Αυξάνονται οι φόβοι μεταξύ των ειδικών του τομέα Πληροφοριών ότι η πρόσφατη διαρροή από τον στρατό της Γερμανίας είναι απλώς η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς προειδοποιούν ότι τα μυστικά του ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν διαρρεύσει στη Ρωσία.
«Η διαρροή από τη Ρωσία θα μπορούσε να ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου», είπε ο Αουγκούστ Χάνινγκ, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Βερολίνου, στη γερμανική Bild. Ο ειδικός των μυστικών υπηρεσιών πρόσθεσε ότι υποθέτει ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να έχουν ακούσει ακόμη περισσότερης διάρκειας υλικό από τη συνομιλία διάρκειας 38 λεπτών μεταξύ υψηλόβαθμων Γερμανών στρατιωτικών αξιωματικών, που δημοσιεύθηκε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπιούχνερ είπε ότι η διαρροή ήταν μέρος του «πληροφοριακού πολέμου» της Ρωσίας εναντίον της Δύσης και ότι στόχος ήταν να δημιουργηθεί διχόνοια μέσα στη Γερμανία.
Η ηχογράφηση διάρκειας 38 λεπτών παρουσιάζει στρατιωτικούς που συζητούν στα γερμανικά πώς πύραυλοι κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.
Αν και οι γερμανικές αρχές δεν αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα της ηχογράφησης, ο Σολτς είπε πριν από μια εβδομάδα ότι η παράδοση αυτών των όπλων στην Ουκρανία δεν αποτελεί επιλογή - και ότι δεν θέλει η Γερμανία να παρασυρθεί άμεσα στον πόλεμο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ωστόσο, απείλησε τη Δευτέρα τη Γερμανία με «τρομερές συνέπειες» σε σχέση με τη διαρροή. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. «Εάν δεν γίνει τίποτα και ο γερμανικός λαός δεν το σταματήσει αυτό, τότε θα υπάρξουν τρομερές συνέπειες πρώτα και κύρια για την ίδια τη Γερμανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Ο Χάνινγκ είπε: «Κανονικά, οι επιτυχημένες υποκλοπές δεν δημοσιοποιούνται για να μη βλάψουν την πηγή».
Η κλιμάκωση της Ρωσίας
Φαίνεται ότι το μυστήριο, με τη σκοπιμότητα της δημοσιοποίησης αυτής της υποκλαπείσας ηχογράφησης, ξεκαθαρίζει λίγο, αν κάποιος κοιτάξει το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο συμβαίνει αυτό και δεν είναι άλλο από τη ρητορική κλιμάκωσης που ακολουθεί η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν τις τελευταίες μέρες, αλλά και η προσπάθεια να ενσπείρει διχόνοια μεταξύ των χωρών της Δύσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος στις 22 Φεβρουαρίου, πραγματοποίησε μία άκρως προπαγανδιστική πτήση στο κοκπιτ ενός εκσυγχρονισμένου στρατηγικού βομβαρδιστικού Τουπόλεφ Tu-160M με πυρηνική ικανότητα.
Την αμέσως επόμενη ημέρα, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας της Ρωσίας, ημέρα που γιορτάζει ο στρατός, ο Πούτιν δήλωσε ότι το 95% των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας είχε εκσυγχρονιστεί και ότι η Πολεμική Αεροπορία μόλις παρέλαβε τέσσερα νέα υπερηχητικά βομβαρδιστικά με πυρηνικά ικανότητα.
Έξι μέρες αργότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος πυρηνικού πολέμου, αν στείλουν δικά τους στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία. «H Μόσχα έχει τα όπλα για να πλήξει στόχους στη Δύση» διεμήνυσε. Απευθυνόμενος στo κοινοβούλιο και άλλα μέλη της ελίτ της χώρας, ο 71χρονος επανέλαβε την κατηγορία του πως η Δύση είναι αποφασισμένη να αποδυναμώσει τη Ρωσία και υπαινίχθηκε πως οι ηγέτες της Δύσης δεν καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η ανάμειξή τους σε αυτό που χαρακτήρισε εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας. «(Οι δυτικές χώρες) πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε κι εμείς όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλο αυτό πραγματικά είναι απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το αντιλαμβάνονται αυτό;» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Λίγες ώρες αργότερα «στο Διαστημικό Κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ, τα πληρώματα των πυραυλικών δυνάμεων Yoshkar-Ola πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκτόξευση κινητού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στερεού καυσίμου PGRK Yars, εξοπλισμένου με πολλαπλή κεφαλή. Σκοπός της εκτόξευσης ήταν να επαληθευτούν τα τεχνικά και πτητικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου πυραυλικού συστήματος. Όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ολοκληρώθηκαν στο ακέραιο», μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Την αμέσως επόμενη ημέρα, την ημέρα που ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο μεγαλύτερος επικριτής του Πούτιν, κηδευόταν σε ένα προάστιο της Μόσχας, η διευθύντρια του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RT, Μαργαρίτα Σιμονιάν, δημοσίευσε ένα υποκλαπέν ηχητικό ντοκουμέντο διάρκειας 38 λεπτών με τέσσερις Γερμανούς αξιωματικούς – ανάμεσά τους και ο αρχηγός της Luftwaffe, Ίνγκο Γκέρχαρτς να συζητούν το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων Taurus στην Ουκρανία. Στη συνέχεια του ηχογραφημένου αρχείου, οι αξιωματικοί δηλώνουν ότι η έγκαιρη παράδοση και η ταχεία ανάπτυξη των πυραύλων Taurus θα ήταν δυνατή μόνο με τη συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών. Οι αξιωματικοί είπαν ότι η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών για να αναπτύξουν μόνοι τους τα συγκεκριμένα συστήματα θα ήταν δυνατή, αλλά θα χρειαστούν μήνες.
Η διχόνοια
Λίγες μέρες πριν οι Ρώσοι δημοσιοποιήσουν την ηχογράφηση, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε δημόσια το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε από τη Γερμανία να αναπτύξει στρατιώτες σε εμπόλεμη ζώνη, η οποία, κατά την άποψη της καγκελαρίου, θα κινδύνευε να κάνει τη Γερμανία ρωσικό στόχο: «Με εκπλήσσει που μερικοί άνθρωποι δεν συγκινούνται καν από αυτό, που δεν σκέφτονται καν αν αυτό που κάνουμε θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα είδος εμπλοκής σε πόλεμο», είπε ο Σολτς σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο στις 26 Φεβρουαρίου, υποδηλώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, που και οι δύο προμηθεύουν ήδη παρόμοια συστήματα πυραύλων κρουζ στην Ουκρανία, είχαν όντως προσωπικό εκεί.
Όπως έγραψε η Daily Mail, Βρετανοί αξιωματικοί έχουν ήδη χαρακτηρίσει τη Γερμανία αναξιόπιστη. Ο πρώην υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε ότι το επεισόδιο έδειξε ότι η Γερμανία δεν ήταν «ούτε ασφαλής ούτε αξιόπιστη»: «Γνωρίζουμε ότι στη Γερμανία έχουν διεισδύσει αρκετοί από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, επομένως η διαρροή απλώς δείχνει ότι δεν είναι ούτε ασφαλείς ούτε αξιόπιστοι», είπε στους Times.
Οι προειδοποιήσεις από Γερμανία και Βρετανία για τη Ρωσία
Αυτή η κλιμάκωση από τη Ρωσία, φαίνεται πως συνάδει με τις προειδοποιήσεις που έκαναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά τους πρώτους μήνες της χρονιάς
Σε δήλωσή του στις 19 Ιανουαρίου 2024, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ σε 5-8 χρόνια και σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο μέχρι το τέλος του έτους. Με την ύπαρξη εικασιών ότι οι ρωσικές απειλές θα αυξάνονταν προς το τέλος της δεκαετίας, ο Γερμανός υπουργός κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τις αμυντικές τους βιομηχανίες και να προσαρμοστούν στις γεωπολιτικές αλλαγές. Επισημαίνοντας την απροθυμία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ στην ήπειρο, ο Πιστόριους είπε ότι «οι απειλές της Ρωσίας κατά των χωρών της Βαλτικής, της Γεωργίας και της Μολδαβίας θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη».
Η Γερμανία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την ανοικοδόμηση των ενόπλων δυνάμεών της, εκμεταλλευόμενη το ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παράλληλα με τη Γερμανία, ο αρχηγός του επιτελείου του Ηνωμένου Βασιλείου, στρατηγός Σερ Πάτρικ Σάντερς, έχει προειδοποιήσει ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να κληθούν να πολεμήσουν στις ένοπλες δυνάμεις εάν η χώρα του πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία. Ο διοικητής του βρετανικού στρατού έχει δηλώσει ότι οι Βρετανοί άνδρες και γυναίκες πρέπει να είναι έτοιμοι για καθήκον εάν το ΝΑΤΟ πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Λίγες μέρες πριν από τα λόγια του Βρετανού Στρατηγού, στις 17 Ιανουαρίου 2024, ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, είπε ότι η στρατιωτική συμμαχία θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια σύγκρουση με τις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν τα επόμενα 20 χρόνια.