Το Σάββατο αναμένεται τελικά η υιοθέτηση της τελικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη όπως γνωστοποιήθηκε από πηγές της γαλλικής προεδρίας της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι (COP21).
Το κείμενο θα παρουσιασθεί νωρίς το πρωί του Σαββάτου για να υιοθετηθεί προς το μεσημέρι."Προτιμούμε να έχουμε χρόνο για διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες καθ΄όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας", πριν από την παρουσίαση του τελικού κειμένου με στόχο την απευθείας υιοθέτησή του από την ολομέλεια", δήλωσε πηγή της προεδρίας.
Οι εκπρόσωποι των 195 χωρών πέρασαν άλλη μία λευκή νύκτα διαπραγματευόμενοι ένα τελευταίο "βελτιωμένο" σχέδιο, μία νέα βάση συμφωνίας που υποβλήθηκε χθες το βράδυ."Δεν χρειάζεται παρά λίγα τελευταία μέτρα και όπως γίνεται συχνά σε έναν μαραθώνιο, τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο δύσκολα", δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Διεθνούς Διάσκεψης του Παρισιού, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.
Tα θέματα που παρέμεναν ανοικτά για τη χθεσινή τελευταία νύκτα διαπραγματεύσεων είναι αυτά που αφορούν τον καταμερισμό του βάρους των προσπαθειών για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, η χρηματοδότηση, ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής των στόχων της συμφωνίας και τα ενδιάμεσα προβλεπόμενα στάδια αναθεώρησης και προσαρμογής των μέτρων.
Το τελικό σχέδιο έγινε θετικά δεκτό από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δεν έκρυψαν ωστόσο ορισμένες επιφυλάξεις.
Οι οργανώσεις είναι ικανοποιημένες που στην τελική βάση των διαπραγματεύσεων μνημονεύεται ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας πέραν των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής και ειδικότερα που γίνεται μνεία στην συνέχιση των προσπαθειών για την επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού που επιδιώκουν περί τις 100 χώρες, και ιδιαίτερα τα νησιωτικά κράτη που απειλούνται με εξαφάνιση.
Οι σημαντικότερες επιφυλάξεις αφορούν τα χρονικά σημεία που θα προβλεφθούν για την αναθεώρηση του πλάνου μείωσης της θερμοκρασίας , αφού τα μέτρα εκκίνησης , δηλαδή οι εκ προοιμίου δεσμεύσεις, επαρκούν για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας μόνο κατά 3 βαθμούς Κελσίου.
Άλλο θέμα διαπραγμάτευσης είναι η χρηματοδότηση των προσπαθειών των αναπτυσσομένων χωρών με τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ποσόν που διευκρινίσθηκε από τους χρηματοδότες ότι είναι το ανώτατο όριο.
Εκπρόσωποι χωρών έλεγαν χθες το βράδυ ότι παραμένουν σημαντικές διαφωνίες, αλλά υπάρχει καλή θέληση. Και κυρίως αυτό που θέλουν να αποφευχθεί είναι η επανάληψη του φιάσκου της Κοπεγχάγης, όταν η διάσκεψη για το Κλίμα ολοκληρώθηκε χωρίς οικουμενική συμφωνία.
EK