«Υπάρχει μια κουλτούρα της ηθικής σε ό,τι κάνει μια γυναίκα», δηλώνει η Σάνα Μάριν, συνοψίζοντας τις αντιδράσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη από τη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός της Φινλανδίας, είτε λόγω βίντεο που διέρρευσαν, είτε λόγω φωτογραφίσεών της.
Το 2019, στα ηλικία 34 ετών, η Σάνα Μάριν έγινε η νεότερη πρωθυπουργός. Στα τέσσερα χρόνια που έμεινε στην εξουσία, πολλοί την εξήραν για τη διαχείριση της πανδημίας, όπως και άλλες πολιτικές κινήσεις της. Ωστόσο, εκτός των πολιτικών κύκλων, ίσως κάποιοι την ξέρουν για τις χορευτικές κινήσεις της, μετά το βίντεο που διέρρευσε τον Αύγουστο του 2022, στο οποίο χόρευε με φίλους σε ιδιωτικό πάρτι.
Ήταν «μια εισβολή στην προσωπική ζωή μου, κάτι δύσκολο, μια προσωπική επίθεση», ανέφερε για τα όσα ακολούθησαν μετά τη διαρροή του βίντεο. «Πάντα δουλεύω και κάνω κάθε χρόνο δύο εβδομάδες καλοκαιρινές διακοπές. Σαφώς, δεν πίνω όταν είμαι στη δουλειά. Κάνω τη δουλειά μου, είναι βαριά και πρέπει να είμαι συγκεντρωμένη. Οπότε, όταν κάνω διακοπές και μπορώ να δω τους φίλους μου πίνω μερικά ποτά και χορεύω. Αυτό δεν βλάπτει κανέναν», δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Elle.
Στις περιπτώσεις που προκλήθηκε φρενίτιδα για εκείνη στα ΜΜΕ, πάντα, σημειώνει, υπήρχε μια κουλτούρα της ηθικής. «Φέρθηκε σωστά; Πώς μπορεί να χορεύει έτσι. Υπάρχει μια κουλτούρα της ηθικής σε ό,τι κάνει μια γυναίκα: είτε είναι το πώς μεγαλώνεις το παιδί σου, το πώς κάνεις τη δουλειά σου, πώς ζεις την προσωπική ζωή σου ή τι φοράς», συμπληρώνει η Σάνα Μάριν.
«Υπάρχει κάτι που κανένας δεν θέλει να πει. Το πρόβλημα δεν ήταν ότι χόρεψα. Έχουμε δει κι άλλους πολιτικούς να χορεύουν, να τραγουδάνε και να πίνουν. Το πραγματικό πρόβλημα ήταν ότι φαινόμουν υπερβολικά σέξι. Ήταν ο τρόπος που χόρεψα. Η εμφάνισή μου ήταν λάθος. Ήμουν υπερβολικά νέα, ντυμένη διαφορετικά από ό,τι υπέθεταν οι άνθρωποι. Κινούμουν με έναν τρόπο που κάποιος πιστεύει ότι είναι λάθος», συνεχίζει αναφερόμενη στις αντιδράσεις.
Σάνα Μάριν: Πιστεύουμε ακόμη ότι είναι δικαίωμά μας να αποφασίζουμε πώς πρέπει να φέρονται οι γυναίκες
«Για αυτό δεν ήθελα να αλλάξω τον εαυτό μου. Ήθελα να δείξω στη νεότερη γενιά, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες, ότι μπορείς να είσαι ο εαυτός σου. Δεν θέλεις να γίνεις κάτι άλλο, δεν θες να είσαι ένας μεγαλύτερος σε ηλικία άνδρας. Χρειαζόμαστε ποικιλομορφία. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους με γκρι κοστούμια», τονίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξής της.
Η πρώτη φορά που ήρθε αντιμέτωπη με τη φρενίτιδα των ΜΜΕ ήταν τον πρώτο χρόνο της πρωθυπουργίας της. Φωτογραφήθηκε για φιλανδικό περιοδικό, όπου της έδωσαν να φορέσει ένα κοστούμι και κάποια κοσμήματα. Όταν κυκλοφόρησε το τεύχος, τον Οκτώβριο του 2020, κάποιοι «σκανδαλίστηκαν» επειδή δεν φορούσε μπλούζα μέσα από το σακάκι. «Όλα σχετίζονται με το γεγονός ότι ως κοινωνία ακόμη πιστεύουμε ότι είναι δικαίωμά μας- στην πραγματικότητα υποχρέωσή μας- να αποφασίζουμε πώς πρέπει να φέρονται οι γυναίκες, πώς πρέπει να είναι η εμφάνισή τους και πώς να δρουν», σχολιάζει.
Πλέον, η Σάνα Μάριν δεν είναι πρωθυπουργός. Μετά την ήττα της στις εκλογές, αποχώρησε από τη θέση τον περασμένο Ιούνιο, ενώ τον Σεπτέμβριο παραιτήθηκε και από επικεφαλής του κόμματός της. Τον ίδιο μήνα εντάχθηκε στο Ινστιτούτο του Τόνι Μπλερ, ως στρατηγική σύμβουλος.
Τώρα, απολαμβάνει την ελευθερία της ζωής μακριά από την πολιτική «Δεν είμαι πλέον πρωθυπουργός, αλλά ακόμα παρτάρω», λέει χαμογελώντας και είναι αποφασισμένη να δείξει στον κόσμο ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι τα πάντα.
«Την ίδια στιγμή που είμαστε μητέρες και άνθρωποι που λαμβάνουν αποφάσεις, διασκεδάζουμε με φίλους μας. Είμαστε παιχνιδιάρες. Είμαστε όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Και δεν χρειάζεται να υποτιμάμε τον εαυτό μας. Πιστεύω ότι οι γυναίκες αξίζουν τα πάντα. Θα πρέπει να έχουν τα πάντα, όπως τα είχαν πάντα οι άνδρες», καταλήγει.