Η Σαουδική Αραβία υπεραμύνθηκε χθες Παρασκευή των προσπαθειών της να βοηθήσει τους Σύρους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους, έπειτα από τις επικρίσεις ότι οι χώρες του Κόλπου δεν δέχονται πρόσφυγες.
Καμία από τις έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου –Σαουδική Αραβία, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Μπαχρέιν και Κατάρ— δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία καθορίζει το διεθνές δίκαιο για την παροχή ασύλου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όμως οι χώρες του Κόλπου αντιτείνουν ότι έχουν υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου το 2011, αλλά όχι ως πρόσφυγες.
Το πρακτορείο SPA επικαλείται μια επίσημη πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την οποία το βασίλειο πιστεύει ότι είναι «σημαντικό να ρίξει φως σε αυτές τις προσπάθειες με στοιχεία και αριθμούς, σε απάντηση στα δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία περιλαμβάνουν ψευδείς και παραπλανητικές κατηγορίες για το βασίλειο».
Η πηγή αυτή τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία έχει δεχθεί σχεδόν 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από το ξέσπασμα του εμφυλίου.
«(Το βασίλειο) δεν ήθελε να τους αντιμετωπίσει ως πρόσφυγες ή να τους βάλει σε καταυλισμούς. Προκειμένου να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια και την ασφάλειά τους τους έδωσε πλήρη ελευθερία κινήσεων», εξήγησε.
«Το βασίλειο) έδωσε σε όποιον επέλεξε να παραμείνει στη χώρα, που είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, κανονικές κατοικίες (…) και όλα τα δικαιώματα, όπως δωρεάν περίθαλψη, συμμετοχή στην αγορά εργασίας και εκπαίδευση», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η Σαουδική Αραβία προσέφερε επίσης περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστική βοήθεια στους Σύρους και δημιούργησε κλινικές σε αρκετούς καταυλισμούς προσφύγων, επεσήμανε.
Σύμφωνα με την επίσημη πηγή, περισσότεροι από 100.000 Σύροι μαθητές λαμβάνουν δωρεάν παιδεία στη χώρα, ενώ η Σαουδική Αραβία έχει προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στις χώρες όπου έχουν καταφύγει οι Σύροι πρόσφυγες και μέσω των διεθνών οργανώσεων αρωγής.