Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι από τη Συρία έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη χώρα και τη βαρβαρότητα που έχει αιματοκυλήσει την περιοχή.
Η συντριπτική πλειοψηφία ζει κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης σε προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Ιράκ και ένας αριθμός ρεκόρ ρισκάρει τη ζωή του σε ταξίδια που αφήνουν εκατοντάδες θύματα στα νερά της Μεσογείου.
Ωστόσο, όσο συνεχίζεται η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών στην Ευρώπη για το πόσοι θα γίνουν δεκτοί στις χώρες τους, σε κοντινή απόσταση, τα πέντε πλούσια κράτη του Κόλπου αρνήθηκαν και αρνούνται να υποδεχθούν έστω και έναν από τους ανθρώπους αυτούς. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν έχουν ερμητικά κλειστά τα σύνορά τους και δείχνουν την αδιαφορία τους για την ανθρωπιστική κρίση.
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για ζητήματα προσφύγων και δικαιωμάτων των μεταναστών, Sherif Elsayid-Αλί, περιγράφει την αδράνειά τους ως «ντροπή».«Η στάση των κρατών του Κόλπου είναι φρικτή, όσον αφορά τη συμπόνια και την ευθύνη σε αυτή την κρίση. Είναι απλά ντροπή." αναφέρει.
Οι πολίτες της Συρίας μπορούν να αιτηθούν «δαπανηρές» τουριστικές βίζες και άδειες εργασίας για να εισέλθουν στα πλουσιότερα έθνη του Κόλπου, αλλά αυτές σπάνια χορηγούνται, σύμφωνα με το BBC.
Τα κράτη του Κόλπου υποστηρίζουν ότι η αποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων από τη Συρία είναι μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών της, διότι τρομοκράτες μπορούν να κρυφτούν ανάμεσα στους πρόσφυγες. Σημειώνεται πως κανένα από τα κράτη αυτά δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων.
Τα κράτη έχουν ωστόσο δωρίσει μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανακούφιση των προσφύγων. Σύμφωνα με τον ReliefWeb, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν χρηματοδοτήσει έναν ολόκληρο καταυλισμό προσφύγων στην Ιορδανία που έγινε καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν δωρίσει μεγάλα κεφάλαια για τροφή, στέγη και ρουχισμό σε καταυλισμούς στο Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία. Συνολικά, οι χώρες του Κόλπου θεωρείται ότι έχουν δώσει πάνω από 589 εκατομμύρια βρετανικές λίρες σύμφωνα με την Daily Mail. Aν και το νούμερο αυτό μοιάζει τεράστιο, είναι τέσσερις φορές μικρότερο από αυτό που έχουν δώσει οι ΗΠΑ.