Η εμπορία και διακίνηση Νιγηριανών γυναικών που φθάνουν από τη Λιβύη στην Ιταλία με βάρκες λαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM), οι διακινητές χρησιμοποιούν τα κέντρα υποδοχής μεταναστών σαν «αποθήκες» για τις γυναίκες που συρρέουν εκεί και κατόπιν εξαναγκάζονται σε εκπόρνευση σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης περίπου 3600 Νιγηριανές έφτασαν με βάρκα στην Ιταλία στους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την περσινή περίοδο. Το 80% των γυναικών αυτών θα στην Ιταλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου εκδίδονται.
«Αυτό που βλέπουμε φέτος είναι μια απολύτως πρωτοφανής κρίση δίχως προηγούμενο. Ο αριθμός των γυναικών που φθάνουν από την Νιγηρία στην Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων δέκα ετών» αναφέρει η Σιμόνα Μοσκαρέλι, ειδική εμπειρογνώμονας του Γραφείου επιφορτισμένη με θέματα για το anti-trafficking.
Η ίδια προσθέτει πως «η πλειοψηφία των γυναικών που έρχονται στη χώρα, εξαναγκάζονται στην πορνεία. Οι εγκληματικές συμμορίες και τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων ασχολούνται όλο και περισσότερο με τη σεξουαλική εκμετάλλευση ολοένα και νεαρότερων κοριτσιών από τη Νιγηρία» σημειώνει, ενώ αναφερόμενη στα κέντρα υποδοχής τονίζει πως «δεν είναι τα κατάλληλα μέρη για τις γυναίκες-θύματα σωματεμπορίας. Μόνο την περασμένη βδομάδα από ένα κέντρο μεταναστών στην Σικελία απήχθησαν έξι κορίτσια».
Ο Σαλβατόρε Βέλα, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας στο Αγκριτζέντο της Σικελίας, δήλωσε πως τα κέντρα υποδοχής χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο απ' τους εμπόρους λευκής σαρκός ως μέρη για την αρπαγή κοριτσιών από την Νιγηρία. «Οι μαφιόζοι έρχονται στα κέντρα και αρπάζουν τις γυναίκες» τονίζει και προσθέτει «είναι τόσο εύκολο όσο να πηγαίνεις στο μανάβικο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν αντικείμενα και τα κέντρα υποδοχής λειτουργούν ως ένα είδος αποθήκης όπου τα κορίτσια αποθηκεύονται προσωρινά».
Η άφιξη των γυναικών από την Νιγηρία στην Ιταλία τις βρίσκει να χρωστούν περίπου 40.000 λίρες για το κόστος του ταξιδιού τους. Οι ίδιες θα πρέπει να το ξεπληρώσουν με το να επιτρέψουν στα κυκλώματα να τις εκμεταλλευτούν.
Πρόσφατα, η Ισπανίδα φωτογράφος Quintina Valero έκανε μια εντυπωσιακή οπτική καταγραφή του έργου μίας ΜΚΟ, που βοηθά γυναίκες-θύματα trafficking και δρα στην επαρχία Άστι κοντά στο Τορίνο. «Αυτό που βρήκα ήταν μια πραγματικά δυνατή κοινότητα γυναικών που η μία βοηθούσε την άλλη να ξεπεράσει τα τραύματά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από τον Guardian