Η βία επιστρέφει στα επίπεδα του 2006-2007, μεταδίδει το euronews.
Περισσότεροι από 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον πιστών που προσεύχονταν σε σουνιτικό τέμενος στην επαρχία Ντιγιάλα.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι δράστες επέλεξαν την ιερή, για τους μουσουλμάνους, ημέρα της Παρασκευής για να σκορπίσουν το θάνατο.
Το αιματοκύλισμα αποτελεί οπισθοδρόμηση για τον πρωθυπουργό της χώρας Χαιντέρ Αλ-Αμπάντι.
Ο Αμπάντι προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, ικανή να αντιμετωπίσει την απειλή του Ισλαμικού Κράτους που έχει σκορπίσει στο χάος το βόρειο τμήμα της χώρας.
«Αυτό που συνέβη εχθές είναι έγκλημα με πόλη τη σημασία της λέξης και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια. Δεν μπορούμε να το υπερασπιστούμε και να χρησιμοποιήσουμε επιεικείς λέξεις για να το χαρακτηρίσουμε. Στο τέμενος υπήρχαν γυναίκες και παιδιά. Είναι βάρβαρο. Δεν το δεχόμαστε και το καταδικάζουμε », είπε ο επικεφαλής της σιιτικής πολιτοφυλακής.
Στο παρελθόν, οι επιθέσεις σε τεμένη ήταν η αρχή για πράξεις εκδίκησης που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
«Είναι μοχθηρά και διαβολικά τα χέρια που προσπαθούν να καταστρέψουν την ιρακινή κοινωία και διχάσουν τους Ιρακινούς. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτοί που παίζουν με την ιρακινή κοινωνία δεν είναι Ιρακινοί», είπε ένας πολίτης.
Εν τω μεταξύ, η απάντηση ήρθε με νέες επιθέσεις αυτοκτονίας.
Στο Κιρκούκ, περισσότεροι από 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην τελευταία πράξη που μαρτυρά τη συνέχεια των εχθροπραξιών.
Στη Βαγδάτη, επίθεση καμικάζι σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσία πληροφοριών του Ιράκ.
Κοντά στο Τικρίτ, τουλάχιστον εννέα είναι οι νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε σημείο που ήταν συγκεντρωμένοι στρατιώτες και σιίτες πολιτοφύλακες.