Δραματικός είναι ο νεότερος απολογισμός νεκρών από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα την Τουρκία και τη Συρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι νεκροί ανέρχονται σε 2.300.
Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία τον τελευταίο αιώνα, ενώ της αρχικής ισχυρής δόνησης ακολούθησε άλλη μία της τάξης των 7,7 Ρίχτερ. Η γη, ωστόσο, δεν έχει σταματήσει να «τρέμει», με τους πολίτες να κάνουν λόγο για συνεχείς μετασεισμούς.
Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αντίκτυπος του δεύτερου μεγάλου σεισμού στις υποδομές, ωστόσο έγινε ιδιαίτερα αισθητός, όπως είναι φυσικό, στην ευρύτερη περιοχή και παρεμπόδισε τις προσπάθειες των διασωστών να εντοπίσουν τυχόν ζωντανούς κάτω απ΄ τα συντρίμμια.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από την κατάρρευση ενός κτηρίου στα Άδανα, μετά τον δεύτερο σεισμό, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό εάν είχε εκκενωθεί.
Ο τραγικός απολογισμός
Μόνο στην Τουρκία, ο έως τώρα απολογισμός των νεκρών είναι 1.498 άτομα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Υπηρεσιών Εκτάκτων Αναγκών. Στη Συρία, η οποία χειμάζεται από τον εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία 11 χρόνια, καταγράφονται περισσότεροι από 430 θάνατοι και περισσότεροι από 1.000 τραυματίες - κατά πηγές. Μόνο στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών, έχουν χάσει τις ζωές τους 255 άτομα.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν έκανε λόγο για 5.383 τραυματίες, αλλά δεν μπόρεσε να δώσει μία σαφή εκτίμηση όσον αφορά στον αριθμό στον οποίον θα φτάσουν οι νεκροί, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται. Στη συνέχεια, ο αριθμός των τραυματισμών ανέβηκε σε 8.533. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν καταρρεύσει 2.818 κτήρια.
«Όλοι καταβάλλουν προσπάθειες με την καρδιά και την ψυχή τους, αν και η χειμερινή περίοδος, ο κρύος καιρός και ο σεισμός που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα» είπε.
Στο Ντιγιάρμπακιρ, συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης των εγκλωβισμένων πολιτών κάτω απ΄τα χαλάσματα. Κατά περιόδους, κάποιος σήκωνε το χέρι του και ζητούσε σιωπή, σε μία ακόμα προσπάθεια εντοπισμού σημείων ζωής. Και στη Σμύρνη, εκτυλίσσονται ίδιες εικόνες.
«Σαν την Αποκάλυψη»
«Ταρακουνηθήκαμε σαν σε κούνια. Ήμασταν εννέα στο σπίτι. Δύο γιοι μου είναι ακόμα στα ερείπια, τους περιμένω» δήλωσε μια γυναίκα με σπασμένο χέρι και τραύματα στο πρόσωπο, μιλώντας σε ένα ασθενοφόρο κοντά στα συντρίμμια ενός επταώροφου οικοδομικού τετραγώνου όπου ζούσε στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Σε συριακή ανταρτοκρατούμενη πόλη στην επαρχία του Χαλεπιού, ένας σωρός από μπετόν, ατσάλινες ράβδους και δεσμίδες ρούχων βρισκόταν εκεί που κάποτε βρισκόταν ένα πολυώροφο κτήριο. «Υπάρουν 12 οικογένειες εκεί κάτω. Κανείς δεν βγήκε έξω. Κανένας» είπε ένας νεαρός άνδρας, σε κατάσταση σοκ.
Εκπρόσωπος των Συριακών Λευκών Κρανών έκανε λόγο για «μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση ζωών κάτω απ΄τα συντρίμμια».
«Ήταν σαν την Αποκάλυψη» σημείωσε κάτοικος, αναφερόμενος στις στιγμή που χτύπησε ο Εγκέλαδος.
Η συριακή κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα από τις επιχειρήσεις που έχουν στηθεί, κάτω από ισχυρές βροχοπτώσεις.
Αρχαιολογικοί χώροι έχουν πληγεί στο Χαλέπι, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της μεσαιωνικής εποχής και η παλιά του πόλη, που το 2018 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε κίνδυνο, μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου. Ακόμα, στην Τουρκία, κατέρρευσε το κάστρο του Γκαζιαντέπ.
Με πληροφορίες από Reuters