Έκθεση-καταπέλτης της γαλλικής Βουλής αποκαλύπτει ότι η σεξουαλική βία, η παρενόχληση και ο εκφοβισμός είναι «συστημικά, ενδημικά και επίμονα φαινόμενα» στον γαλλικό πολιτιστικό και ψυχαγωγικό τομέα, από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο έως τη μουσική, το θέατρο και τη διαφήμιση.
Μετά από πεντάμηνη κοινοβουλευτική έρευνα και τη λήψη καταθέσεων από περίπου 400 ανθρώπους, οι βουλευτές Σαντρίν Ρουσό (Οικολόγοι) και Ερβάν Μπαλανάν (Κεντρώοι) παρουσίασαν μία σκληρή πραγματικότητα: η Γαλλία συνεχίζει να βρίσκεται σε «συλλογική άρνηση», παρά τα χρόνια που έχουν περάσει από το ξέσπασμα του κινήματος #MeToo.
«Η στάση απέναντι στη σεξουαλική βία εξελίσσεται ελάχιστα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η έκθεση περιλαμβάνει μαρτυρίες για βιασμούς, παρενοχλήσεις και σεξουαλικές επιθέσεις – πολλές εκ των οποίων συνέβησαν πρόσφατα. Παιδιά και γυναίκες παραμένουν τα κύρια θύματα, ενώ κυριαρχεί μια κουλτούρα συγκάλυψης και ανοχής.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα περιστατικά στα οποία ανήλικα παιδιά εξαναγκάζονταν να συμμετέχουν σε σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου, συχνά χωρίς προετοιμασία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κακοποιούνταν λεκτικά και σωματικά από σκηνοθέτες και επαγγελματίες του χώρου.
Η έκθεση καταθέτει 90 προτάσεις για την προστασία των εργαζομένων στον χώρο, ανάμεσά τους:
- Υποχρεωτική παρουσία συντονιστών οικειότητας (intimacy coordinators) σε κάθε σκηνή με σεξουαλικό περιεχόμενο, ιδίως όταν συμμετέχουν ανήλικοι.
- Απαγόρευση της σεξουαλικοποίησης ανηλίκων σε οθόνη και φωτογραφίσεις.
- Ενίσχυση των κανονισμών σε σχολές υποκριτικής, μουσικής και σε παιδικές χορωδίες, όπου επίσης καταγράφηκαν καταγγελίες για κακοποίηση.
- Ανεξάρτητοι μηχανισμοί καταγγελιών και επόπτευσης της βιομηχανίας.
Η Σαρά Φορεστιέ, ηθοποιός που ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 13 ετών, κατέθεσε ότι από την πρώτη της οντισιόν της ζητήθηκε να πετάξει τα εσώρουχά της στο πιάτο ενός άνδρα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, δεχόταν πιέσεις από σκηνοθέτες για σεξουαλική συνεύρεση, με την απειλή να χάσει ρόλους.
«Στη χώρα μας υπάρχει ένας ιδιότυπος “λατρευτικός σεβασμός” απέναντι στο ταλέντο και τη δημιουργική ιδιοφυΐα», σχολίασε ο Μπαλανάν. «Κάποιοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν».
Η έκθεση δημοσιεύεται λίγες εβδομάδες μετά τη δίκη του Ζεράρ Ντεπαρντιέ για σεξουαλική επίθεση. Ο Γάλλος ηθοποιός αρνείται τις κατηγορίες και η ετυμηγορία αναμένεται τον επόμενο μήνα.
Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Ζιντίθ Γκοντρές, που ανέδειξε την ανάγκη της έρευνας, δήλωσε πως τα ευρήματα είναι «τρομακτικά». Η ίδια έχει καταγγείλει ότι κακοποιήθηκε σε νεαρή ηλικία από τους σκηνοθέτες Μπενουά Ζακό και Ζακ Ντουαγιόν – καταγγελίες τις οποίες και οι δύο έχουν αρνηθεί.
Η έρευνα αποκαλύπτει ένα βαθιά ριζωμένο πρόβλημα και καταδεικνύει την ανάγκη για θεσμικές αλλαγές στον γαλλικό καλλιτεχνικό χώρο. Όπως υπογράμμισε η Ρουσό:
«Για ορισμένους, η σεξουαλική παρενόχληση ξεκινούσε από την παιδική τους ηλικία και συνεχίστηκε σε όλη την καριέρα τους».
Η μάχη για την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων στην ψυχαγωγία μόλις ξεκίνησε.