Πάνω από 8.700 νεκροί είναι πλέον ο τραγικός απολογισμός στην Τουρκία και τη Συρία από τον φονικό σεισμό, ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν αδιάκοπη μάχη κόντρα στον χρόνο αλλά και τις δύσκολες χειμερινές συνθήκες, αναζητώντας επιζώντες στα συντρίμμια των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.
Ο σεισμός στην Τουρκία έχει κοστίσει τη ζωή σε 6.234 ανθρώπους, ενώ άλλοι 37.000 έχουν τραυματιστεί. Στη Συρία, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 2.470, ανεβάζοντας τον συνολικό τραγικό απολογισμό σε 8.704 απώλειες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει πως οι νεκροί από τον φονικό σεισμό μπορεί να φτάσουν τους 20.000. Ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ, εξέφρασε φόβους ότι ο σεισμός ενδεχομένως να έχει κοστίσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών.
«Τώρα είναι μια κούρσα ενάντια στον χρόνο», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. «Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά, μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες», συμπλήρωσε.
Σεισμός στην Τουρκία: Τεράστια η περιοχή της καταστροφής
Περισσότεροι από 12.000 Τούρκοι διασώστες επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές, μαζί με 9.000 στρατιώτες. Πάνω από 70 χώρες έχουν προσφέρει σωστικά συνεργεία και άλλη βοήθεια, ανάμεσά τους η Ελλάδα. Όμως, η καταστροφή είναι τρομακτική.
«Η περιοχή είναι τεράστια. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», δηλώνει ο Γιοχάνες Γκαστ, από τη γερμανική πυροσβεστική υπηρεσία.
Ο φονικός σεισμός έχει επηρεάσει περίπου 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν σε μια περιοχή που εκτείνεται σε περίπου 450 χιλιόμετρα από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά και 300 χλμ. από τη Μαλάτια στα βόρεια έως το Χατάι στα νότια της χώρας. Στη Συρία οι αρχές έχουν καταγράψει θανάτους ακόμη και στη Χαμά, στα νότια, περίπου 250 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού.
Μέρα νύχτα οι διασώστες ψάχνουν αδιάκοπα για επιζώντες, ενώ δίπλα στα συντρίμμια πολίτες αγωνιούν για συγγενείς, φίλους και γείτονες.
Οι διασώστες πασχίζουν σε φτάσουν σε κάποιες από τις περιοχές που έχουν πληγεί πιο σφοδρά, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, των κακών καιρικών συνθηκών και την έλλειψη πόρων και εξοπλισμού. Κάποιες περιοχές έχουν μείνει χωρίς καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.
Ελλείψει άμεσης βοήθειας, πολίτες σε κάποιες περιπτώσεις σκάβουν στα συντρίμμια ακόμη και με τα χέρια, χωρίς βασικά εργαλεία, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βρουν επιζώντες.
«Δεν έχει έρθει ούτε ένας άνθρωπος εδώ»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήδη έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 επαρχίες, για τρεις μήνες, αλλά σε πολλές κατεστραμμένες πόλεις οι κάτοικοι εκφράζουν οργή και απόγνωση, μιλώντας για την αργή και ανεπαρκή αντίδραση των αρχών μετά τον φονικότερο σεισμό που έχει πλήξει την Τουρκία από το 1999.
«Δεν έχει έρθει ούτε ένας άνθρωπος εδώ. Είμαστε στο χιόνι, δίχως σπίτι, χωρίς να έχουμε οτιδήποτε», λέει ο Μουράτ Αλίνακ. Το σπίτι του στη Μαλάτια κατέρρευσε και οι συγγενείς του αγνοούνται. «Τι να κάνω; Πού να πάω;», αναρωτιέται.
«Τα εγγόνια των πεθερικών μου είναι εκεί. Βρισκόμαστε εδώ για δύο ημέρες, είμαστε συντετριμμένοι», λέει η Σαμπίχα Αλινάκ. «Πού είναι το κράτος; Τους εκλιπαρούμε. Ας μας αφήσουν να το κάνουμε, μπορούμε να τους σώσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε με τα δικά μας μέσα», συμπληρώνει.
Με πληροφορίες από Reuters