Σεμπαστιάν Πινιέρα: οικονομολόγος, μεγαλοεπενδυτής, πολιτικός - πλούσιος γενικώς

Σεμπαστιάν Πινιέρα: οικονομολόγος, μεγαλοεπενδυτής, πολιτικός - πλούσιος γενικώς Facebook Twitter
Στην τελευταία του προεκλογική εκστρατεία «έριξε» πάνω από 13 εκ. δολάρια
5

Ποιος: Σεμπαστιάν Πινιέρα, οικονομολόγος, μεγαλοεπενδυτής, πολιτικός επίσης, πλούσιος γενικώς – προέρχεται από την «υψηλή κοινωνία», είναι δισεκατομμυριούχος, φιγουράρει στη θέση 804 των μεγιστάνων της λίστας Forbes, διαθέτει ένα τηλεοπτικό κανάλι καθώς επίσης μετοχές σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, ήταν δε εκείνος που εισήγαγε το πλαστικό χρήμα στη Χιλή. Στην τελευταία του προεκλογική εκστρατεία «έριξε» πάνω από 13 εκ. δολάρια, επιδίωξε να προσεταιριστεί ακόμα και τη λοατκι+ κοινότητα, η νίκη του πάντως υπήρξε οριακή.


Πού:

Στη Χιλή όπου στις εκλογές του Μαρτίου εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το κεντροδεξιό κόμμα της Εθνικής Ανανέωσης, αξίωμα το οποίο «υπηρέτησε» και μεταξύ 2010-14. Ως διευθυντής τράπεζας παλιότερα είχε διωχθεί δικαστικά για νομικές ατασθαλίες. Διατηρώντας καλές σχέσεις με το περιβάλλον του δικτάτορα Πινοσέτ, είχε κιόλας αντιταχθεί δημόσια τη σύλληψή του στο Λονδίνο το 1998.

Σεμπαστιάν Πινιέρα: οικονομολόγος, μεγαλοεπενδυτής, πολιτικός - πλούσιος γενικώς Facebook Twitter
Η Χιλή είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες στην περιοχή, καθώς επίσης αυτή με τα περισσότερα ιδιωτικοποιημένα δημόσια αγαθά


Γιατί:

Διότι ζήτησε την παραίτηση όλων των υπουργών του προχωρώντας σε ευρύ ανασχηματισμό, προκειμένου να κατευνάσει τις οργισμένες μαζικές διαδηλώσεις και τις άγριες αναταραχές που παρέλυσαν τη χώρα. Η αστυνομία του, συνεπικουρούμενη από τον στρατό που βγήκε πρώτη φορά στους δρόμους μετά την αιματοβαμμένη δικτατορία του Πινοσέτ (1974-1990), απάντησε με πρωτοφανή βία η οποία μέχρι στιγμής αριθμεί 20 νεκρούς - άλλοι 20 άνθρωποι φέρονται να αγνοούνται -, εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες συλληφθέντες. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες για βασανιστήρια και «σωφρονιστικούς» βιασμούς. Ήδη παρενέβησαν ΟΗΕ και Διεθνής Αμνηστία.

Όλα ξεκίνησαν στις 18/10 με αφορμή την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στο μετρό της πρωτεύουσας Σαντιάγο, όμως οι αιτίες είναι πολύ βαθύτερες ακόμα κι αν μιλάμε για μια χώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτήριζε πρόσφατα υπόδειγμα, ούσα η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία στη Λατινική Αμερική – οι πρόσφατες δυναμικές κινητοποιήσεις είναι οι σοβαρότερες αλλά όχι οι μόνες των τελευταίων χρόνων.

Είναι, ταυτόχρονα, η χώρα με τις μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες στην περιοχή, καθώς επίσης αυτή με τα περισσότερα ιδιωτικοποιημένα δημόσια αγαθά όπου υπάγεται ακόμα και το νερό σε ποσοστό 100%! Πρόκειται για «κληρονομιά» της πινοσετικής χούντας, στη διάρκεια της οποίας η Χιλή έγινε «πειραματόζωο» ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εκπορεύονταν από τη λεγόμενη Σχολή του Σικάγο. Πολιτικές τις οποίες ανέχθηκαν και οι προηγούμενες κεντροαριστερές κυβερνήσεις, όπως καταγγέλλεται και που δημιούργησαν μια κοινωνία πολλαπλών ταχυτήτων, με κάποια στρώματα να ευνοούνται ενόσω άλλα πασχίζουν για την καθημερινή επιβίωση.

Δημόσια παιδεία, δημόσια υγεία είναι σε κακά χάλια, η δικαιοσύνη επίσης, η διαφθορά καλά κρατεί όπως και τα κέρδη των λίγων σε μια αγορά εργασίας έξτρα ελαστική και κακοπληρωμένη.

Σεμπαστιάν Πινιέρα: οικονομολόγος, μεγαλοεπενδυτής, πολιτικός - πλούσιος γενικώς Facebook Twitter


Διά ταύτα:

Ο ίδιος ο Πινιέρα που έχει χαρακτηρίσει το πολιτικό του όραμα ως «χριστιανικό ανθρωπισμό» μιλά τώρα για την ανάγκη σύναψης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, παρότι αρχικά δήλωνε πως «η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με έναν επίφοβο εχθρό» (εννοούσε τον μη προνομιούχο χιλιανό λαό, όπως αποδείχθηκε).

Αντιπροσωπεύει την VIP άρχουσα τάξη του 1% που απλώς αδυνατεί να κατανοήσει τι σημαίνει ανέχεια και διακρίσεις, ενώ ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός που πρεσβεύει – το κυρίαρχο «ευαγγέλιο» σήμερα διεθνώς – αποδεικνύει ξανά τη βαρβαρότητά του, ειδικά όταν εφαρμόζεται δίχως κάποιες στοιχειώδεις, έστω, δικλείδες ασφαλείας. Για ευνόητους βεβαίως λόγους, η κοινωνική αναταραχή στη Χιλή δεν συγκίνησε κυβερνήσεις και ΜΜΕ όσο εκείνη της Βενεζουέλας, παρότι οι «Μαδούροι» είναι σήμερα η εξαίρεση ενώ οι «Πινιέρα», ο κανόνας.

Διεθνή
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον εαυτό του - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Διεθνή / Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον ίδιο - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Μετά τις αντιδράσεις με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών κομμάτων και ότι «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ο δισεκατομμυριούχος έθεσε τέσσερις επιλογές
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Γράφεις ένα άρθρο, μια χαρά το πας μέχρι τον επίλογο, και στο τέλος τα χαλάς. Γιατί αυτό που φαίνεται κυρίως να σε ενδιαφέρει δεν είναι τόσο αυτό που συμβαίνει στην Χιλή, αλλά η σύγκριση με τη Βενεζουέλα. Και το χάνεις. Αποδυναμώνεις το ίδιο σου το κείμενο.ΥΓ: όταν ακούτε "χριστιανικό ανθρωπισμό", να τρέχετε. Μακριά.
Ραμόν, νομίζω πως έχεις άδικο. Δεν νομίζω (ίσως βέβαια και να κάνω λάθος) ότι ο Αντωνόπουλος θέλει να "βγάλει λάδι" τον Μαδούρο. Απλούστατα, εστιάζει στην υποκρισία της διεθνούς κοινότητας, των πολιτικών που κόπτονται για την δημοκρατία και πολλών "σοβαρών" μέσων ενημέρωσης. Την οποία υποκρισία και ανυποληψία καλό θα είναι να θυμόμαστε την επόμενη φορά που θα τους ξαναδούμε να ξεσαλώνουν και να ξεσπαθώνουν "υπέρ της δημοκρατίας"
Δεν είπα ποτέ ότι θέλει ο αρθρογράφος να βγάλει λάδι τον Μαδούρο, και δεν νομίζω ότι είναι αυτή η πρόθεσή του. Ίσως βέβαια και να κάνω κι εγώ λάθος. Αυτό που εννοώ και που μάλλον δεν έγινε κατανοητό, είναι ότι μου φάνηκε αχρείαστη αυτή η σύγκριση γιατί λειτουργεί κάπως αποπροσανατολιστικά, σαν ένα άνευ λόγου "ναι μεν, αλλά". Θα μου φαινόταν καλύτερο να τελείωνε το άρθρο στο "δικλείδες ασφαλείας". Τέλος πάντων, ας μην κάνουμε την τρίχα τριχιά μια και, ουσιαστικά, η σύγκριση αυτή όσον αφορά την κάλυψη από τα ΜΜΕ δεν απέχει και πολύ της πραγματικότητας. Πιθανόν να είμαι κι εγώ υπερβολικός. Σ' αφήνω τώρα γιατί εδώ και κάμποση ώρα με 'χει πάρει στο κατόπι ένας χριστιανός ανθρωπιστής και λέω να γίνω Λούης.
Από την άλλη συμφωνώ απολύτως με το υστερόγραφό σου : με το που ένας πολιτικός κάνει λόγο για "χριστιανικό ανθρωπισμό", ακόμα και ένας λάτρης των σπορ ξαπλώστρας πρέπει να μετατρέπεται πάραυτα σε ταχύτατο μαραθωνοδρόμο!
"Για ευνόητους βεβαίως λόγους, η κοινωνική αναταραχή στη Χιλή δεν συγκίνησε κυβερνήσεις και ΜΜΕ όσο εκείνη της Βενεζουέλας, παρότι οι «Μαδούροι» είναι σήμερα η εξαίρεση ενώ οι «Πινιέρα», ο κανόνας". Πηγή: www.lifo.Πολύ σωστό συμπέρασμα, ενώ είναι προφανές ότι θα έπρεπε να έχουμε συγκινηθεί όλοι, γιατί τόσο οι Πινιέρα όσο και οι Μαδούροι βλάπτουν σοβαρά τους ανθρώπους (ενίοτε τους σκοτώνουν). Αίτημα του σύγχρονου κόσμου -που βίωσε τον 20ο αιώνα το ολοκαύτωμα και άλλες εθνοκαθάρσεις- θα έπρεπε να είναι η επικράτηση καθεστώτων ευνοϊκών για τον άνθρωπο, με καταδίκη κάθε αυταρχισμού τύπου Πινιέρα ή Μαδούρο δεν έχει σημασία.