Σχεδόν το 40% των γυναικών που αυτοκτονούν παγκοσμίως ζουν στη χώρα αυτή και ο λόγος είναι σοκαριστικός

Σχεδόν το 40% των γυναικών που αυτοκτονούν παγκοσμίως ζουν στη χώρα αυτή και ο λόγος είναι σοκαριστικός Facebook Twitter
6

Σχεδόν δύο στις πέντε γυναίκες που αυτοκτονούν παγκοσμίως είναι Ινδές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet αυτή την εβδομάδα.

Τα παραπάνω ποσοστά έχουν κάνει τις αυτοκτονίες να θεωρούνται κρίση δημόσιας υγείας στην Ινδία.

Το ποσοστό των Ινδών γυναικών που αυτοκτονούν έχει μειωθεί από το 1990, αλλά όχι τόσο όσο αλλού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει σήμερα το 36,6% των παγκόσμιων θανάτων γυναικών από αυτοκτονίες, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι γυναίκες που αυτοκτονούν στην Ινδία είναι πιο πιθανό να είναι παντρεμένες, να ζουν στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές και είναι κυρίως κάτω των 35 ετών.

«Αυτό δείχνει πως οι γυναίκες στην Ινδία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα», τόνισε η Poonam Muttreja, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης που ασχολείται με τη δημόσια υγεία «Population Foundation of India».

Η ίδια, καθώς και άλλοι ειδικοί, επισημαίνουν πως τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας οφείλονται στους γάμους σε μικρή ηλικία -το ένα πέμπτο των γυναικών στην Ινδία εξακολουθούν να παντρεύονται πριν γίνουν 15 ετών- καθώς και στη βία των ανδρών εναντίον των γυναικών και σε άλλα συμπτώματα μιας βαθιά εδραιωμένης πατριαρχικής κουλτούρας.

«Οι κοινωνικοί κανόνες μας είναι πολύ οπισθοδρομικοί. Στο χωριό, ένα κορίτσι αποκαλείται κόρη του πατέρα της, μετά είναι η σύζυγος του άνδρα της, και όταν αποκτήσει γιο, είναι η μητέρα του γιου της», αναφέρει η Muttreja.

Πρόσθεσε ακόμη πως έρευνα που πραγματοποίησε η οργάνωσή της έδειξε ότι το 62% των ερωτηθέντων γυναικών πίστευε ότι είναι αποδεκτό να τις χτυπούν οι σύζυγοί τους.

Το ποσοστό αυτοκτονίας Ινδών γυναικών είναι τρεις φορές υψηλότερο από αυτό που θα μπορούσε να προβλεφθεί για μια χώρα με παρόμοια γεωγραφία και κοινωνικοοικονομικούς δείκτες, επισήμαναν οι ερευνητές.

Οι ίδιοι υποθέτουν πως η σύνδεση μεταξύ αυτοκτονίας και γάμου έχει να κάνει με το βάρος της μητρότητας σε νεαρή ηλικία, τη χαμηλή κοινωνική θέση που έχουν οι γυναίκες σε ορισμένες οικογένειες, την έλλειψη οικονομικής ανεξαρτησίας και την έκθεση σε ενδοοικογενειακή βία.

«Τα δυσανάλογα υψηλά ποσοστά θανάτων από αυτοκτονία στην Ινδία αποτελούν μια κρίση δημόσιας υγείας», ανέφεραν οι συντάκτες της έρευνας, οι οποίοι συνεργάζονται κυρίως με ερευνητικές ομάδες δημόσιας υγείας στην Ινδία.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως περίπου ένας στους τέσσερις άνδρες που αυτοκτονούν παγκοσμίως είναι Ινδοί -το ποσοστό παραμένει περίπου ίδιο με εκείνο του 1990.

Η αυτοκτονία είναι επίσης η κύρια αιτία θανάτου για τους νέους και των δύο φύλων, αλλά η κατάσταση είναι χειρότερη για τις γυναίκες.

Τέλος, η μελέτη επισημαίνει ότι η αυτοκτονία αποποινικοποιήθηκε πρόσφατα, οπότε υπάρχει μια πιθανότητα ο πραγματικός ρυθμός να είναι ακόμη υψηλότερος, αλλά τα περιστατικά αποκρύπτονται τις οικογένειες και τους γιατρούς υπό τον φόβο του στιγματισμού ή της αστυνομικής παρέμβασης.

* Οι γραμμές βοήθειας για την αποτροπή αυτοκτονιών παρέχουν βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται. Είτε θέλετε υποστήριξη για εσάς είτε για κάποιο φίλο σας, επικοινωνήστε με μια γραμμή βοήθειας. Αν ανησυχείτε για κάποιο φίλο σας, προτρέψτε τον να επικοινωνήσει επίσης με μια γραμμή βοήθειας.

Κέντρο πρόληψης της αυτοκτονίας "Κλίμακα ΜΚΟ"
1018

Χαμόγελο (για εφήβους κάτω των 18)
1056

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer η Ρωσία: «Λάθος να γίνονται εικασίες για το δυστύχημα»

Διεθνή / Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer στο Καζακστάν η Μόσχα: «Λάθος οι εικασίες για το δυστύχημα»

Αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η συντριβή στο Καζακστάν, στην οποία σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι την ημέρα των Χριστουγέννων, προκλήθηκε από πυρά ρωσικής αεράμυνας
LIFO NEWSROOM
Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Διεθνή / Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Οι λεγόμενες «προκλήσεις απομόνωσης» έχουν γίνει δημοφιλείς στην πλατφόρμα Douyin (η κινεζική έκδοση του TikTok), ιδιαίτερα φέτος, καθώς η κινεζική οικονομία σημειώνει αδύναμη ανάπτυξη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Α. Πάλι καλά που αποποινικοποιήθηκε η αυτοκτονία. Για φαντάσου, να έχουν να περάσουν και αυτόφωρο μετά, οι αυτόχειρες...Β. Όπως γράφει το άρθρο, στην Ινδία οι αυτοκτονίες είναι η πρώτη αιτία θανάτου, στους νέους και των δύο φύλων. Επίσης εκεί συμβαίνει το 25 % των αυτοκτονιών ανδρών, παγκοσμίως. Μήπως να το δούμε λίγο πιο ολοκληρωμένα το ζήτημα των αυτοκτονιών εκεί ?? Γιατί με στενόμυαλη φεμινιστική λογική, δεν βγαίνει άκρη.
Ένα σημαντικό μέρος των αυτοκτονιών των γυναικών ή των θανατηφόρων "οικιακών ατυχημάτων" (συνήθως κάψιμο από έκρηξη γκαζιέρας ή πετρογκάζ)είναι στην πραγματικότητα φόνοι επειδή ο πεθερός πατέρας της νύφης καθυστερεί συστηματικά τις δόσεις της προίκας που απομένουν ή αθέτησε τις υποσχέσεις του. Με την άνοδο του καταναλωτισμού στη χώρα, έχει όντως δημιουργηθεί ένας πραγματικός πληθωρισμός στις απαιτήσεις για προίκα και έχει καθιερωθεί η προίκα με δόσεις.Σε αυτούς τους φόνους μάλιστα πρωτοστατεί η αμείλικτη Ινδή πεθερά, ο φόβος και τρόμος της νεαρής Ινδής γυναίκας (αλλά και η ελπίδα της να πάρει την εκδίκησή της αν κάποτε κάνει γιούς).Μάλιστα, οι ισχυρότερες αντιστάσεις στις φεμινιστικές ιδέες προέρχονται από τις μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες (φάγαμε όλο το ζόρι του καταπιεστικού πατριαρχικού συστήματος, να μην μπορέσουμε τώρα με τη σειρά μας να βγάλουμε το άχτι μας πάνω στις νέες; - καθαρή λογική καψονιού στον στρατό)
μα, εδώ και κάτι χρόνια μάς τα πρήζουν ότι στο ισλάμ και το σοσιαλισμό οι γυναίκες πέφτουν θύματα κακοποίησης. Εδώ τι γίνεται; θα τα ρίξουμε στομν καπιταλισμό και τον βουδισμό ή όχι; για να γελάσουμε λίγο...