Μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA, θα αφορά η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος στην ΕΕ, από το φθινόπωρο, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Όπως είπε, πρόκειται για εμβόλια κατά του κορωνοϊού, που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις και τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «De facto, οδεύουμε σε μια διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech», πρόσθεσε για τα λεγόμενα «boosters».
«Είναι τώρα η ώρα για το δεύτερο κύμα του ευρωπαϊκού εμβολιασμού, το οποίο σίγουρα θα μας απασχολήσει και το 2022 και το 2023. Η απόφαση που έχουμε πάρει είναι, βάσει βέβαια των συστάσεων ενός επιστημονικού πάνελ που μας συμβουλεύει σχετικά, να κινηθούμε σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία που κάνει την τεχνολογία mRNA, δηλαδή την Pfizer BionTech για αυτή την δεύτερη γενιά εμβολιασμών».
«Η δεύτερη γενιά boosters, που θα καλύπτουν όλες τις πιθανές μεταλλάξεις πρέπει οπωσδήποτε να γίνει στην τεχνολογία mRNA».
Υπογράμμισε, ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, κάνοντας λόγο για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και άλλες τόσες το 2023. Η δεύτερη γενιά εμβολίων πρέπει να γίνει μόνο με εταιρεία που ακολουθεί τεχνολογία mRNA, τόνισε μεταξύ άλλων.
Από τις εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια, μόνο η Pfizer και η Moderna ακολουθούν αυτή την τεχνολογία, δήλωσε προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει τα εμβόλια δεύτερης γενιάς να παρασκευάζονται εντός της Ένωσης και η μόνη που καλύπτει τον συγκεκριμένο όρο είναι η Pfizer, όπως διευκρίνισε ο κ. Σχοινάς.
Ξεκαθάρισε ακόμα ότι όσοι εμβολιαστήκαν νωρίς θα χρειαστεί να κάνουν μια επιπλέον δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλιο mRNA. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς διαβεβαιώσε, ότι η ΕΕ θα εξαντλήσει όλες τις δόσεις των εμβολίων που έχει αγοράσει.
«Φωτογραφίζοντας» την AstraZeneca, σχολίασε πως υποεκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της απέναντι στις δεσμεύσεις της αλλά η Pfizer ευτυχώς υπερεκπλήρωσε τις δικές τις υποχρεώσεις. Σε ό,τι αφορά την AstraZeneca επιβεβαίωσε ότι ενδέχεται η Επιτροπή να κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρείας, κάτι που ανακοινώθηκε και επίσημα λίγο αργότερα.
«Σε κάθε περίπτωση δεν εξετάζουμε να ανοίξουμε ατέρμονη νομική διαδικασία, αλλά να κινηθούμε με εργαλεία που θα πιέσουν την εταιρεία να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις» ξεκαθάρισε.