Στην πρώτη του επίσκεψη στο Πεκίνο, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς ανέφερε πως ο ίδιος και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ συμφώνησαν κατά τις διμερείς συνομιλίες πως οι πυρηνικές απειλές στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι «ανεύθυνες και εξαιρετικά επικίνδυνες»
Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία «θα μπορούσε να υπερβεί τη γραμμή που από κοινού έχει χαράξει η κοινωνία των εθνών».
«Ο πρόεδρος Σι και εγώ συμφωνήσαμε πως οι απειλές με πυρηνικά είναι ανεύθυνες και εξαιρετικά επικίνδυνες» σημείωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου ο Σολτς.
Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει κατ'επανάληψη προειδοποιήσει για τη χρήση πυρηνικών όπλων στη διάρκεια των οκτώ μηνών που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, απειλή που, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, αποτελεί μέρος της στρατηγεική για την αποτροπή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Ο καγκελάριος αναφέρθηκε στην Κίνα ως «μεγάλη χώρα», τονίζοντας ότι, «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει επίσης ευθύνη για την ειρήνη στον κόσμο». Όπως είπε, τόνισε στον κ. Σι ότι «είναι σημαντικό για την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία».
«Ως γεωπολιτικός πρωταγωνιστής και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα είναι υπεύθυνη για την ειρήνη στον κόσμο. Πρόκειται για τη συμμόρφωση στις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, στις οποίες όλοι έχουμε συμφωνήσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αν και λιγότερο άμεσα, ο Σι επίσης επέκρινε την πυρηνική απειλή από τη Μόσχα, αναφέροντας πως η διεθνής κοινότητα θα αντιτεθεί στην απειλή ή τη χρήση πυρηνικών, «αποτρέποντας μια πυρηνική κρίση στην Ευρασία».
Σημειώνεται πως ο Σι έχει επικριθεί εντόνως για την άρνησή του να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και για την απροθυμία του να αξιοποιήσει την προσωπική του σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο, ώστε να ασκήσει πίεση με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.
Με πληροφορίες από Financial Times