Οι αρχές του Σουδάν ανακοίνωσαν ότι θα βάλουν τέλος στους παιδικούς γάμους και ότι θα εφαρμοστεί η απαγόρευση του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων, ένα σημαντικό βήμα για τα δικαιώματα γυναικών και κοριτσιών.
Αστυνομικοί έλαβαν εντολή ότι θα πρέπει να ενημερώσουν τις τοπικές κοινότητες πως είναι παράνομος ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, μετά τον σχετικό νόμο που εγκρίθηκε πριν από μερικούς μήνες, σύμφωνα με τον οποίο οι παραβάτες κινδυνεύουν με έως τρία χρόνια φυλάκισης.
«Οι αστυνομικοί έχουν τεράστια ευθύνη για να παρέμβουν και να περιορίσουν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας, Εζελντίν Ελ Σεΐχ και συμπλήρωσε πως οι θρησκευτικοί ηγέτες θα παίξουν βασικό ρόλο στον τερματισμό αυτής της πρακτικής.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 87% των γυναικών στο Σουδάν έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Συνήθως αυτό γίνεται στα κορίτσια από την ηλικία των 5 ετών έως τα 14 τους.
Επίσης αυτή την εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα βάλει τέλος στους παιδικούς γάμους και θα υιοθετήσει όλα τα άρθρα του αφρικανικού χάρτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού, που τέθηκε σε ισχύ το 1999.
Έως τώρα το Σουδάν αντιστεκόταν στις εκκλήσεις για απαγόρευση του γάμου πριν από την ηλικία των 18 ετών, παρότι στήριζε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για τον τερματισμό των παιδικών γάμων. Περίπου το ένα τρίτο των κοριτσιών στο Σουδάν έχουν παντρευτεί πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια.
Με πληροφορίες από Guardian