Η LKAB, η κρατική μεταλλευτική εταιρεία της Σουηδίας, ανακοίνωσε ότι εντόπισε το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη.
Το κοίτασμα στην περιοχή Κιρούνα περιλαμβάνει πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους μεταλλευμάτων. Οι σπάνιες γαίες είναι σημαντικές για πολλές διαδικασίες παρασκευής στην τεχνολογία και χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες, φορητές συσκευές, μικρόφωνα και ηχεία.
«Αυτά είναι καλά νέα, όχι μόνο για την LKAB, την περιοχή και τους Σουηδούς, αλλά επίσης για την Ευρώπη και το κλίμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιαν Μόστρεμ. «Θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό θεμέλιο για την παραγωγή των πρώτων υλών που είναι απολύτως κρίσιμες για να καταστεί δυνατή η πράσινη μετάβαση», συμπλήρωσε.
Σπάνιες γαίες δεν εξορύσσονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, κάτι που την αφήνει εξαρτημένη από εισαγωγές, ενώ η ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, λόγω της αύξησης των ηλεκτρικών οχημάτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Η ηλεκτροκίνηση, η αυτάρκεια της ΕΕ και η ανεξαρτησία της από τη Ρωσία και την Κίνα θα ξεκινήσουν με την εξόρυξη», επεσήμανε η υπουργός Ενέργειας και αντιπρόεδρος της σουηδικής κυβέρνησης, Έμπα Μπους.
Πάντως, ο δρόμος για την εξόρυξη είναι μακρύς. Η LKAB ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για παραχώρηση εκμετάλλευσης το 2023, αλλά συμπλήρωσε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 10-15 χρόνια μέχρι να ξεκινήσει δυνητικά η εξόρυξη του κοιτάσματος και η αποστολή του στην αγορά.
Η διαδικασία για την έγκριση νέων ορυχείων είναι μακρά και απαιτητική στη Σουηδία, καθώς συχνά υπάρχει κίνδυνος για τους υδάτινους πόρους και τη βιοποικιλότητα. Επιπλέον, η Ευρώπη δεν διαθέτει τη δυνατότητα για πλήρη επεξεργασία σπάνιων γαιών και για παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων, επεσήμανε ο Έρικ Γιόνσον, γεωλόγους του Γεωλογικού Ινστιτούτου Σουηδίας.
Με πληροφορίες από Reuters