Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας, Άντερς Τέγκνελ προειδοποίησε χώρες όπως η Βρετανία να μην επιβάλλουν εκ νέου μέτρα lockdown για να αντιμετωπίσουν την έξαρση του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν «πραγματικά επιζήμιο και ολέθριο σε πολλά επίπεδα».
«Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μέτρα που είναι βιώσιμα συν τω χρόνω, αντί να πηγαίνουμε από ακραία επίπεδα περιορισμών σε καθόλου μέτρα. Αίροντας και κλείνοντας συνέχεια πράγματα είναι πραγματικά επιζήμιο και επιπλέον θα έχει πιο αρνητικές συνέπειες από το διατηρούμε κάποια μέτρα διαρκώς. Το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι καταστροφικό» τόνισε ο «αρχιτέκτονας» της σουηδικής στρατηγικής για την πανδημία κορωνοϊού στον Observer.
Υπενθυμίζεται πως, ενώ άλλες χώρες άρχισαν να αίρουν τους περιορισμούς από τον Απρίλιο, η Σουηδία διατήρησε σε ισχύ σχεδόν όλα τα μέτρα, παρότι καταγράφει ραγδαία μείωση κρουσμάτων - από 150 μολύνσεις σε πληθυσμό 150.000 ανά δεκαπενθήμερο στις αρχές Ιουλίου σε μόλις 30 την περασμένη Παρασκευή.
Ο Τέγκνελ επέκρινε τις πρόσφατες αποφάσεις χωρών -όπως η Βρετανία και η Νορβηγία- να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς καραντίνας ή να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες, μετά την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων τους.
Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της σουηδικής κυβέρνησης βρέθηκε στο επίκεντρο διεθνών επικρίσεων για την αμφιλεγόμενη προσέγγισή του στο χειρισμό της πανδημίας που οδήγησε, κάποια στιγμή εντός Ιουνίου, τη χώρα στο μεγαλύτερο ποσοστό κατά κεφαλήν θανάτων στον κόσμο. Ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατών κάλεσε τον Τέγκνελ να παραιτηθεί για τον υψηλότατο αριθμό νεκρών. Αυτή τη στιγμή, με πάνω από 5.760 θανάτους, η Σουηδία διαθέτει περίπου πενταπλάσιο αριθμό νεκρών κορωνοϊού απ' ότι από κοινού η Δανία, η Νορβηγία και η Φινλανδία.
Όπως τόνισε ο ίδιος ο Τέγκνελ, το σημείο καμπής για την πανδημία στη Σουηδία ήταν στις αρχές Ιουλίου. Επειδή η μείωση θανάτων και κρουσμάτων άρχισε πολύ μετά από το κλείσιμο των σχολείων και εν μέσω των θερινών διακοπών της πλειονότητας των πολιτών, ο Τέγκνελ υποστηρίζει πως οι διακοπές από μόνες τους δεν δικαιολογούν την αλλαγή: «Το γιατί ακριβώς συνέβη αυτό στη συγκεκριμένη περίοδο και γιατί ήταν τόσο αιφνίδιο και γρήγορο, είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε. Ωστόσο, πιστεύουμε πως ο ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων με ανοσία συνδέεται με την αλλαγή».
Το μέγεθος της πτώσης των ποσοστών κορωνοϊού υποδεικνύει ανοσία στον σουηδικό πληθυσμο της τάξης του «20%, 30%, ίσως και ελαφρά περισσότερο σε κάποιες περιοχές» υποστήριξε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «είναι πολύ δύσκολο να εξάγουμε ένα καλό δείγμα από τον πληθυσμό γιατί προφανώς το επίπεδο ανοσίας διαφέρει υπερβολικά μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, μεταξύ διαφορετικών περιοχών της Στοκχόλμης κ.τ.λ. Και γι' αυτό όταν μετράμε μια ομάδα, έχουμε αποτέλεσμα (ανοσίας) 4-5% ενώ σε άλλη πληθυσμιακή ομάδα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 25%» εξήγησε.
Με πληροφορίες από Guardian