Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ίμραν Χαν δήλωσε έτοιμος για διάλογο με την Ινδία, αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα του θα απαντήσει αν δεχθεί επίθεση.
Ο Ίμραν Χαν υπογράμμισε σήμερα ότι η χώρα του δεν έχει καμία ανάμειξη στην επίθεση αυτοκτονίας στο διαφιλονικούμενο ινδικό κρατίδιο Κασμίρ την περασμένη εβδομάδα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 Ινδούς χωροφύλακες, σημειώνοντας ότι οι εντάσεις μπορούν να αμβλυνθούν μόνον με τον διάλογο.
Ωστόσο προειδοποίησε ότι το Πακιστάν θα απαντήσει, αν δεχθεί επίθεση από την Ινδία.
Η Ινδία διατύπωσε «κατηγορίες κατά του Πακιστάν χωρίς να έχει καμία απόδειξη», πρόσθεσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός και κάλεσε την Ινδία αν έχει αποδείξεις να τις προσκομίσει στο Πακιστάν και τότε το Ισλαμαμπάντ θα αναλάβει δράση.
«Σήμερα λέω στην ινδική κυβέρνηση ότι το Πακιστάν είναι έτοιμο για οποιαδήποτε έρευνα για την ανάμειξη οποιουδήποτε Πακιστανού», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι προτίθεται επίσης να συνεργαστεί με το Νέο Δελχί στην έρευνα για την επίθεση αυτή.
«Αν έχετε ευσταθείς αποδείξεις για ανάμειξη οποιουδήποτε Πακιστανού, να τις μοιραστείτε μαζί μας. Σας διαβεβαιώνω ότι θα αναλάβουμε δράση», πρόσθεσε.
«Ακούμε να λένε στην Ινδία ότι το Πακιστάν πρέπει να πάρει ένα μάθημα», συνέχισε ακόμη για να καταλήξει: «Το Πακιστάν δεν θα το σκεφτεί να απαντήσει, θα απαντήσει. Δεν θα μας έχετε αφήσει καμία άλλη επιλογή».
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν απηύθυνε σήμερα έκκληση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να βοηθήσει για την άμβλυνση της έντασης με την Ινδία, η οποία οξύνθηκε αιφνιδίως μετά την επίθεση αυτοκτονίας, για την οποία το Νέο Δελχί επέρριψε την ευθύνη στο Πακιστάν.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προειδοποίησε το Πακιστάν να περιμένει μια «ισχυρή απάντηση» για την βομβιστική επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε μια οργάνωση μαχητών που συνδέεται με το Πακιστάν, εγείροντας φόβους για μια σύγκρουση μεταξύ των δύο γειτόνων που διαθέτουν πυρηνικό όπλο.
«Επειγόντως ζητώ την προσοχή σας στην επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στην περιοχή μας από την απειλή της χρήσης βίας από την Ινδία κατά του Πακιστάν», γράφει σε επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι.
«Έχει επιτακτική σημασία να γίνουν βήματα για αποκλιμάκωση. Ο ΟΗΕ πρέπει να επέμβει για να αμβλυνθεί η ένταση», σημειώνει επίσης στην επιστολή του, στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη στην Ινδία για την κλιμάκωση της εχθρικής της ρητορικής για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Στην Ινδία θα γίνουν εκλογές τον Μάιο.
Την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε κοντά σε αυτοκινητοπομπή της ινδικής χωροφυλακής στο Κασμίρ την Πέμπτη ανέλαβε η Τζάις-ι-Μοχάμαντ (JeM), μια οργάνωση μαχητών που πιθανολογείται ότι εδρεύει στο Πακιστάν και επιδιώκει το ινδικό κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ να αποτελεί τμήμα του Πακιστάν, αλλά η πακιστανική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.
«Το να επιρρίπτεται η ευθύνη στο Πακιστάν προτού ακόμη γίνουν έρευνες είναι παράλογο», σημείωσε ο Κουρέσι. «Πρέπει να ζητηθεί από την Ινδία να κάνει μια ανοιχτή και αξιόπιστη έρευνα για το περιστατικό» αυτό, κατέληξε.
Την ίδια ώρα ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ινδίας στο διαφιλονικούμενο ινδικό Κασμίρ κατηγόρησε σήμερα την κύρια υπηρεσία πληροφοριών (ISI) του Πακιστάν για ανάμειξη στην επίθεση αυτή την περασμένη εβδομάδα.
Ο αντιστράτηγος Κ. Τζ. Σ. Ντίλον δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι βρίσκονται στα ίχνη αυτών που έδωσαν την εντολή για την επίθεση και ότι αυτή ενορχηστρώθηκε από την πακιστανική πλευρά των συνόρων.
«Τον έλεγχο για την επίθεση είχαν από την άλλη πλευρά (των συνόρων) διοικητές της ISI και του Πακιστάν και της JeM», σημείωσε, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία για τις κατηγορίες του.
Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν μπορεί να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με την έρευνα για την επίθεση αυτή και για τον ρόλο που πιστεύεται ότι είχε σε αυτήν η μυστική υπηρεσία του στρατού του Πακιστάν, παρά μόνο να επισημάνει τους στενούς δεσμούς της με την Τζάις-ι-Μοχάμαντ.
«Η JeM είναι παιδί του πακιστανικού στρατού και της ISI. Η επίθεση σχεδιάστηκε από το Πακιστάν, την ISI και την JeM», κατέληξε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP/DPA
σχόλια