Στα σκουπίδια καταλήγει έως και το 50% των τροφίμων σε παγκόσμια βάση, την ώρα που οι ειδικοί διερωτώνται πώς θα εξασφαλιστέι τροφή για 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, το πολύ ως το 2050. Σε συνέδριο για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, επιστήμονες, γράφει η Ναυτεμπορική ανέφεραν ότι περίπου το 30-50% των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως, δεν καταναλώνονται ποτέ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε μήνα ο μέσος Αμερικανός πετά στα σκουπίδια 15 κιλά τροφίμων, αξίας περίπου 40 δολαρίων. Τα αποτελέσματα μεγάλης επιστημονικής ανάλυσης που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση Science κατέδειξαν ότι η γεωργία απορροφά το 92% του πόσιμου νερού, ενώ απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και χημικών και παράγει τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου.
Η λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με ορισμένους ομιλητές, δεν έγκειται τόσο στη γεωργία και στην ανάγκη αύξησης της παραγωγής όσο στις καταναλωτικές συνήθειες. Στις πλουσιότερες χώρες, οι βασικοί λόγοι, για τους οποίους φρούτα και λαχανικά καταλήγουν στις χωματερές είναι ότι δεν είναι αρκετά... εμφανίσιμα, ότι σάπισαν στο ψυγείο ή ότι δεν καταναλώθηκαν στο εστιατόριο. Στις αναπτυσσόμενες χώρες από την άλλη, μεγάλες ποσότητες φαγητού πετάγονται καθώς σαπίζουν πριν φθάσουν στην αγορά. Αιτία, το ανεπαρκές οδικό δίκτυο και η έλλειψη ψύξης. Ένας ακόμη παράγοντας είναι οι υψηλές τιμές των τροφίμων, που έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.
σχόλια