Για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλοί Βραζιλιάνοι ήταν απρόθυμοι να επανεξετάσουν τις πράξεις βαρβαρότητας του στρατού κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, προτιμώντας να ξεχάσουν. Ένας νόμος περί αμνηστίας που θεσπίστηκε από στρατιωτικούς ηγέτες το 1979 απαλλάσσει κατηγορούμενους για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
Όμως τώρα πρόεδρος της χώρας είναι η Dilma Rousseff, μέλος της αντίστασης και θύμα βασανισμών. Η Rousseff έχει δημιουργήσει μια επιτροπή αλήθειας, η οποία έχει θέσει ως στόχο να διαλευκάνει εγκλήματα που έγιναν με πολιτικά κίνητρα μέχρι το 2014.
Το Spiegel γράφει ότι το πρώτο πρόσωπο κατά του οποίου θα κατατεθεί κατηγορητήριο είναι ο colonel Sebastião de Moura, γνωστός και ως Major Curio. O κατηγορούμενος, σήμερα 78 χρονών, είναι συνταξιούχος εδώ και χρόνια και σιωπά σχετικά με το θέμα.
Η ομάδα που συλλέγει στοιχεία εναντίον του κάνει έρευνες και εκταφές σε νεκροταφεία, αλλά έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Manuel Cajueiro, που υπήρξε μάρτυρας. Σύμφωνα με τον Cajueiro, ο συνταγματάρχης βασάνιζε προσωπικά τους αιχμαλώτους του χρησιμοποιώντας σιδερένιες βέργες ή σιδερογροθιές, και ήταν πάντα απαθής και με παγωμένη έκφραση. Περιγράφει τον Curio ως συστηματικό βασανιστή, ως κάποιον που ήθελε να δει «αποτελέσματα».
Ο Curio, ο οποίος τώρα ζει στη Μπραζίλια, έχει προσλάβει έναν κορυφαίο δικηγόρο για την υπεράσπισή του. Το όνομα του δικηγόρου είναι Adelino Tucunduva, είναι 71 χρονών και αποκαλεί τον πελάτη του ως τον «καλύτερό του φίλο».
Ο Curio ζει σε ένα άνετο προάστιο της μεσαίας τάξης. Επιμένει ότι οι φράσεις που έχει πει ο ίδιος είναι μόνο οι εξής: Σχετικά με τη δουλειά του «ο στόχος ήταν να προστατεύσει την ακεραιότητα του έθνους με κάθε κόστος». Σχετικά με τις κατηγορίες περί βασανισμών «έκανα ανακρίσεις, κι εκεί δεν σερβίρονται κουλουράκια. Υπάρχει χρονικός περιορισμός για την εξαγωγή σημαντικών πληροφοριών από έναν εχθρό που είναι κρατούμενος. Αυτές οι ανακρίσεις δεν είναι δυνατόν να είναι ήρεμες και πρέπει να συμβαδίζουν με τις περιστάσεις». Σχετικά με τα εγκλήματα την δικτατορίας, λέει: «Αν έγιναν υπερβολές, δεν είναι τίποτα με τις καταχρήσεις των κομμουνιστικών κυβερνήσεων, για τις οποίες δεν κατηγορήθηκαν ποτέ».
Ο συνταξιούχος συνταγματάρχης λαμβάνει σύνταξη 2.500 ευρώ. Λέει ότι έχει συγχωρέσει τα θύματά του. Λέει ότι έχει πλέον αποδεχτεί την ιδέα ότι οι νέοι επαναστάτες «ήταν μάλλον ιδεαλιστές, διαποτισμένοι με ένα πνεύμα που δεν ήταν σε αντίθεση με το δικό μας. Όμως η πορεία τους πήγαινε σε μία κατεύθυνση και η δική μου σε μία άλλη».
σχόλια