Στη Νέα Ζηλανδία από σήμερα απαγορεύονται οι πλαστικές σακούλες μίας χρήσης

Στη Νέα Ζηλανδία από σήμερα απαγορεύονται οι πλαστικές σακούλες μίας χρήσης Facebook Twitter
1

Στη Νέα Ζηλανδία από σήμερα τίθεται σε ισχύ ο νόμος που απαγορεύει ολοκληρωτικά τις πλαστικές σακούλες, μίας χρήσης, τα καταστήματα που δεν θα συμμορφώνονται αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και τα 100.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (περίπου 59.000 ευρώ).

Η απαγόρευση δεν αφορά μόνο τις ελαφριές πλαστικές σακούλες που συνηθίζονται στα σουπερμάρκετ αλλά και άλλες βερσιόν, όπως βαρύτερες και σκληρότερες σακούλες, θεωρητικά πολλαπλών χρήσεων ακόμα και «φιλικές προς το περιβάλλον» βιοδιασπωμενες σακούλες. Σημειωτέων πως η εφαρμογή του νόμου σε μεγάλο βαθμό θα επαφίεται στους καταναλωτές που θα πρέπει να ενημερώνουν για τις παραβάσεις. 


 Βασικός στόχος της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας είναι να μειώσει την ποσότητα πλαστικού που καταλήγει σε ποτάμια και ωκεανούς και απειλεί σοβαρή απειλή για τα τα θαλασσοπούλια, τα ψάρια και τα θαλάσσια θηλαστικά. 

Το μέτρο ανακοινώθηκε πέρυσι από την πρωθυπουργό της χώρας Τζασίντα Άρντερν. «Κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε εκατοντάδες πλαστικές σακούλες μίας χρήσης. Ένα βουνό από σακούλες, οι οποίες καταλήγουν να μολύνουν τις πολύτιμες ακτές μας και το θαλάσσιο περιβάλλον μας, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές για καταναλωτές και επιχείρησης», είχε δηλώσει τότε.  

Τα σουπερμάρκετ στη Νέα Ζηλανδία είχαν ξεκινήσει σταδιακά να αποσύρουν τις πλαστικές σακούλες πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Διεθνή / Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Η φιλορωσική στάση του Ορμπάν έχει προκαλέσει νέες εντάσεις, με την Ουγγαρία να χρησιμοποιεί επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και στρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Διεθνή / Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Η Νορβηγία δεν είναι μόνη. Η Σουηδία έχει επαναφέρει τη χρήση της υπόγειας ναυτικής βάσης στο νησί Muskö, ενώ η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες χτίζουν ή ενισχύουν υπόγειες εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας
LIFO NEWSROOM
Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Διεθνή / Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Ο νέος ηγέτης κάλεσε τους πολίτες σε ενότητα απέναντι στις αυξανόμενες εξωτερικές πιέσεις, τονίζοντας πως είναι κρίσιμο «να σταθούμε μαζί ως λαός, ειδικά τώρα που δεχόμαστε πιέσεις από το εξωτερικό»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Με το καλό να απαγορευθεί η αλόγιστη χρήση των αυτοκινήτων, τα άσκοπα ταξίδια (υπερτουρισμός), τα υπερβολικά πολλά ρούχα και παπούτσια, η άσκοπη και συνεχής αλλαγή κινητών τηλεφώνων και συσκευών γενικότερα, και η χρήση χαρτιού για φυλλάδια και διαφημίσεις.