Στην Ιταλία αποφασίστηκαν πιο χαλαρές ποινές για όσους πυροβολούν ληστές

Στην Ιταλία αποφασίστηκαν πιο χαλαρές ποινές για όσους πυροβολούν ληστές Facebook Twitter
0

Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου καθίσταται δυσκολότερο για τους δικαστές να επιβάλουν αυστηρές ποινές σε βάρος ανθρώπων που έχουν πυροβολήσει επίδοξους ληστές, που εισέβαλαν στους χώρους τους.

Ο επονομαζόμενος νόμος για τη «νόμιμη άμυνα» συνιστά μια νίκη για τον Ματέο Σαλβίνι, τον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας.

Τα βίαια εγκλήματα στην Ιταλία έχουν καταγράψει πτώση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με τον αριθμό των ανθρωποκτονιών να έχει μειωθεί σε ποσοστό 16,3% σε ετήσια βάση, έως τον Αύγουστο του 2018, και των ένοπλων ληστειών σε ποσοστό 12,3%.

Εντούτοις, ο υπουργός Εσωτερικών κι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι διατηρεί το θέμα στις πρώτες θέσεις της πολιτικής ατζέντας, διατυπώνοντας δημοσίως τη στήριξή του προς τους ανθρώπους που διώκονται επειδή πυροβόλησαν ληστές.

«Είναι μια υπέροχη ημέρα για τους Ιταλούς» είπε σε δημοσιογράφος, αφότου το νομοσχέδιο πήρε το πράσινο φως της Γερουσίας, μετά την έγκρισή του από τη Βουλή. «Εντέλει, εγγυόμαστε ξεκάθαρα την ιερή αρχή της νόμιμης άμυνας για τους ανθρώπους που τους έχουν επιτεθεί στα σπίτια τους, τα καταστήματά τους ή τα μπαρ τους».

Επιβεβαιώνοντας ότι η άμυνα είναι σε κάθε περίπτωση νόμιμη, όταν ο πολίτης νιώθει ότι απειλείται από επίδοξους ληστές που έχουν εισβάλει στην ιδιοκτησία του, η νομοθεσία δυσκολεύει τους δικαστές να επιβάλουν αυστηρές ποινές σε βάρος εκείνων που τους πυροβολούν.

Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν πλέον να κατηγορούνται για υπέρμετρη βία, εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι πυροβόλησαν τους διαρρήκτες ενώ τελούσαν «υπό κατάσταση βαθιάς σύγχυσης λόγω του κινδύνου» με τον οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, αυστηρότερες ποινές κάθειρξης για τη διάρρηξη και την ένοπλη ληστεία.

Κεντροαριστερά κόμματα και μερίδα δικαστών διατυπώνουν φόβους ότι θα είναι δύσκολη η ερμηνεία του νόμου, θα αυξηθεί η χρήση των όπλων, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος οι πολίτες να νομίζουν ότι μπορούν να ανοίγουν πυρ εναντίον εισβολέων χωρίς να τιμωρούνται.

«Το να πυροβολεί κανείς τον άλλο πισώπλατα δεν θα είναι ποτέ νόμιμο» διαβεβαίωσε η Τζούλια Μποντζόρνο, η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Λέγκας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει αυτούς τους φόβους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: 330 νεκροί από βομβαρδισμούς του Ισραήλ - Νεκρός ο υπουργός Εσωτερικών της Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: 330 νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ - Νεκρός ο υπουργός Εσωτερικών της Χαμάς

Σύμφωνα με την Χαμάς «το υπουργείο Υγείας κατέγραψε πάνω από 330 νεκρούς, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες, και εκατοντάδες τραυματίες, δεκάδες από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση»
LIFO NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τούσκ προσφέρει στρατιωτική εκπαίδευση σε διάσημο ηθοποιό για να γίνει ο νέος Τζέιμς Μποντ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τούσκ προσφέρει στρατιωτική εκπαίδευση σε διάσημο ηθοποιό για να γίνει ο νέος Τζέιμς Μποντ

Μία ημέρα αφού έλαβε την πολωνική υπηκοότητα, ο ηθοποιός είδε την είδηση “Η Πολωνία απαιτεί τώρα από όλους τους άνδρες να συμμετέχουν σε στρατιωτική εκπαίδευση”, προκαλώντας την απάντηση του Τουσκ
LIFO NEWSROOM
Έκθεση: Αυτές είναι οι 5 χώρες της ΕΕ που «υπονομεύουν σκόπιμα το κράτος δικαίου»

Διεθνή / Αυτές είναι οι 5 χώρες της ΕΕ που «υπονομεύουν σκόπιμα το κράτος δικαίου», σύμφωνα με νέα έκθεση

Η Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση της Ιταλίας και άλλων τεσσάρων χωρών της ΕΕ, κάνοντας λόγο για «δημοκρατικής ύφεση» της Ευρώπης
LIFO NEWSROOM