Εμφανίστηκε στην πλατεία Αγίου Πέτρου ο πάπας Φραγκίσκος, όπου χαιρέτησε τους πιστούς, ανήμερα Πάσχα Καθολικών.
Μετά την λήξη της σημερινής λειτουργίας, ο πάπας Φραγκίσκος ευλόγησε τους πενήντα χιλιάδες πιστούς που βρίσκονταν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από το μικρό τζιπ "papa mobile" το οποίο συνηθίζει να χρησιμοποιεί στις επίσημες τελετές.
Λίγο νωρίτερα, με αδύναμη φωνή, είχε ευχηθεί καλό Πάσχα από τον εξώστη του Αγίου Πέτρου.
Pope Francis appears from the balcony of St. Peter's Basilica to greet Easter Sunday crowds after briefly meeting with Vice President JD Vance: https://t.co/8AiChYK672 pic.twitter.com/G9QWMYxs1F
— CNN (@CNN) April 20, 2025
Στις 11.30 το πρωί ώρα Ιταλίας, ο ποντίφικας ειχε μια σύντομη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος βρίσκεται στη Ρώμη με την οικογένειά του, για ανταλλαγή ευχών.
Vice President Vance meets with Pope Francis on Easter Sunday morning. pic.twitter.com/w0J2eKCgyI
— NewsWire (@NewsWire_US) April 20, 2025
Ο πάπας Φραγκίσκος, στο καθιερωμένο γραπτό του μήνυμα για το Πάσχα και την ευλογία «προς την Πόλη και τον Κόσμο», μεταξύ άλλων, τονίζει:
«Αδελφές και αδελφοί, ιδίως εσείς που ζείτε με πόνο και αγωνία, η σιωπηλή κραυγή σας εισακούσθηκε, τα δάκρυά σας περισυνελλέγησαν, ούτε ένα δεν πήγε χαμένο. Με το πάθος και τον θάνατο του Ιησού, ο Θεός σήκωσε το βάρος όλου του κακού που υπάρχει στον κόσμο και με το απεριόριστο έλεός του, το νίκησε».
BREAKING: Pope Francis greets the crowds in the Vatican City during the annual Easter Sunday service. https://t.co/TC2ROCL7wW
— Sky News (@SkyNews) April 20, 2025
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/NgS2znRXsB
Στη συνέχεια του μηνύματος, ο ποντίφικας προσθέτει: «Χριστός Ανέστη. Στην αναγγελία αυτή περικλείεται όλη η σημασία της ύπαρξής μας, η οποία δεν είναι φτιαγμένη για τον θάνατο, αλλά για την ζωή. Το Πάσχα είναι η γιορτή της ζωής».
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στάθηκε επίσης στη «τόση βούληση θανάτου που διαπιστώνουμε, κάθε μέρα, στις τόσες συρράξεις που αφορούν πολλές περιοχές του πλανήτη», αλλά και «στη βία που διαπιστώνουμε στις οικογένειες, σε βάρος των γυναικών και των παιδιών». Καταδίκασε ακόμα την έλλειψη σεβασμού προς τους πιο ευάλωτους, τους μετανάστες και τους περιθωριοποιημένους.
Από τον Πανάγιο Τάφο, «ναό της Αναστάσεως, όπου φέτος το Πάσχα γιορτάζεται την ίδια ημέρα από Ορθόδοξους και Καθολικούς», όπως αναφέρει, ο πάπας εύχεται «να διαδοθεί το φως της ειρήνης σε όλους τους Αγίους Τόπους και σε ολόκληρο τον κόσμο». Δηλώνει στο πλευρό των χριστιανών που υποφέρουν στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, καθώς και στο σύνολο των ισραηλινών και παλαιστινίων πολιτών.
Εκφράζει την ανησυχία του για την «αυξανόμενη εξάπλωση του αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο» και δηλώνει πως «με την σκέψη μου είναι κοντά στον λαό και, ιδίως, στην χριστιανική κοινότητα της Γάζας όπου η τρομερή σύρραξη συνεχίζει να παράγει θάνατο και καταστροφή και να δημιουργεί μια δραματική και απαράδεκτη ανθρωπιστική κατάσταση».
Ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και στήριξη των ανθρώπων που πεινούν και ελπίζουν σε ένα ειρηνικό μέλλον.
Ακόμη, εκφράζει την ελπίδα να υπάρξει «μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία» και ζητά σταθερότητα για τον Λίβανο και τη Συρία. Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζει: «το φως του Πάσχα ας εμπνεύσει διαθέσεις ομόνοιας στα Δυτικά Βαλκάνια, και ας στηρίξει τους πολιτικούς, ώστε να δραστηριοποιηθούν με στόχο να μην οξυνθούν οι εντάσεις και οι κρίσεις, όπως και τους εταίρους της περιοχής, για να απορρίψουν επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές».
Κλείνοντας, τονίζει: «Καμία ειρήνη δεν είναι δυνατή, όπου δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία, όπως και ελευθερία λόγου και σκέψης. Καμία ειρήνη δεν είναι δυνατή, χωρίς έναν πραγματικό αφοπλισμό. Η ανάγκη του κάθε λαού να φροντίσει για την άμυνά του, δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια γενική, ξέφρενη πορεία προς τους εξοπλισμούς».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ