Τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον χειμώνα, λόγω της ενεργειακής κρίσης, α αναζητούν οι πρωτεύουσες του κόσμου.
Το Παρίσι, για παράδειγμα, αποφάσισε να σβήνει μία ώρα νωρίτερα από τι συνηθισμένο τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου εξοικονόμησης της ενέργειας, ενώ στο Βερολίνο ο φωτισμός στον Καθεδρικό Ναό και τη Στήλη της Νίκης σβήνουν το βράδυ.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νικόλα Ζώη στην Καθημερινή, έχει συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να συζητηθεί η εξοικονόμηση ενέργειας, Επί τάπητος βρίσκονται μνημεία και ο φωτισμός τους, με το υπουργείο να ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίας να καταγράψει τους χώρος που διαθέτουν είτε τον συνήθη «φωτισμό ασφαλείας», είτε τον «φωτισμό ανάδειξης».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «φωτεινό ανάδειξης» διαθέτουν Ακρόπολη, ο Ναός του Ηφαίστου, η Πύλη του Αδριανού, ο Πύργος των Ανέμων, το Μνημείο του Φιλοπάππου, η Πνύκα και το Καλλιμάρμαρο, ενώ φωτισμό ασφαλείας οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι, όπως και τα μνημεία της Θεσσαλονίκης.
Να σημειωθεί ότι ο νέος σχεδιασμός γίνεται στη βάση της εξοικονόμησης ενέργειας.
Σε δήλωσή της στην Καθημερινή, η Ελευθερία Ντεκώ, που βρίσκεται πίσω από τον φωτισμό της Ακρόπολης, υπενθύμισε ότι «Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κάτι σύνθετο. Η απάντηση ότι ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης εξοικονομεί 65% στην κατανάλωση ρεύματος από τον προηγούμενο ή ότι η κατανάλωση ρεύματος τριών PC ή δύο τηλεοράσεων πλάσματος ή ενός αφυγραντήρα ισούται με αυτήν του φωτισμού του Παρθενώνα για την αντίστοιχη διάρκεια –πράγμα που ισχύει– θα ήταν απλώς αριθμητικοί συσχετισμοί», εξηγεί.