Η πρώην πρόεδρος της Χιλής, θύμα βασανιστηρίων κατά την δικτατορία Πινοσέτ και σημερινή Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ έγινε σήμερα ο τελευταίος στόχος του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Ο Μπολσονάρου την κατηγόρησε για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.
Με δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στην ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστής εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο της αστυνομικής βίας στις Πολιτείες του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάολο «εν μέσω μιας δημόσιας συζήτησης για νομιμοποίηση εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες και απουσία λογοδοσίας».
Η Μπατσελέτ, που είχε βασανισθεί υπό το δικτατορικό καθεστώς του Αουγούστο Πινοσέτ και διετέλεσε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής, ανέφερε ότι αυτή η συζήτηση μπορεί «να εδραιώσει μια ατιμωρησία και να ενισχύσει το μήνυμα ότι οι κρατικοί εκπρόσωποι είναι υπεράνω του νόμου και αποτελεσματικά σε θέση να σκοτώνουν χωρίς να λογοδοτούν».
Επιπροσθέτως επέκρινε «μια συρρίκνωση του πολιτικού και δημοκρατικού χώρου» τους πρόσφατους μήνες στην Βραζιλία και τις επιθέσεις ενάντια σε κοινότητες αυτοχθόνων εν μέσω των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.
Αντιδρώντας, ο Μπολσονάρο κατηγόρησε την επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ότι ακολουθεί το παράδειγμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ηγήθηκε της παγκόσμιας αντίδρασης και κατακραυγής για τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατακαίνε το τροπικό δάσος της Αμαζονίας.
«Η Μπατσελέτ...ακολουθεί τη γραμμή Μακρόν στην ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις και στη βραζιλιάνικη κυριαρχία», έγραψε ο ακροδεξιός πρόεδρος σε ανάρτηση στο facebook. «Επιτίθεται στη Βραζιλία με την ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (των εγκληματιών), επιτίθεται στην θαρραλέα μας...αστυνομία».
Όπως και με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Μπολσονάρο επιτέθηκε προσωπικά στην Μπατσελέτ, ο πατέρας της οποίας, πτέραρχος της χιλιανής Πολεμικής Αεροπορίας, παρέμεινε πιστός στον σοσιαλιστή πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε, μετά το πραξικόπημα Πινοσέτ το 1973 και πέθανε στην φυλακή.
«(Η Μπατσελέτ) ξεχνά ότι ο μόνος λόγος που η χώρα της δεν είναι σαν την Κούβα είναι χάρη σε εκείνους που είχαν το κουράγιο να βάλουν ένα τέλος στην Αριστερά το 1973», συνέχισε η ανάρτηση του Μπολσονάρο. «Ανάμεσα σε αυτούς τους κομμουνιστές ήταν...ο πατέρας της».
Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, η αστυνομία του Ρίο σκότωσε 1.075 ανθρώπους, περισσότερους από πέντε ανθρώπους την μέρα, μια αύξηση 20% από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου και πορεύεται να καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών των θανάτων από το 2003, όταν και ξεκίνησαν να καταγράφονται επίσημα στοιχεία.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος εκλέχθηκε με τη δέσμευση να μην δείξει έλεος σε εγκληματίες έπειτα από μια ιλιγγιώδη αύξηση της βίας στη Βραζιλία. Επαινεί τη βία των αστυνομικών δυνάμεων που παραμένουν ο κύριος πυλώνας των υποστηρικτών του.
Οι δηλώσεις του έρχονται λίγες μέρες πριν την 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο Μπολσονάρο αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με παγκόσμιους ηγέτες που ανησυχούν για τις πολιτικές του για τον Αμαζόνιο.
σχόλια