Στον Ειρηνικό Ωκεανό έπεσε τελικά τμήμα ρωσικού πυραύλου που βρισκόταν στο διάστημα αφού εισήλθε ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της Γης.
Το εν λόγω κομμάτι βρισκόταν στο ανώτερο τμήμα του πυραύλου Angara-A5 που εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ στη βορειοδυτική Ρωσία στις 27 Δεκεμβρίου.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εκτίμησε ότι το θραύσμα ταξίδευε με την εκπληκτική ταχύτητα των 7,5 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο όταν εισήλθε ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης.
Ο 18ος Διαστημικός Σταθμός Ελέγχου επιβεβαίωσε ότι το ανώτερο στάδιο του πυραύλου εισήλθε ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης στις 4:08 μ.μ. πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
«Η επανείσοδος του Persei επιβεβαιώθηκε: 2108 UTC πάνω από 121W 14S στον νότιο [Ειρηνικό]», δήλωσε μέσω Twitter ο αστρονόμος, Τζόναθαν ΜακΝτόουελ.
Persei reentry confirmed: 2108 UTC over 121W 14S in the South Pacfici
— Jonathan McDowell (@planet4589) January 5, 2022
Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Το τμήμα του πυραύλου υποτίθεται ότι θα παρέμενε σε τροχιά για πολλές χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, απέτυχε να επανεκκινηθεί και κάηκε ολοσχερώς όταν εισήλθε ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης.
Το μεγαλύτερο μέρος του σχεδόν σίγουρα κάηκε στην ατμόσφαιρα της Γης, σύμφωνα με τον ΜακΝτάουελ, ο οποίος αναλύει τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα παρακολούθησης.
Το εν λόγω περιστατικό θύμισε έντονα το επεισόδιο με τον κινεζικό πύραυλο Long March 5B, ο οποίος εισήλθε και έπεσε ανεξέλεγκτα στη Γη τον Μάιο και συγκεκριμένα στον Ινδικό Ωκεανό κοντά στις Μαλδίβες.
Με πληροφορίες από Business Insider και Live Science