Η γαλλική μπαγκέτα, ένα από τα αναμφισβήτητα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της Γαλλίας, εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών.
Η Γαλλία εκτιμάται πως παράγει 16 εκατομμύρια μπαγκέτες ημερησίως. Και παρόλα αυτά, η ζήτηση του γαλλικού αυτού ψωμιού βρίσκεται σε πτώση τα τελευταία χρόνια, καθώς τα παραδοσιακά αρτοποιία αγωνίζονται να επιβιώσουν μπροστά στην εκτόξευση των προζυμένιων προϊόντων, αλλά και τα μεγάλα σουπερμάρκετ.
O Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO), που εδρεύει στο Παρίσι, ψήφισε σήμερα υπέρ της ένταξής της στον κατάλογό του της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο οποίος ήδη περιλαμβάνει περίπου 600 στοιχεία από πάνω από 130 χώρες.
Η ένταξη της γαλλικής μπαγκέτας ή των «250 γραμμαρίων μαγείας και τελειότητας» όπως την έχει χαρακτηρίσει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν-- στον κατάλογο της UNESCO, «εξυμνεί τον γαλλικό τρόπο ζωής: η μπαγκέτα είναι ένα καθημερινό τελετουργικό, ένα βασικό στοιχείο του γεύματος, συνώνυμο με το μοίρασμα και την καλή διάθεση», είπε η επικεφαλής της UNESCO Οντρέ Αζουλέ.
«Είναι σημαντικό αυτές οι δεξιότητες και οι κοινωνικές συνήθειες να υπάρχουν και στο μέλλον».
Το μακρόστενο ψωμί με την τραγανιστή κρούστα αποτελεί σύμβολο της Γαλλίας σε όλο τον κόσμο και έχει υπάρξει κεντρικό στοιχείο της γαλλικής διατροφής για τουλάχιστον 100 χρόνια παρότι κάποιοι θεωρούν ότι η ιστορία του είναι παλαιότερη.
Η μπαγκέτα, όπως την ξέρουμε σήμερα, «βαφτίστηκε» έτσι μόλις πριν από έναν αιώνα, το 1920. Ήταν τότε που τέθηκαν σε ισχύ αυστηροί κανόνες σχετικά με το τι θεωρείται μπαγκέτα, ένα προϊόν τυποποιημένο στα 80 εκατοστά και στα 250 γραμμάρια, το οποίο μάλιστα έως το 1986 είχε σταθερή τιμή.
Με πληροφορίες από BBC