Μαζί με το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 πριν από περισσότερα από τρία χρόνια, ξέσπασε και μια τεράστια συζήτηση/διαμάχη σχετικά με το αν ο ιός προέκυψε λόγω διαρροής σε εργαστήριο ή αν ήταν από τη φύση.
Και όσοι ερευνητές προσπάθησαν όλα αυτά τα χρόνια να βρουν την απάντηση βρέθηκαν αντιμέτωποι με διάφορα εμπόδια, κυρίως ελλείψει διαφάνειας από την Κίνα, τη χώρα από την οποία πρωτοεμφανίστηκε ο ιός.
Ωστόσο, νέο δημοσίευμα των Sunday Times υποστηρίζει τώρα ότι επιστήμονες στη Γουχάν, οι οποίοι συνεργάζονταν με τον κινεζικό στρατό, συνδύαζαν τους πιο θανατηφόρους κορωνοϊούς του κόσμου για να δημιουργήσουν έναν νέο μεταλλαγμένο ιό όταν ξεκίνησε η πανδημία του Covid. Επικαλούμενη ερευνητές, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι Κινέζοι επιστήμονες εκτελούσαν ένα μυστικό πρόγραμμα επικίνδυνων πειραμάτων, το οποίο προκάλεσε διαρροή από το Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν και ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.
Η σχετική έκθεση των Sunday Times βασίζεται σε εκατοντάδες έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων άλλοτε εμπιστευτικών αναφορών, εσωτερικών memos, επιστημονικών εγγράφων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
The investigators say one of the reasons there is no published information on the work is because it was done in collaboration with researchers from the Chinese military, which was funding it and which, they say, was pursuing bioweapons
— The Times and The Sunday Times (@thetimes) June 10, 2023
«Το Ινστιτούτο συμμετείχε σε επικίνδυνα πειράματα για τους κορωνοϊούς»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν είχε αρχίσει να αναζητά την προέλευση του ιού Sars το 2003 και προσέλκυσε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Το ινστιτούτο ασχολήθηκε με επικίνδυνα πειράματα σε κορωνοϊούς που συνέλεξε από σπηλιές νυχτερίδων στη νότια Κίνα. Αρχικά, τα ευρήματα (των πειραμάτων) δημοσιοποιήθηκαν και το ινστιτούτο υποστήριξε ότι οι σχετικοί κίνδυνοι ήταν δικαιολογημένοι, καθώς το πρότζεκτ θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη εμβολίων.
The facility was engaged in increasingly risky experiments on coronaviruses it gathered from bat caves in southern China.
— The Times and The Sunday Times (@thetimes) June 10, 2023
Initially, it made its findings public and argued the associated risks were justified because the work might help develop vaccines pic.twitter.com/m814mjAJMV
Φτάνουμε στο 2016, όταν οι ερευνητές εντόπισαν έναν νέο τύπο κορωνοϊού σε ένα ορυχείο στο Mojiang στην επαρχία Yunnan, όπου άνθρωποι είχαν πεθάνει από συμπτώματα παρόμοια με τον ιό Sars.
Και αντί να προειδοποιήσει τον κόσμο, η Κίνα δεν ανέφερε αυτούς τους θανάτους. Η έκθεση των Sunday Times αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ιός που βρέθηκε εκεί αναγνωρίζεται πλέον ως τα μόνα μέλη της άμεσης οικογένειας του Covid που είναι γνωστό ότι υπήρχαν πριν από την πανδημία. Μεταφέρθηκαν στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν και ξαφνικά το έργο των επιστημόνων του ινστιτούτου έγινε απόρρητο.
Rather than warning the world, the Chinese authorities did not report the fatalities.
— The Times and The Sunday Times (@thetimes) June 10, 2023
The mine viruses were transported back to the Wuhan institute and the work of its scientists became secret
Αμερικανοί ερευνητές είπαν ότι το απόρρητο πρόγραμμα είχε ως στόχο να καταστήσει τους ιούς των ορυχείων πιο μολυσματικούς για τον άνθρωπο, προστίθεται στην έκθεση. Οι ερευνητές πίστευαν ότι αυτό οδήγησε στη δημιουργία του Covid και ότι διέρρευσε στη Γουχάν μετά από ένα εργαστηριακό ατύχημα.
According to the US investigators, the classified programme was to make the mineshaft viruses more infectious to humans.
— The Times and The Sunday Times (@thetimes) June 10, 2023
They believe this led to the creation of the Covid-19 virus, and it leaked out into Wuhan after a laboratory accident
«Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν συμμετείχε στη δημιουργία, τη διάδοση και τη συγκάλυψη της πανδημίας Covid-19», δήλωσε ένας από τους ερευνητές.
Τον Νοέμβριο του 2019, ερευνητές που εργάζονταν σε αυτά τα πειράματα νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα που έμοιαζαν με τον Covid και οι συγγενείς τους πέθαναν.
Η Κίνα εμποδίζει ξένους εμπειρογνώμονες να διερευνήσουν την πηγή της πανδημίας
Το δημοσίευμα των Sunday Times τονίζει επίσης ότι ξένοι εμπειρογνώμονες που επιδιώκουν να εντοπίσουν την πηγή της πανδημίας παρακωλύθηκαν από την Κίνα στην έρευνά τους.
Η Άλις Χιουζ, βρετανίδα ειδικός σε θέματα νυχτερίδων, ήταν καθηγήτρια στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, η οποία εποπτεύει το Wuhan Institute και είχε εργαστεί επίσης στα ορυχεία. Είπε ότι της απαγορεύτηκε να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης για την έρευνά της και ότι παρακολουθείται από το Πεκίνο. Οι περιορισμοί την ανάγκασαν να εγκαταλείψει την Κίνα και να μετακομίσει στο Χονγκ Κονγκ.
Αμερικανοί ερευνητές αποκτούν πρόσβαση σε μυστικές πληροφορίες
Καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να βγαίνουν από τα lockdown, Αμερικανοί ερευνητές απέκτησαν πρόσβαση σε μυστικές πληροφορίες για το τι συνέβαινε στην Κίνα πριν εμφανιστεί ο Covid. Η έκθεση αναφέρει ότι σε πάνω από 12 ερευνητές δόθηκε πρόσβαση σε «metadata, τηλεφωνικές πληροφορίες και πληροφορίες διαδικτύου» από υποκλοπές που συνέλεξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το σκιώδες πρόγραμμα για τους ιούς των ορυχείων στο Wuhan Institute χρηματοδοτούνταν από τον κινεζικό στρατό. Σε ξεχωριστή έκθεση, ερευνητές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ σημειώνουν: «Παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως πολιτικό ίδρυμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσαν ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν συνεργάστηκε σε δημοσιεύσεις και μυστικά πρότζεκτ με τον κινεζικό στρατό. Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν συμμετέχει σε απόρρητη έρευνα, συμπεριλαμβανομένων εργαστηριακών πειραμάτων σε ζώα, για λογαριασμό του κινεζικού στρατού τουλάχιστον από το 2017».
Στον κινεζικό στρατό δόθηκαν επίσης θέσεις ευθύνης στο ινστιτούτο. Ένας από τους ερευνητές δήλωσε ότι ο λόγος για τον οποίο η υπόθεση Mojiang συγκαλύφθηκε στο στρατιωτικό απόρρητο που σχετίζεται με την επιδίωξη [του στρατού] να μπορεί να χρησιμοποιεί ιολογικά βιολογικά όπλα και εμβόλια.
Ο στρατός είχε ενδιαφερθεί για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τους ιούς, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιθανά βιολογικά όπλα, ανέφερε επίσης η έκθεση.
Με πληροφορίες από Sunday Times