Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε το ρωσικό σχέδιο απόφασης για τη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε το ρωσικό σχέδιο απόφασης για τη Συρία Facebook Twitter
EPA/JUSTIN LANE
0

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε ένα ρωσικό σχέδιο απόφασης που πρότεινε τη δημιουργία ενός μηχανισμού έρευνας σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

H πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε πως το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι αμερόληπτο, δεδομένου ότι θα επέτρεπε στη Ρωσία να ασκεί βέτο στους ερευνητές και το προσωπικό που θα στελεχώσουν τον νέο μηχανισμό, και θα μπορούσε να θέσει εμπόδιο στα πορίσματά του.

Έξι κράτη-μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του ρωσικού σχεδίου, επτά κατά, ενώ δύο απείχαν.

Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.

Λίγο νωρίτερα, η Ρωσία άσκησε βέτο στη ψηφοφορία για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης για τη Συρία. Το σχέδιο αυτό θα καταδίκαζε την φερόμενη χημική επίθεση στη Ντούμα και θα πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα ερευνούσε ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις με χημικά στη Συρία.

Το αμερικανικό σχέδιο συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία.

Αυτό το ψήφισμα είναι το ελάχιστο δυνατό που το Συμβούλιο μπορεί να κάνει για να απαντήσει στην επίθεση δήλωσε η Νίκι Χέιλι πριν τη ψηφοφορία, αναφερόμενη στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα της Συρίας την 7η Απριλίου, στην οποία τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μη δέχεσαι ποτέ το “όχι” ως απάντηση»: Αποτροπιασμός για το video game που βάζει τον παίκτη στη θέση του βιαστή

Διεθνή / «Μη δέχεσαι ποτέ το “όχι” ως απάντηση»: Αποτροπιασμός για το video game που βάζει τον παίκτη στη θέση του βιαστή

Το «No Mercy» δίνει στους παίκτες τον έλεγχο ενός χαρακτήρα που βιάζει, βασανίζει και σκοτώνει γυναίκες, ανάμεσά τους και συγγενικά πρόσωπα, παρουσιάζοντας τις ενέργειες αυτές ως «τιμωρία»
LIFO NEWSROOM
Ιορδανία: Απαγορεύτηκε η Μουσουλμανική Αδελφότητα – Τέλος στην ισχυρότερη αντιπολίτευση στη χώρα

Διεθνή / Ιορδανία: Απαγορεύτηκε η Μουσουλμανική Αδελφότητα – Τέλος στην ισχυρότερη αντιπολίτευση στη χώρα

Η Ιορδανία απαγορεύει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, θέτοντας σε αμφισβήτηση το μέλλον της μεγαλύτερης αντιπολίτευσης στη χώρα - Οι επιπτώσεις για την πολιτική σκηνή και τη σταθερότητα;
LIFO NEWSROOM