Η πρόσφατη τραγωδία σε εργοστάσιο ρούχων στο Μπαγκλαντές, που κατέρρευσε και οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από χίλιους εργαζόμενους, έφερε στο προσκήνιο τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στη χώρα, που εν μέρει επιβάλλονται από τις μεγάλες εταιρείες λιανικών πωλήσεων της Δύσης.
Πρόσφατα, υπό την πίεση των συνδικάτων, σημαντικές ευρωπαϊκές φίρμες υπέγραψαν συμφωνία, που εισάγει τον θεσμό του ανεξάρτητου επιθεωρητή για την εφαρμογή μέτρων πυρασφάλειας στις βιοτεχνίες του Μπαγκλαντές. Παράλληλα, προβλέπει τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων αναφορικά με τους κανόνες ασφαλείας στα κτίρια των εργοστασίων ετοίμων ενδυμάτων της χώρας.
O Φίλιπ Τζένιγκς, Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (UNI), πιέζει για τη λήψη μέτρων, ώστε να αποφευχθεί μια ανάλογη τραγωδία.
«Πρόκειται για μια συμφωνία νομικά δεσμευτική, την οποία υπέγραψαν 40 μεγάλες παγκόσμιες φίρμες λιανικής» υποστηρίζει ο Φίλιπ Τζένιγκς και απευθύνει έκκληση στους ευρωπαίους καταναλωτές να ελέγχουν, αν τα προϊόντα που καταναλώνουν βασίζονται στην εκμετάλλευση παιδιών.
Παράλληλα, ο Γ.Γ της UNI τονίζει ότι οι περισσότερες εταιρείες που προέρχονται από την Ε.Ε, όπως η Abercrombie & Fitch, η Calvin Klein και η Tommy Hilfiger, υπέγραψαν την συμφωνία. Ορισμένες αμερικανικές ωστόσο, όπως η GAP και η Walmart, την απέρριψαν.
«Η Αμερικάνικη Ομοσπονδία εταιρειών λιανικής στερείται σοβαρότητας και συνέπειας. Έχει πέσει θύμα εκφοβισμού από την Wallmart και από την GAP» δηλώνει ο Φίλιπ Τζένιγκς και καταλήγει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταστήσει σαφές στις εταιρείες λιανικού εμπορίου, ότι τα προϊόντα που πωλούν, θα πρέπει να παράγονται σε εργοστάσια που λειτουργούν κάτω από δίκαιες και ασφαλείς συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό και οι καταναλωτές θα έχουν καθαρή συνείδηση».
Πηγή: Euronews
σχόλια