Συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία

Συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ιορδανία κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και «αποκλιμάκωση» στη νοτιοδυτική Συρία, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Το ιορδανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra, καθώς και ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφεραν πως η κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει να εφαρμόζεται την Κυριακή. Ειδικότερα, η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή την 9η Ιουλίου, από τις 12.00 το μεσημέρι, ώρα Δαμασκού (και ώρα Ελλάδας).

Η ανακοίνωση του Τίλερσον έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο.

Το ζήτημα της ανακωχής στη Συρία συζητήθηκε κατά τη συνάντησή τους. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης και για άλλες περιοχές της Συρίας όπου είναι εφικτή μια αποκλιμάκωση.

  

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι δύο ηγέτες ενέκριναν τη συμφωνία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους που έλαβαν χώρα σε μια «εποικοδομητική ατμόσφαιρα».

«Σήμερα, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν, Ρώσοι, Αμερικανοί και Ιορδανοί (...) συμφώνησαν ένα μνημόνιο για τη δημιουργία μιας ζώνης αποκλιμάκωσης» στις περιοχές της Ντεράα, της Κουνέιτρα και της Σουέιντα, είπε ο Λαβρόφ. «Σε αυτήν τη ζώνη θα εφαρμοστεί εκεχειρία από το μεσημέρι της 9ης Ιουλίου», πρόσθεσε.

Ο ιορδανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχάμεντ Μομάνι δήλωσε ότι με βάση τις «διευθετήσεις που συμφωνήθηκαν στο Αμάν, μια κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί κατά μήκος μιας γραμμής επαφής που συμφωνήθηκε από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τις παρατάξεις που τις υποστηρίζουν από τη μια, και τους αντάρτες από την άλλη».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Το email, όπως ανέφερε η ίδια στο NBC Connecticut, προήλθε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και περιλάμβανε την απειλητική διατύπωση: «Ήρθε η ώρα να φύγετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες»
LIFO NEWSROOM
Η σκληρή πραγματικότητα στις φυλακές της Τουρκίας: Ραγδαία αύξηση κρατουμένων - Η απομόνωση ως εργαλείο καταστολής

Διεθνή / Η σκληρή πραγματικότητα στις φυλακές της Τουρκίας: Ραγδαία αύξηση κρατουμένων - Η απομόνωση ως εργαλείο καταστολής

Ραγδαία αύξηση κρατουμένων και εκτεταμένη απομόνωση στις φυλακές της Τουρκίας, αποκαλύπτουν τη σκληρή πολιτική καταστολής του καθεστώτος Ερντογάν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι είχαν οι 15 διασώστες που δολοφονήθηκαν στη Γάζα, λέει ιατροδικαστής

Διεθνή / Τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι είχαν οι 15 διασώστες που δολοφονήθηκαν στη Γάζα, λέει ιατροδικαστής

Τα πτώματα των 15 εργαζομένων σε ανθρωπιστικές αποστολές στη Γάζα βρέθηκαν θαμμένα σε ομαδικό τάφο - Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη αλλά αναφέρει ότι 6 από τα θύματα ήταν μέλη της Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Μαζικές κατασχέσεις κατοικιών στη Μαριούπολη: Η Ρωσία απαλλοτριώνει περιουσίες Ουκρανών που έφυγαν

Διεθνή / Μαζικές κατασχέσεις κατοικιών στη Μαριούπολη: Η Ρωσία απαλλοτριώνει περιουσίες Ουκρανών που έφυγαν

Ρωσικές αρχές κατάσχουν μαζικά σπίτια Ουκρανών που εγκατέλειψαν τη Μαριούπολη - Πάνω από 5.700 ακίνητα στο στόχαστρο - Καταγγελίες για παραβιάσεις διεθνούς δικαίου
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία στρέφεται σε κατασχεμένη αμερικανική εταιρεία για την τροφοδοσία του στρατού της

Διεθνή / Η Ρωσία στρέφεται σε κατασχεμένη αμερικανική εταιρεία για την τροφοδοσία του στρατού της

Η Glavprodukt, αμερικανικής ιδιοκτησίας εταιρεία παραγωγής τροφίμων, κατασχέθηκε από τη Ρωσία και προορίζεται για την τροφοδοσία του στρατού. Πώς αυτό επηρεάζει τις εύθραυστες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας
LIFO NEWSROOM