«Επαναστατικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

«Συναρπαστικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Μια 65χρονη ασθενής με καρκίνο έγινε η πρώτη στην Ουαλία που συμμετέχει σε μια πρωτοποριακή κλινική δοκιμή εξατομικευμένου εμβολίου κατά του καρκίνου, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να πιστέψει πόσο τυχερή είναι» που αποτελεί μέρος αυτής της ερευνητικής μελέτης.

Η Λέσλι Τζένκινς, από το Κάρντιφ, ανακάλυψε ότι έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 2 τον Απρίλιο του 2023, παρότι δεν είχε συμπτώματα και καμία ένδειξη της ασθένειας. Ο όγκος εντοπίστηκε μετά από έναν προληπτικό έλεγχο του NHS και η ίδια υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική αφαίρεση του δεξιού μέρους του παχέος εντέρου. Όταν της προσφέρθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχει στην κλινική δοκιμή του εμβολίου, απάντησε αμέσως θετικά.

Η κλινική δοκιμή, που διεξάγεται στο Κέντρο Καρκίνου Velindre στο Κάρντιφ σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία BioNTech και τον οργανισμό Health and Care Research Wales, εξετάζει εάν τα εμβόλια μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου.

Η προσέγγιση βασίζεται στην τεχνολογία mRNA, παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια κατά της Covid-19, προκειμένου να δημιουργηθεί μια θεραπεία εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή.

«Συναρπαστικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς Facebook Twitter
Η Lesley Jenkins δηλώνει ότι δεν δίστασε όταν της προσφέρθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει σε κλινική δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου για τον καρκίνο της/ Φωτ.: BBC

Όπως εξηγεί η επιστημονική ομάδα, το εμβόλιο δρα σαν «αφίσα καταζητούμενου», αποκαλύπτοντας κρυμμένα καρκινικά κύτταρα, ώστε το ανοσοποιητικό να τα αναγνωρίζει και να τα καταστρέφει πριν εμφανιστεί ξανά η ασθένεια.

«Η ιδέα είναι να εκπαιδευτεί το ανοσοποιητικό σύστημα να ανιχνεύει και να εξουδετερώνει οποιαδήποτε υπολείμματα καρκίνου, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός ασθενούς να παραμείνει χωρίς καρκίνο τα επόμενα χρόνια», εξηγούν οι ειδικοί.

«Νιώθω τυχερή που συμμετέχω»

Η Τζένκινς ξεκίνησε την πρωτοποριακή θεραπεία τον Ιανουάριο του 2024, μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας της τον Δεκέμβριο. Όπως δηλώνει, το πρόγραμμα είναι απαιτητικό και απαιτεί μεγάλη υπομονή, αλλά κατανοεί τη σημασία της έρευνας:

«Χρειάζεται χρόνος, αλλά το καταλαβαίνω – η ακρίβεια των δεδομένων είναι κρίσιμη, γιατί αυτή η έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου», λέει.

Αισθάνεται ενθουσιασμένη που συμμετέχει σε μια τόσο καινοτόμο έρευνα, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του εμβολίου είναι να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, μειώνοντας τις παρενέργειες και στοχεύοντας συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα αντί για ολόκληρο το σώμα.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο τυχερή είμαι που έχω αυτή την ευκαιρία», δηλώνει.

«Συναρπαστικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς Facebook Twitter
Η Lesley Jenkins παρακολουθείται στενά καθ' όλη τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής στο Κέντρο Καρκίνου Velindre/ Φωτ.: BBC

Το μέλλον της θεραπείας

Ο καθηγητής Ρομπ Τζόουνς, επικεφαλής ιατρικός ερευνητής του προγράμματος στην Ουαλία, εξηγεί ότι η κλινική δοκιμή περιλαμβάνει 110 Ουαλούς ασθενείς, ενώ άλλες 15 ερευνητικές ομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

«Η έρευνα για τα εμβόλια κατά του καρκίνου προμηνύει ένα πολύ ελπιδοφόρο μέλλον, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα το πόσο επιτυχημένη θα είναι», αναφέρει. «Ωστόσο, θεωρητικά, πρόκειται για μια εξαιρετικά συναρπαστική προσέγγιση».

Ο Τζέρεμι Μάιλς, υπουργός Υγείας της Ουαλίας, τόνισε ότι η χώρα θέλει να ηγηθεί της έρευνας στον τομέα της καινοτόμου θεραπείας του καρκίνου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τις δυνατότητες που προσφέρουν αυτές οι νέες μέθοδοι.

Η κλινική δοκιμή βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα της έρευνας θα καθορίσουν το αν αυτή η μέθοδος μπορεί να αποτελέσει το μέλλον στη θεραπεία του καρκίνου.

Με πληροφορίες από BBC


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ