Συνελήφθη στη Γερμανία ο Κάρλες Πουτζντεμόν

Συνελήφθη στη Γερμανία ο Κάρλες Πουτζντεμόν Facebook Twitter
0

Συνελήφθη από τη γερμανική αστυνομία ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, βάσει ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης. 

Ο δικηγόρος του ανέφερε πως τέθηκε υπό κράτηση στη Γερμανία, αφότου πέρασε τα σύνορα από τη Δανία, έχοντας ως προορισμό το Βέλγιο.

Ο Πουτζντεμόν είχε αυτοεξοριστεί στο Βέλγιο από τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς στην Ισπανία αντιμετωπίζει κάθειρξη έως και 25 ετών επειδή ηγήθηκε της προσπάθειας της Καταλονίας να ανεξαρτητοποιηθεί.

Ωστόσο, ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας είχε μεταβεί στη Φινλανδία πριν από λίγες ημέρες, όπου είχε συναντήσεις στο φινλανδικό κοινοβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή έκανε μια ομιλία στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Εκεί φάνηκε πως η αστυνομία θα προχωρούσε στη σύλληψή του και θα ξεκινούσε τη διαδικασία έκδοσης που ζήτησε η Ισπανία.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία ανέφερε πως συνέλαβε τον αυτονομιστή πρώην πρόεδρο της Καταλονίας στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν και πως κρατείται κοντά σε έναν τομέα του αυτοκινητοδρόμου Α7 που διέρχεται από το κρατίδιο από την πόλη Φλένσμπουρκ κοντά στα σύνορα με τη Δανία. Η αστυνομία δεν ανέφερε ακριβώς πού κρατείται ο Πουτζντεμόν.

«Η αστυνομία του Σλέσβιγκ-Χολστάιν δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες», αναφέρεται στην αστυνομική ανακοίνωση, πέρα από το ότι ο Πουτζντεμόν συνελήφθη στις 11:19 π.μ. τοπική ώρα (12:19 ώρα Ελλάδας).

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, Ισπανός δικαστής επανενεργοποίησε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζντεμόν. Συγκεκριμένα, ο δικαστής εξέδωσε νέα ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος συνολικά έξι Καταλανών αυτονομιστών πολιτικών που κατηγορούνται για στάση μετά την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Διεθνή / «Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ξεκαθάρισε πως δεν προτείνει να «χαρίσει» τον ορυκτό πλούτο της χώρας του και πρόκειται μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση για την εκμετάλλευσή τους
LIFO NEWSROOM
Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Διεθνή / Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορά βίντεο από διαδήλωση στο Αμβούργο τον Ιανουάριο του 2024, το οποίο παρουσιάζεται ως φιλο-AfD πορεία, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μαζική διαμαρτυρία κατά της ακροδεξιάς
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Η «εισβολή» του μεγιστάνα στο Δημόσιο έχει φέρει αντιδράσεις - «Έχει πρόσβαση σε όλα μας τα δεδομένα, τι τον σταματάει από το να κλέψει τα χρήματα των φορολογούμενων;» ανησυχεί η Βουλή των Αντιπροσώπων
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Διεθνή / Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Η Νέα Ζηλανδία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς, επανέλαβε ότι η έκδοση διαβατηρίου, η πλήρης ανεξαρτησία και η ένταξη στον ΟΗΕ είναι εφικτά μόνο για πλήρως ανεξάρτητες χώρες
LIFO NEWSROOM