Καθώς η πανδημία έχει αλλάξει τους όρους στην εργασία καθιστώντας την τηλεργασία υποχρεωτική σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και οι συνεντεύξεις για την πρόσληψη γίνονται πλέον εξ' αποστάσεως.
Σε αυτό το πλαίσιο, δύο ειδικοί, συμβουλεύουν τους υποψήφιους να είναι προσεκτικοί στις συνεντεύξεις μέσω Zoom και προτείνουν τρόπους για να ξεχωρίσουν.
Όπως αναφέρεται στον Guardian, πρέπει οι υποψήφιοι να τσεκάρουν αν θα μιλήσουν μέσω Zoom, Skype ή σε άλλη πλατφόρμα και να βεβαιωθούν ότι η επιλογή της ώρας είναι η σωστή. Υπάρχει διαφορά ώρας με τη χώρα στην οποία βρίσκεται η εταιρία; «Ελέγξτε ακόμα τρεις φορές τις λεπτομέρειες» συμβουλεύει η Ruth Cornish, η οποία διαχειρίζεται την εταιρία συμβουλευτικής Amelore και είναι συνιδρύτρια του βρετανικού σωματείου HR Independents. «Συνδεθείτε νωρίς αλλά όχι πολύ νωρίτερα» επισημαίνει.
«Αν δεν έχετε την εφαρμογή μέσω της οποίας θα γίνει η συνέντευξη κατεβάστε τη κάποιες μέρες πριν από τη συνέντευξη ώστε να εξοικειωθείτε. Για επιπλέον ασφάλεια, κατεβάστε τη και σε μια δεύτερη συσκευή, για παράδειγμα το κινητό σας, ώστε να έχετε εναλλακτική αν «κρασάρει» η πρώτη» προσθέτει.
Επίσης, επισημαίνει, οι υποψήφιοι πρέπει να δώσουν προσοχή στο username τους, το οποίο πρέπει να είναι επαγγελματικό και να μην δείχνει κάτι προσωπικό. «Το κυριότερο πράγμα που παρατηρώ είναι το username πολλών υποψηφίων δεν είναι το σωστό -είτε έχουν το όνομα του γιου τους είτε γράφει "iPad" ή κάτι τέτοιο, κάτι που αποσυντονίζει τους υπόλοιπους συνομιλητές. Ή το μικρόφωνο και η κάμερα δεν λειτουργούν», συνεχίζει.
«Αν θέλετε να μοιραστείτε την οθόνη σας, βεβαιωθείτε ότι ξέρετε πώς γίνεται και ότι στην επιφάνεια εργασίας δεν υπάρχει κάτι που να μη θέλετε να δει κανείς».
Ο John Lees, career coach και συγγραφέας του «Knockout Interview», από την πλευρά του, τονίζει ότι: «Το λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι μιλούν κοιτάζοντας το πρόσωπο του συνομιλητή που εμφανίζεται στην οθόνη τους, ενώ θα έπρεπε να κοιτάζουν την κάμερα του υπολογιστή τους. Αυτό χρειάζεται εξάσκηση».
Όπως εξηγεί: «Οπότε, μια καλή ιδέα είναι να κάνετε εξάσκηση με έναν φίλο και αν μπορείτε να βιντεοσκοπήσετε την κλήση ώστε να δείτε πώς φαίνεστε. Αυτό δημιουργεί μια πιο άμεση επικοινωνία». Αν οι υποψήφιοι δεν έχουν άλλο δωμάτιο ή γραφείο στο σπίτι, θα πρέπει να διαλέξουν μια ήσυχη γωνιά στο σπίτι και να την διαμορφώσουν ανάλογα.
Η Ruth Cornish συμβουλεύει: Διώξτε περιττά αντικείμενα και προσθέστε ένα όμορφο κάδρο στον τοίχο ή μια καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη.
«Τα έχω δει όλα, στοίβες με ασιδέρωτα, σκουπίδια και πολλά άλλα, που μαγνητίζουν το μάτι. Τα μάτια πρέπει να είναι πάνω σας, οπότε τίποτα δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα που να αποσυντονίσει τη συζήτηση».
Όσον αφορά τον φωτισμό, ο Lees προτείνει δύο φώτα σε κάθε πλευρά του προσώπου και όχι από πάνω, γιατί κάνει το πρόσωπο να φαίνεται περίεργο. Αν υπάρχει φυσικό φως είναι ακόμα καλύτερο.
Το ντύσιμο είναι επίσης σημαντικό, καθώς οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιλέγουν μια πιο casual εμφάνιση για την συνέντευξη σε σχέση με το αν αυτή θα γινόταν δια ζώσης, ωστόσο πρέπει να είναι και σχετικά επίσημο για λόγους ευπρέπειας.
«Βλέπουμε πολλά φούτερ. Επειδή είσαι σπίτι δε σημαίνει ότι πρέπει να βάλεις ό,τι βρεις μπροστά σου -μη βάλεις απαραίτητα σακάκι, αλλά ένα κομψό τοπ ή πουκάμισο ή ό,τι πιστεύεις ότι αρμόζει στην εταιρία σου» αναφέρει η Less. «Οι άντρες αποφύγετε τη γραβάτα γιατί στο σπίτι ίσως να φαίνεται παράταιρη και επιλέξτε ένα smart casual look (ένα πουκάμισο, ένα πλεκτό ή μια πόλο μπλούζα). Επιλέξτε χρώματα γιατί φαίνονται πιο ωραία στην οθόνη -αλλά όχι πολύ εκκεντρικά».
Είναι σημαντικό οι υποψήφιοι να ξεχνούν ότι είναι στο σπίτι τους και μην κάνουν οτιδήποτε δεν θα έκαναν αν βρίσκονταν σε επαγγελματικό χώρο. «Κλείστε το κινητό και μην έχετε κοντά σας σνακ, ώστε να μην μπείτε σε πειρασμό. Ακούστε προσεκτικά τις ερωτήσεις και μην μακρηγορείτε με τις απαντήσεις σας. Κάντε focus σε αυτό που θέλετε να πείτε». Πάντα, επισημαίνουν οι ειδικοί ισχύουν όλοι οι υπόλοιποι κανόνες για μια οποιαδήποτε συνέντευξη για δουλειά.
«Κάντε έρευνα για τον άνθρωπο που θα σας πάρει τη συνέντευξη και την εταιρία, μάθετε τη σωστή προφορά ονομάτων, τόπων κ.ά. Κάντε καλές ερωτήσεις, όχι προβλέψιμες. Μην φοβηθείτε να ζητήσετε επεξήγηση αν δεν έχετε καταλάβει κάτι. Ύστερα από κάθε συνέντευξη είναι καλό να κάνετε ένα follow up για αυτά που συζητήσατε. Για παράδειγμα, μπορείτε να ετοιμάσετε μερικές σημειώσεις ή να στείλτε ένα άρθρο που ίσως αναφέρατε στη συνέντευξη. Το επιθυμητό είναι να δείχνετε πρόθυμοι, αλλά όχι πολύ πρόθυμοι γιατί θα δείχνετε απεγνωσμένοι».
Με πληροφορίες από Guardian