Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσουν βιντεοκλήση την Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν τις στρατιωτικές εντάσεις στη Ουκρανία, μεταξύ άλλων.
Ο Μπάιντεν θέλει να συζητήσει για τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την συγκέντρωση στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως δήλωσε αμερικανική πηγή σήμερα, καθώς και για τη στρατηγική σταθερότητα, τον κυβερνοχώρο και τα περιφερειακά ζητήματα.
«Είμαστε ενήμεροι για τις ενέργειες της Ρωσίας εδώ και πολύ καιρό και προσδοκώ ότι θα έχουμε μια μακρά συζήτηση με τον Πούτιν», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους χθες καθώς αναχωρούσε για ένα ταξίδι το Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ. «Δεν δέχομαι τις κόκκινες γραμμές κανενός», είπε.
Οι δυο ηγέτες θα μιλήσουν επίσης για τους διμερείς δεσμούς και την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της Γενεύης τον Ιούνιο, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.
«Η συνομιλία θα γίνει όντως την Τρίτη», επιβεβαίωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Οι διμερείς σχέσεις, φυσικά η Ουκρανία και η υλοποίηση των συμφωνιών που επιτεύχθησαν στη Γενεύη είναι τα κύρια (θέματα) της ημερήσιας διάταξης», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 94.000 Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο Μπάιντεν αναμένεται να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ανέφερε η αμερικανική πηγή. Ο ακριβής χρόνος της κλήσης δεν έγινε γνωστός ενώ ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή ότι ο ίδιος και οι σύμβουλοί του προετοιμάζουν μια ολοκληρωμένη σειρά πρωτοβουλιών με στόχο να αποτρέψουν τον Πούτιν από μια εισβολή. Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες.
Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει συζητήσει τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους για την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία.
Η Μόσχα από την πλευρά της, κατηγορεί το Κίεβο ότι επιδιώκει τη δική του στρατιωτική συσσώρευση. Έχει απορρίψει ως εμπρηστικές τις προτάσεις ότι προετοιμάζεται για επίθεση στον γείτονά της και έχει υπερασπιστεί το δικαίωμά της να αναπτύσσει στρατεύματα στη δική της επικράτεια, όπως κρίνει αυτή σκόπιμο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν γνωρίζουν ακόμη ποιες είναι οι προθέσεις του Πούτιν, προσθέτοντας ότι ενώ οι πληροφορίες δείχνουν ότι προετοιμάζονται για μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία, δεν είναι σαφές εάν έχει ληφθεί τελική απόφαση.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας επιδεινώνονται εδώ και χρόνια, κυρίως με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, την παρέμβασή της στη Συρία το 2015 και τις κατηγορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για ανάμειξη στις εκλογές του 2016, που κέρδισε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν γίνει πιο ασταθείς τους τελευταίους μήνες.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τη Μόσχα να πατάξει τις επιθέσεις ransomware, που προέρχονται από ρωσικό έδαφος ενώ τον Νοέμβριο κατηγόρησε έναν Ουκρανό και έναν Ρώσο για μια από τις χειρότερες επιθέσεις ransomware εναντίον αμερικανικών στόχων.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι πραγματοποίησε ή ανέχτηκε επιθέσεις τέτοιου είδους.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Στοκχόλμη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν «βαρύ κόστος και συνέπειες στη Ρωσία εάν λάβει περαιτέρω επιθετική δράση κατά της Ουκρανίας».
Με πληροφορίες του Reuters