Η Ιταλία είναι χωρίς κυβέρνηση από τις εκλογές στις 4 Μαρτίου και σήμερα βρίσκεται βυθισμένη σε μια νέα πολιτική κρίση. Τι συνέβη και πώς φτάσαμε ως εδώ;
Η νέα πολιτική κρίση προέκυψε μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Τζουζέπε Κόντε, ενός καθηγητή που είχε επιλεγεί από το κόμμα που κέρδισε το μεγαλύτερο μερίδιο της ψήφων, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα, για να σχηματίσει αυτό που θα ήταν η πρώτη λαϊκιστική κυβέρνηση της Δυτικής Ευρώπης.
Ο Κόντε παραιτήθηκε την Κυριακή το βράδυ, αφού ο ευνοούμενος υποψήφιος των κομμάτων για να υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάολο Σαβόνα, απορρίφθηκε από τον Ιταλό πρόεδρο της ΕΕ, Σέρτζιο Ματαρέλα.
Θα μπορούσαν τα κόμματα να επιλέξουν διαφορετικό υπουργό Οικονομικών;
Ναί. Ο Σαβόνα θεωρήθηκε ως αμφισβητούμενη επιλογή λόγω των αντικοινοτικών και αντιγερμανικών απόψεών του. Αλλά, τα λαϊκιστικά κόμματα, και ιδιαίτερα ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της Λέγκας, επέμειναν στην υποψηφιότητά του. Ένας αναλυτής είπε ότι ήταν μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στον Ματαρέλα και να στείλει ένα λαϊκιστικό μήνυμα ενάντια στο προεδρικό μέγαρο. Ο Ματαρέλα όμως δεν υποχώρησε.
Ποιες είναι οι εξουσίες του προέδρου;
Ως πρόεδρος και αρχηγός του κράτους, ο Ματαρέλα έχει περιορισμένες εξουσίες, αλλά το σύνταγμα του παρέχει ορισμένα δικαιώματα.
Μπορεί να ορίσει επίσημα έναν επικεφαλής κυβέρνησης και υπουργούς. Ο πρόεδρος μπορεί επίσης να διαλύσει το κοινοβούλιο.
Οι αρχηγοί κρατών της Ιταλίας έχουν κάνει τολμηρές κινήσεις και στο παρελθόν. Ο προκάτοχός του Ματαρέλα, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο υποστήριξε την εκδίωξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία το 2011.
Μήπως ο Ματαρέλα έκανε κατάχρηση εξουσίας;
Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, κατηγορούν τον Ιταλό πρόεδρο για κατάχρηση εξουσίας, ακόμη και για εσχάτη προδοσία.
Ωστόσο, οι προηγούμενοι πρόεδροι άσκησαν επίσης βέτο στο διορισμό μεμονωμένων υπουργών. Αυτό που έκανε την τελευταία εξέλιξη να ξεχωρίζει είναι ότι οι λαϊκιστές ηγέτες επέμεναν στο Σαβόνα, αφού ο Ματαρέλα είχε ήδη αντιταχθεί στην υποψηφιότητά του.
Μπορεί ο πρόεδρος να τεθεί υπό αμφισβήτηση;
Θα μπορούσε, αλλά θεωρείται εξαιρετικά απίθανο. Το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας θα πρέπει πρώτα να δεχτεί ότι το ζήτημα θα μπορούσε να διευθετηθεί από το κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο με τα περίπου 950 μέλη θα έπρεπε να ψηφίσει με απόλυτη πλειοψηφία για να τον κατηγορήσει.
Τι θα συμβεί τώρα;
Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Κάρλο Κοταρέλι, τεχνοκράτη και πρώην οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να σχηματίσει κυβέρνηση μετά από συνομιλίες τη Δευτέρα στο προεδρικό μέγαρο της Ρώμης. Ωστόσο, ο Κοταρελι είναι πιθανό να χάσει τη ψήφο εμπιστοσύνης επειδή δεν έχει την υποστήριξη ούτε του Κινήματος 5 Αστέρων, ούτε της Λέγκας.
Εάν ο Κοταρέλι τα καταφέρει τελικά, θα αρχίσει να σχηματίζει προσωρινή κυβέρνηση αποτελούμενη από τεχνοκράτες, πριν από τις εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.
Αλλά τα λαϊκιστικά κόμματα αναμένεται να απορρίψουν την υποψηφιότητά του και οι εκλογές είναι πιο πιθανό και θα μπορούσαν ενδεχομένως να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια