Σοβαρά προβλήματα στο αεροδρόμιο του Χαλεπίου στη Συρία, το οποίο αποτελεί την βάση για την ανθρωπιστική βοήθεια, που μεταφέρεται στην σεισμόπληκτη Συρία, προκάλεσε αεροπορικό χτύπημα του Ισραήλ τις νυχτερινές ώρες.
Σημειώνεται πως οι ισραηλινές αρχές διατείνονται πως μέσω του αεροδρομίου αυτού στη Συρία και με πρόσχημα την ανθρωπιστική βοήθεια, το Ιράν έχει αποπειραθεί να κάνει λαθρεμπόριο όπλων.
Επιπλέον η συριακή αεράμυνα αναχαίτισε πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τη Μεσόγειο Θάλασσα, δυτικά της παράκτιας πόλης Λαττάκεια.
Ισραηλινή επίθεση: Ζημιές στο αεροδρόμιο
Αναλυτικότερα, αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι προκάλεσε ζημιές στον διάδρομο αποπροσγειώσεων και το έθεσε εκτός λειτουργίας, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, σύμφωνα με το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.
هجوم إسرائيلي يستهدف مواقع ميليشيات إيران في محيط مطار حلب وأصوات الانفجارات تهز المنطقة#أورينت pic.twitter.com/IBvEbrbjaF
— Orient أورينت (@OrientNews) March 6, 2023
«Στις 02:07 τα ξημερώματα της Τρίτης, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μια επιθετική αεροπορική ενέργεια από την κατεύθυνση της Μεσογείου, δυτικά της Λαττάκειας, με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου, η οποία οδήγησε σε υλικές ζημιές στο αεροδρόμιο, καθώς τέθηκε εκτός λειτουργίας», ανέφερε χαρακτηριστικά στρατιωτική πηγή σε δήλωσή της στο SANA.
The moment an Israeli missile struck Aleppo Intl Airport. According to the source, up to 4+ explosions were heard. pic.twitter.com/5of3M8Ibff
— Dimasq (@DimasqN) March 6, 2023
Το 2022, το Ισραήλ εντατικοποίησε τις επιδρομές του εναντίον αεροδρομίων της Συρίας, με σκοπό να παρεμποδίσει τη χρήση αεροπορικών μέσων από το Ιράν για τον ανεφοδιασμό με όπλα και πυρομαχικά δυνάμεών του και συμμάχων του στη συριακή επικράτεια και στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ.
Από τότε ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, στη συντριπτική πλειονότητά τους από αέρος, εναντίον θέσεων των ένοπλων δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ειδικά της Χεζμπολάχ.
Το εβραϊκό κράτος σπανίως επιβεβαιώνει ή σχολιάζει δημόσια τις επιδρομές που εξαπολύει, διαμηνύει πάντως συχνά πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει την επιρροή του στη συριακή επικράτεια.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters