Ο Αχμέντ αλ Σαράα, παλαιότερα γνωστός ως Αμπού Μοχαμάντ αλ Τζολάνι, ο ντε φάκτο πρόεδρος της Συρίας, μετά την κατάλυση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, είπε ότι δεν θεωρεί «πρέπουσα» μια πιθανή τουρκική επιχείρηση με στόχο Κούρδους στο βόρειο τμήμα της Συρίας
Ο Αχμέντ αλ Σαράα, είπε ότι θέλει να δώσει περισσότερο χρόνο στους Κούρδους για μια λύση χωρίς αιματοχυσία. Τα σχόλιά του έγιναν κατά τη διάρκεια μιας αποκλειστικής συνέντευξης στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα A Haber στη Δαμασκό την Πέμπτη.
Η Τουρκία θεωρεί τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ως τρομοκρατικές ομάδες και παρακλάδια του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει έναν υποτιθέμενο πόλεμο στα νοτιοανατολικά της χώρας από το 1984 και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση της Τουρκίας και των δυτικών συμμάχων της. Η Τουρκία ενίσχυσε τη ρητορική της κατά των Κούρδων της Συρίας μετά την ανατροπή του αλ Άσαντ από μια συμμαχία ανταρτικών ομάδων υπό την ηγεσία της μαχητικής οργάνωσης Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) στις 8 Δεκεμβρίου μετά από μια επίθεση 11 ημερών, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. και ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αναφέρουν συχνά την πιθανότητα στρατιωτικής επιχείρησης κατά των Κούρδων της Συρίας, εκτός εάν αποδεχτούν Οι όροι της Άγκυρας για μια «αναίμακτη» μετάβαση.
Ο Αλ-Σαράα είναι ο ηγέτης της Hayat Tahrir al Sham της οργάνωσης που ξεκίνησε ως παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία, με το όνομα Μέτωπο αλ Νούσρα. Αργότερα έλαβε το χρίσμα του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, αλλά και το θησαυροφυλάκιό του, από τις λεηλασίες στο Ιράκ και το παράνομο πετρέλαιο και έγινε ο ηγέτης των τζιχαντιστών του ISIS στη Συρία. Στη συνέχεια αποφάσισε να συνεργαστεί με την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τους μισθοφόρους του στη χώρα και αυτοχρίστηκε μετριοπαθής, έκοψε σχέσεις με την Αλ Κάιντα και άνοιξε τις πύλες της Συρίας στην Τουρκία, καθώς οι τρεις εισβολές των δυνάμεων του Ερντογάν έγιναν από περιοχές που ήλεγχε η HTS και με άνδρες της να λειτουργούν σαν εμπροσθοφυλακή των τουρκικών δυνάμεων. Τώρα κατέληξε να πετάξει το αμπέχωνο και το Καλάσνικοφ, να βάλει κοστούμι, να θεωρείται ηγέτης της Συρίας και να συνομιλεί με τη Δύση.
Όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνησή του θα υποστήριζε την Τουρκία σε περίπτωση που αναλάβει στρατιωτική δράση κατά των SDF και ποιες ενέργειες θα μπορούσε να κάνει η συριακή διοίκηση για να αμβλύνει τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια, ο Αλ Σαράα είπε ότι η συριακή κυβέρνηση δε βλέπει μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση ως «κατάλληλη» αυτή τη στιγμή και δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις συνομιλίες με τους Κούρδους της Συρίας για την εξεύρεση λύσης.
Είπε ότι ορισμένες αραβικές και κουρδικές φυλές ανατολικά του Ευφράτη είναι επίσης κατά της παρουσίας του Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και του PKK στην περιοχή, επομένως η συριακή κυβέρνηση θέλει να δώσει λίγο χρόνο στις ομάδες Κούρδων της Συρίας χωρίς καμία στρατιωτική λύση. Ο Αλ Σαράα πρόσθεσε ότι η Τουρκία γνωρίζει αυτές τις συνομιλίες και υποσχέθηκε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βοηθήσει στην προστασία των συνόρων της Τουρκίας.
Από το 2016 η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει διαδοχικές χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία για να απωθήσει τις κουρδικές δυνάμεις μακριά από τα σύνορά της και κυρίως, με δεδομένο ότι οι Κούρδοι ελέγχουν μία αυτόνομη περιοχή στα τουρκο-ιρακινά σύνορα, έχουν μία ντε φάκτο κουρδική περιοχή στα τουρκο-ιρανικά σύνορα και κατέκτησαν με τις μάχες εναντίον του ISIS μια περιοχή στα τουρκο-συριακά σύνορα, να αποτρέψουν τις εν λόγω περιοχές να συντονιστούν με το ΡΚΚ στην Τουρκία, που θα οδηγούσε στον σχηματισμό μία τεράστιας ενιαίας περιοχής από Κούρδους, των οποίων η πάγια διεκδίκηση είναι ένα κράτος.
Στη συνέντευξη ο αλ-Σαράα είπε επίσης ότι η Τουρκία θα είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα επισκεφθεί, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, προσθέτοντας ότι περιμένει πρόσκληση και ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.
Σύμφωνα με τον νέο ηγέτη της Συρίας, ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν από τους πρώτους που τον κάλεσε και τον συνεχάρη για τη νίκη τους τον περασμένο μήνα. «Νιώσαμε μεγάλη εγγύτητα και ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης προς την Τουρκία για αυτή την υποστήριξη», πρόσθεσε.
Μετά την πτώση του Άσαντ, ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT), έγινε ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που επισκέφθηκε τη Δαμασκό, ακολουθούμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Μετά τους Τούρκους αξιωματούχους, εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη άρχισαν να επισκέπτονται τη συριακή πρωτεύουσα.