Στόχος αεροπορικών επιδρομών με πυραύλους έγινε στρατιωτικό αεροδρόμιο στο κεντρικό τμήμα της Συρίας και υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις συριακές ένοπλες δυνάμεις.
Tο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 μαχητές, μεταξύ των οποίων και Ιρανοί.
«Πολλοί πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο της Τάιφουρ», ανέφερε το SANA, το οποίο αρχικά τόνισε πως υπάρχουν «υποψίες» στη Δαμασκό περί πυραυλικών πληγμάτων των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, αλλά στη συνέχεια απέσυρε κάθε αναφορά σε αυτές.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστή η προέλευση των πυραύλων που έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τ-4, που είναι γνωστό ως αεροπορική βάση Τίγιας.
Η βάση αυτή είναι χτισμένη σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή της ερήμου, όπου βρίσκονται τα βασικά κοιτάσματα φυσικού αερίου της Συρίας. Ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους μέχρι πέρυσι, οπότε το ανακατέλαβε ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του με την ισχυρή στήριξη της Ρωσίας.
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στο αεροδρόμιο, κοντά στην πόλη Χομς και στην αρχαία πόλη της Παλμύρας. Κατά την ίδια πηγή, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν οκτώ πυραύλους, όμως άλλοι έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.
«Ρωσικές, ιρανικές δυνάμεις και μέλη του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ» είναι ανεπτυγμένες στη βάση Τ-4, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. «Τουλάχιστον 14 μαχητές σκοτώθηκαν από την επίθεση στο αεροδρόμιο Τ-4, μεταξύ των οποίων και Ιρανοί», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα σχετικά με την επιδρομή στη βάση, μια εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πολλά πλήγματα εναντίον στόχων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων βάσεων του συριακού στρατού, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος το 2011: κυρίως οχηματοπομπές που μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ή εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν οι σιίτες μαχητές της.
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε σήμερα να κάνει «οποιοδήποτε σχόλιο». Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας με έδρα στην περιοχή δήλωσε στο Reuters ότι δεν αποκλείει να ευθύνεται το Ισραήλ για την επίθεση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι τα πλήγματα έγιναν από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Στη συνέχεια, το αμερικανικό Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι «δεν διεξάγει» πυραυλικές επιδρομές στη Συρία «αυτή τη στιγμή», διαψεύδοντας επισήμως τις πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση περί αμερικανικών πυραυλικών πληγμάτων, αλλά -τόνισε- συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Ακόμη, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι στηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για να λογοδοτήσουν όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα στη Συρία.
«Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Άμυνας δεν διεξάγει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου. «Ωστόσο, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και υποστηρίζουμε τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να καταστούν εκείνοι που χρησιμοποιούν χημικά όπλα, στη Συρία και αλλού, υπεύθυνοι».
Παράλληλα, και ο γαλλικός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν βομβάρδισε τη βάση Τ-4, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.
Η επίθεση σημειώθηκε πάντως μόλις μερικές ώρες αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε με έντονο τρόπο μια επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, και προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι για αυτήν θα «πληρώσουν μεγάλο τίμημα».
Εξάλλου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Τραμπ καταδίκασαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης τις «επιθέσεις με χημικά όπλα» της 7ης Απριλίου στη Ντούμα, που ελέγχεται από την οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ, για την οποία οι υποψίες βαρύνουν τη Δαμασκό, σύμφωνα με το Ελιζέ.
Μακρόν και Τραμπ συμφώνησαν να «συντονίσουν» τις ενέργειες των χωρών τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο αναμένεται να συζητήσει σήμερα Δευτέρα για τις επιθέσεις με χημικά όπλα, συμπλήρωσε η γαλλική προεδρία.
Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ίδια συνδιάλεξη ανέφερε ότι οι Τραμπ και Μακρόν τάχθηκαν επίσης υπέρ μιας «σθεναρής και κοινής αντίδρασης» και ότι θεωρούν το καθεστώς της Δαμασκού υπεύθυνο για τις «συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην εμπόλεμη χώρα.