Συρία: Για πρώτη φορά ο ΟΑΧΟ κατηγορεί το καθεστώς Άσαντ για τις επιθέσεις με χημικά όπλα

Συρία: Για πρώτη φορά ο ΟΑΧΟ κατηγορεί το καθεστώς Άσαντ για τις επιθέσεις με χημικά όπλα Facebook Twitter
ΕPA
0

Για πρώτη φορά, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων κατηγόρησε ρητά τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ για τρεις επιθέσεις με αέριο σαρίν και αέριο χλώριο, που έγιναν στη Συρία το 2017.

Τα ευρήματα αυτά αναφέρονται στην πρώτη έκθεση της νέας ερευνητικής ομάδας, που συστάθηκε από τον ΟΑΧΟ, για τους δράστες των επιθέσεων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Τον Μάρτιο του 2017, συριακά μαχητικά αεροσκάφη έριξαν σαρίν στην πόλη Lataminah και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο έριξε στο ίδιο χωριό μια βόμβα- βαρέλι γεμάτη χλώριο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η ερευνητική ομάδα κατέληξε ότι υπάρχουν εύλογοι λόγοι να πιστεύουμε ότι οι δράστες της χρήσης του σαρίν ως χημικό όπλο στο Lataminah το 2017 και της χρήσης χλωρίου ήταν άτομα που ανήκαν στη συριακή πολεμική αεροπορία», ανέφερε ο Οργανισμός.

Πριν από δύο χρόνια, τα μέλη του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων συμφώνησαν να του δώσουν νέες εξουσίες, για την απόδοση ευθυνών για τις επιθέσεις, παρά τις ενστάσεις της Συρίας και της Ρωσίας. Μέχρι τώρα, ο Οργανισμός- που το 2013 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τη δουλειά του στη Συρία- μπορούσε να πει μόνο ότι έγιναν οι επιθέσεις με χημικά όπλα και όχι ποιοι τις διέπραξαν.

Η ομάδα των ερευνητών δεν μπόρεσε να ταυτοποιήσει τη συγκεκριμένη ιεραρχία, αλλά ανέφερε ότι οι εντολές για τις επιθέσεις πρέπει να ήρθαν από υψηλόβαθμους διοικητές. «Επιθέσεις τέτοιας στρατηγικής φύσης μπορούν να έγιναν μόνο στη βάση εντολών από τις ανώτατες αρχές της διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας», δήλωσε ο συντονιστής της ομάδας ερευνητών, Σαντιάγο Ονάτε- Λαμπόρντε. «Ακόμη κι αν η εξουσία μπορεί να μεταβιβαστεί, η ευθύνη δεν μπορεί. Στο τέλος, η ομάδα δεν μπόρεσε να βρει οποιαδήποτε άλλη εύλογη εξήγηση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πώς έγιναν οι επιθέσεις

Σύμφωνα με την έκθεση, δύο Sukhoi SU-22 της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας έριξαν στο Lataminah δύο βόμβες που περιείχαν σαρίν, στις 24 Μαρτίου και τις 30 Μαρτίου του 2017.

Ένα ελικόπτερο του συριακού στρατού έριξε έναν κύλινδρο που περιείχε χλώριο σε νοσοκομείο της ίδιας πόλης, στις 25 Μαρτίου 2017, σύμφωνα με την έκθεση. Συνολικά 106 άνθρωποι επηρεάστηκαν από τις επιθέσεις, ανέφερε ο Οργανισμός, που πριν από δύο χρόνια είχε επιβεβαιώσει τις επιθέσεις με σαρίν και χλώριο, χωρίς να κατονομάσει τους υπεύθυνους.

Οι επιθέσεις στην πόλη Lataminah έγιναν λίγες ημέρες πριν από μία ακόμη θανατηφόρα επίθεση με σαρίν, στην κοντινή Khan Sheikhun. Σε αυτή την περίπτωση, στις 4 Απριλίου, σκοτώθηκαν πάνω από 80 άνθρωποι. Έπειτα από αυτή την επίθεση, δυτικές χώρες ως απάντηση εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Η ομάδα του Οργανισμού αναμένεται να ασχοληθεί αργότερα με τη φερόμενη επίθεση με αέριο χλωρίου στη συριακή πόλη Ντούμα, το 2018, που είχε κοστίσει τη ζωή 40 ανθρώπων. Η Δαμασκός εξακολουθεί να αρνείται ότι έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

«Δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη τέτοια παραβίαση»

Δυτικές χώρες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξήραν τον Οργανισμό για την έκθεση, σχολιάζοντας ότι αποδεικνύει πως η Συρία συνέχισε να κάνει επιθέσεις με χημικά, εναντίον των πολιτών της.

«Η παραπληροφόρηση από τους συνεργούς του Άσαντ στη Ρωσία και το Ιράν δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι το καθεστώς Άσαντ ευθύνεται για πολλές επιθέσεις με χημικά όπλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος επεσήμανε ότι η χρήση χημικών όπλων αποτελεί απαράδεκτη απειλή ασφαλείας για όλες τις χώρες και δεν μπορεί να γίνεται με ατιμωρησία.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας εξέφρασε την ίδια άποψη. «Τέτοια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη», τόνισε.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Φερνάντο Αρίας, τόνισε ότι είναι στο χέρι των μελών του ΟΑΧΟ, του γ.γ. του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας συνολικά «να λάβουν περαιτέρω δράση την οποία κρίνουν κατάλληλη και απαραίτητη».

Με πληροφορίες από AFP

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Για νέα «δίκη Ντρέιφους» έκανε λόγο μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Διεθνή / Νετανιάχου: Για νέα «δίκη Ντρέιφους» έκανε λόγο μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Το ΔΠΔ εξήγησε πως υπάρχουν «εύλογες αιτίες» να πιστεύει ότι οι Νετανιάχου και Γκάλαντ είναι «ποινικά υπεύθυνοι» ιδίως για το έγκλημα πολέμου της χρήσης του λιμού ως μεθόδου πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το έγκλημα της δολοφονίας, το έγκλημα του διωγμού και άλλες απάνθρωπες ενέργειες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διότι «κατηχεί τους νέους με ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό και πολιτικό υλικό»
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM