Η Αυστρία αποφάσισε να προχωρήσει σε καθολικό lockdown από τη Δευτέρα, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους από κοινού, την ώρα που και άλλα κράτη στη γηραιά ήπειρο περιορίζουν τους ανεμβολίαστους, χωρίς να αποκλείουν την επέκταση της εφαρμογής των μέτρων.
Οι διεθνείς αγορές κλονίζονται καθώς ο υγειονομικός και ο οικονομικός αντίκτυπος απειλούν για έναν ακόμη χειμώνα την Ευρώπη.
Από την προηγούμενη Δευτέρα ήδη, στην Αυστρία τα δύο εκατομμύρια των ανεμβολίαστων δεν είχαν πλέον δικαίωμα να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για ψώνια, για άθληση ή για να λάβουν ιατρική φροντίδα. Στο εξής, το μέτρο του lockdown εφαρμόζεται στο σύνολο του πληθυσμού των 9 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το ποσοστό του εμβολιασμού παραμένει στο 66%, σύμφωνα με το AFP. Τα σχολεία παραμένουν προς τα παρόν ανοικτά, αλλά υπάρχει η προτροπή προς τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, αν είναι δυνατόν. Παράλληλα ενθαρρύνεται η τηλεργασία.
Η Βιέννη καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό του πληθυσμού από την 1η Φεβρουαρίου και γίνεται έτσι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που λαμβάνει τέτοιου «μαζική» λύση.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν προειδοποίησε ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι τόσο σοβαρή που δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση ενός lockdown, που θα αφορά και τους εμβολιασμένους. «Ένα ολικό lockdown για τη Γερμανία θα είναι εξαιρετικά κακή είδηση για την ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε ο Λούντοβιτς Κόλιν, διαχειριστής κεφαλαίων στην ελβετική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού Vontobel. «Είναι ακριβώς αυτό που είδαμε τον Ιούλιο, τον Αύγουστο αυτή της χρονιάς σε μέρη του κόσμου όπου το Δέλτα είχε εξαπλωθεί, (η COVID-19) επέστρεψε και επιβραδύνει και πάλι την ανάκαμψη».
Σε lockdown για ανεμβολίαστους προβαίνουν και άλλες κυβερνήσεις: η Τσεχία ενέκρινε παρόμοια μέτρα και η είσοδος από Δευτέρα σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες υπηρεσίες, θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή έχουν αναρρώσει από την Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. Και σε αυτή την χώρα, το ποσοστό εμβολιασμού είναι κάτω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, και μόλις το 58% του συνολικού πληθυσμού να έχει ανοσοποιηθεί.
Η Σλοβακία, επίσης θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλειών που ασκούν πιέσεις στο υγειονομικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουαρντ Χέγκερ. «Πρόκειται για lockdown για τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο Χέγκερ σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.
Σουηδία, Γερμανία και, χθες, η Ελλάδα, ανακοίνωσαν επίσης αυστηρότερους περιορισμούς.
Σε γενικό lockdown για τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, «εκ των πραγμάτων lockdown για τους ανεμβολίαστους» και εκτεταμένους περιορισμούς σε όλο το κρατίδιο προχωρά η Βαυαρία από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και για τρεις εβδομάδες, ακυρώνοντας μεταξύ άλλων όλες τις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και κλείνοντας μπαρ και κλαμπ.
«Εμποδίζουμε, φρενάρουμε, ενισχύουμε», είναι το σύνθημα των ημερών, δήλωσε πριν από λίγο ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και αιτιολόγησε τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφερόμενος στην δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της περιοχής και στο υπερβολικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών.
Ειδικά για τις περιοχές της Βαυαρίας που θεωρούνται εστίες έξαρσης του κορωνοϊού, ο κ. Ζέντερ εξήγγειλε «σκληρό φρένο έκτακτης ανάγκης». Τη λειτουργία τους με διαγνωστικά τεστ θα συνεχίσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, το λιανικό εμπόριο (με τον όρο του ενός πελάτη ανά 20 τ.μ.), οι οίκοι ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης. Σε αυτές τις περιοχές, εστιατόρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστές, ενώ θα επιτρέπονται οι συναντήσεις έως πέντε ατόμων από έως και δύο νοικοκυριά, χωρίς να συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 12 ετών. «Αυτά τα μέτρα επηρεάζουν όλη την περιοχή των 'Αλπεων», εξήγησε.
Πώς αντιδρούν οι αγορές
Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι τιμές πετρελαίου και το ευρώ κατέγραψαν πτώση σήμερα καθώς η προοπτική νέου lockdown λόγω της Covid-19 στη Γερμανία επισκίασε εκ νέου την παγκόσμια οικονομία.
Οι αγορές βρέθηκαν σε περιδίνηση ύστερα από την είδηση ότι η Αυστρία θα γίνει η πρώτη χώρα στη δυτική Ευρώπη που επιβάλλει εκ νέου πλήρες lockdown για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα κρουσμάτων και ότι η Γερμανία μπορεί να κάνει το ίδιο.
Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Υγείας τροφοδότησαν το ενδιαφέρον για τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα, το δολάριο και το γεν.
Ενώ το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,5%, το ευρώ υποχώρησε στο 1,1283 δολάριο. Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών ομολόγων κατέγραψαν βουτιά 5-6 μονάδων βάσης ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές αντέστρεψαν τα αρχικά τους κέρδη.
Ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση περίπου 0,25%, οι ιταλικές και ισπανικές μετοχές κατέγραψαν απώλειες άνω του 1%, με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν περισσότερο από 3%. Στη συνέχεια οι μετοχές περιόρισαν τις απώλειές τους.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος έγινε αισθητός στις αγορές διεθνώς, με τα futures στη Wall Street να κινούνται πτωτικά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ υποχώρησαν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, παρατείνοντας τις προηγούμενες απώλειες.
Με πληροφορίες από Reuters, AFP και ΑΠΕ-ΜΠΕ