Επεισοδιακό ήταν το πρώτο debate ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις πριν τις Προεδρικές εκλογές της 5ή Νοεμβρίου, που διεξήχθη στο Εθνικό Συνταγματικό Κέντρο, στην Πενσυλβάνια. Οι δύο υποψήφιοι παρουσιάσαν δύο διαφορετικές οπτικές για το μέλλον της χώρας, ενώ δεν έλειψαν οι προσωπικές επιθέσεις και οι αναφορές σε θεωρίες συνωμοσίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε τις ΗΠΑ ως μία χώρα ρημαγμένη από τις καταστροφικές πολιτικές της Κάμαλα Χάρις και του «αφεντικού της», όπως αποκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν. Πρωτίστως όλων, ο 45ός πρόεδρος κατήγγειλε την κυβέρνηση Μπάιντεν για την κατάσταση στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, κάνοντας λόγο για ορδές μεταναστών, που χαρακτήρισε «επικίνδυνους» και «εγκληματίες».
Από την άλλη, η αντιπρόεδρος Χάρις θέλησε να προωθήσει μία πιο «θετική» ατζέντα, περιγράφοντας ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει τις ευάλωτες ομάδες και την μεσαία τάξη, σε αντίθεση με τον δισεκατομμυριούχο αντίπαλό της.
Έτσι, η Χάρις έκανε συγκεκριμένες αναφορές στο σχέδιο της να προσφέρει ετήσια μείωση φόρου ύψους 6.000 δολαρίων ανά παιδί, αλλά και μειώσεις φόρων στους ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων και τους πολίτες που αγοράζουν την πρώτη τους κατοικία. Επίσης, επιτέθηκε στον αντίπαλο της, λέγοντας πως οι πολιτικές οικονομικού προστατευτισμού του Τραμπ θα επιφέρουν επιπλέον κόστη στον Αμερικανικό λαό.
Φυσικά, ο Τραμπ το αρνήθηκε και εξήγησε πώς οι δασμοί που θέλει να εφαρμόσει θα επωφελήσουν τις ΗΠΑ, προτού κάνει την πρώτη από τις πολλές αναφορές του στους παράνομους μετανάστες, που, κατά την άποψη του, κάνουν εισβολή σε πόλεις ανά των ΗΠΑ. Όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα, ο πρώην πρόεδρος ήταν αρκετά σαφής ως προς τη λύση του «Πρέπει να τους βγάλουμε έξω» είπε, αναφερόμενος στους μετανάστες.
Έπειτα, η Κάμαλα Χάρις έκανε την πολυαναμενόμενη αναφορά στο Project 2025, ένα εξαιρετικά συντηρητικό μανιφέστο το οποίο συντάχθηκε εν μέρει από πρώην συνεργάτες του 45ού Προέδρου, θέλοντας να ταυτίσει τον Τραμπ με μία υπερ-συντηρητική κοινωνική ατζέντα.
Επίσης αναμενόμενη ήταν και η άρνηση του Τραμπ πώς έχει οποιαδήποτε σχέση με το Project 2025, λέγοντας πως το πρόγραμμα του είναι πολύ απλό «Θα μειώσω τους φόρους και θα φτιάξω την καλύτερη οικονομία όλων των εποχών».
Βέβαια, είναι γνωστό πως τα τηλεοπτικά debate δεν φημίζονται για τις εποικοδομητικές συζητήσεις που βασίζονται σε δεδομένα, οπότε η συζήτηση για την οικονομία εξελίχθηκε με τους δύο υποψηφίους να παρουσιάζουν τα προγράμματα των αντιπάλων τους ως καταστροφικά. Απλώς ο Τραμπ φρόντισε να υπενθυμίσει ότι για την οικονομική καταστροφή των ΗΠΑ, θα ευθύνονται και οι μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων είναι εγκληματίες όπως είπε, που η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις εισάγει. Τότε ήταν που αποκάλεσε και την αντίπαλο του «Μαρξίστρια», με αποτέλεσμα εκείνη να τον κοιτάξει απορημένη, με ένα χαμόγελο.
Το δικαίωμα στην άμβλωση και οι μετανάστες
Τα «αίματα» άναψαν ακόμη περισσότερο όταν η συζήτηση έφτασε στο δικαίωμα στην άμβλωση και στην ομοσπονδιακή κατοχύρωσή του, η οποία ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Τραμπ υπογράμμισε πώς πιστεύει ότι η άμβλωση πρέπει να επιτρέπεται με εξαίρεση, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση βιασμού, τονίζοντας πως και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, το «Τοτέμ» του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είχε την ίδια άποψη.
Ωστόσο η Χάρις εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση απέναντι στον αντίπαλο της, χρησιμοποιώντας παραδείγματα, όπως ένα 13χρονο κορίτσι το οποίο πλέον δεν μπορεί να κάνει έκτρωση λόγω της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, την οποία επικρότησε ο Τραμπ. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος απέφυγε δύο φορές να απαντήσει, όταν ερωτήθηκε αν θα ασκούσε βέτο σε έναν ομοσπονδιακό νόμο που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση. Αντίθετα, αναφέρθηκε πολλάκις σε αναληθείς αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες γίνονται «εκτελέσεις» βρεφών, αφότου έχουν γεννηθεί, με τους συντονιστές του debate να αναγκάζονται να τον διορθώσουν.
Όμως δεν ήταν η μόνη φορά που οι δημοσιογράφοι του ABC χρειάστηκε να παρέμβουν. Σε μία από τις πολλές αναφορές του στην καταστροφή που φέρνουν οι παράνομοι μετανάστες, ο Τραμπ μίλησε για κάποια μη επιβεβαιωμένα περιστατικά, που θέλουν μετανάστες από την Αϊτή να τρώνε τα κατοικίδια κατοίκων πόλης στο Ohio.
Από την μεριά της, η Χάρις κλήθηκε να απαντήσει για τις θέσεις της όσον αφορά το μείζον θέμα της οπλοκατοχής, καθώς ο αντίπαλος της είπε πάνω από μία φορά ότι «Η Χάρις θέλει να πάρει τα όπλα σας». Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως τόσο η ίδια, όσο και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός της, Tim Walz, είναι οι ίδιοι κάτοχοι όπλων και δεν σχεδιάζουν να πράξουν κάτι τέτοιο.
Ίσως η πιο «viral» σκηνή της βραδιάς ήρθε όταν η Χάρις προσπάθησε να διακόψει τον αντίπαλο της, με τον Τραμπ να της απαντάει «Μιλάω αυτή την στιγμή, αν δεν σε πειράζει. Σου θυμίζει κάτι;». Η Χάρις είχε πει ακριβώς το ίδιο στον αντιπρόεδρο Πενς, στο debate των αντιπροέδρων, το 2020.
Η ήττα του Τραμπ στις εκλογές 2020
Όσο για την συμπεριφορά του μετά την ήττα τους στις προηγούμενες εκλογές, ο 45ος Πρόεδρος εμφανίστηκε αμετανόητος. Όχι μόνο δεν δέχθηκε πώς είχε κάποιο ρόλο στην εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, την 6ή Ιανουαρίου 2021, αλλά τόνισε πώς ποτέ δεν είπε ότι έχασε τις εκλογές του 2020. Όταν ο συντονιστής της τηλεμαχίας ανέφερε μία πρόσφατη δήλωση του Τραμπ, στην οποία έλεγε ότι «Έχασε παρά τρίχα τις προηγούμενες εκλογές», εκείνος απάντησε ότι προφανώς ειρωνευόταν.
Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η αντιπρόεδρος Χάρις θέλησε να υπογραμμίσει την σημασία του ρόλου των ΗΠΑ ως εγγυητή της ασφάλειας στον πλανήτη, λέγοντας πως ο Τραμπ νοιάζεται περισσότερο για τις απόψεις απολυταρχικών ηγετών, τους οποίους θαυμάζει.
Από την μεριά του, ο Τραμπ μίλησε για τον θαυμασμό που τρέφει προς το μέρος του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Όσο για τους πολέμους που ταλανίζουν τον πλανήτη, σε Ουκρανία και Παλαιστίνη, ο πρώην Πρόεδρος υπόσχεται ότι θα φέρει την λύση μόλις εκλεγεί, πριν καν αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου. Βέβαια, σύμφωνα με τον Τραμπ, κανένας από αυτούς τους πολέμους δεν θα είχε αρχίσει αν ο ίδιος είχε παραμείνει κάτοικος του Λευκού Οίκου. Επιπλέον, παρότι ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στον όρο «American First», έκανε απόλυτα ξεκάθαρο ότι το δόγμα του δεν έχει αλλάξει και επί της Προεδρίας του, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώνουν για προστασία.
Στην αντίθετη όψη φαίνεται να βρίσκεται η αντζέντα εξωτερικής πολιτικής της Χάρις, η οποία ακολουθεί την γραμμή Μπάιντεν, δηλαδή στήριξη στην Ουκρανία, αλλά και στο Ισραήλ, το οποίο όμως πρέπει να αμύνεται «Με τον σωστό τρόπο». Επιπλέον, η Χάρις τέθηκε ξεκάθαρα υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην Παλαιστίνη.
Τελευταίο έμεινε το θέμα της κλιματικής αλλαγής, με τις απαντήσεις των δύο υποψηφίων να χαρακτηρίζουν την εμφάνιση τους στην τηλεμαχία στο σύνολο της. Η Χάρις έκανε αναφορές στα κατορθώματα της κυβέρνησης Μπάιντεν και υποσχέθηκε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ο Τραμπ μίλησε για υποτιθέμενες πληρωμές που λαμβάνει η οικογένεια Μπάιντεν από την Κίνα και την Ουκρανία.