Τα Μπαρμπέιντος προτίθενται να απομακρύνουν την Βασίλισσα Ελισάβετ από τη θέση του αρχηγού κράτους και να γίνουν δημοκρατία.
«Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας το αποικιακό παρελθόν», δήλωσε η κυβέρνηση του νησιωτικού έθνους της Καραϊβικής.
Στόχος δε, είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως για την 55η επέτειο της ανεξαρτησίας του έθνους από τη Βρετανία, το Νοέμβριο του 2021.
«Αυτή είναι η απόλυτη δήλωση εμπιστοσύνης για το ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να επιτύχουμε», ανέφερε στην ομιλία της η πρωθυπουργός Mia Mottley.
Σε απάντησή του το Μπάκιγχαμ είπε ότι αυτό είναι καθαρά θέμα της κυβέρνησης και του λαού των Μπαρμπέιντος.
Πηγή προκείμενη στη βασιλική οικογένεια, που επικαλείται το BBC, ανέφερε ότι η ιδέα αυτή δεν ήταν ξαφνική. «Έχει αναφερθεί και συζητήθηκε δημοσίως πολλές φορές», δήλωσε ο βασιλικός ανταποκριτής του BBC Τζόνι Ντιμόντ.
Τα Μπαρμπείντος είναι από τα πιο πυκνοκατοικημένα και πλούσια νησιά της Καραϊβικής, που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1966.
Ωστόσο, η βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει ο συνταγματικός μονάρχης. Τα Μπαρμπέιντος εξαρτώταν μέχρι πρόσφατα σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές ζάχαρης, όμως πλέον η οικονομία τους έχει διαφοροποιηθεί με επενδύσεις στον τουρισμό.
Εάν συμβεί αυτό, τα Μπαρμπέιντος δεν θα είναι η πρώτη πρώην βρετανική αποικία στην Καραϊβική που έγινε δημοκρατία.
Η Γουιάνα έκανε αυτό το βήμα το 1970, λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Το Τρινιντάντ και Τομπάγκο ακολούθησαν το 1976 και η Ντομίνικα το 1978. Και οι τρεις έμειναν μέσα στην Βρετανική Κοινοπολιτεία, μια ένωση πρώην βρετανικών αποικιών και τρεχουσών οικονομικών, κυρίως, εξαρτήσεων, μαζί με ορισμένες χώρες που δεν έχουν ιστορικούς δεσμούς με τη Βρετανία.
Με πληροφορίες του BBC
σχόλια