Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η Μοσούλη απελευθερώθηκε και «απελευθερώθηκε» από την κτηνωδία του ISIS. Όμως, τώρα είναι αντιμέτωπη με τις θλιβερές στατιστικές της καταστροφής της, παραμένει μια πόλη βυθισμένη στα συντρίμμια και τον θάνατο.
Το 90% του δυτικού μέρους της πόλης παραμένει κατεστραμμένο, ενώ από τον Ιούλιο του 2017 όποτε και γιορτάστηκε η λήξη της κατοχής του ISIS, οι κάτοικοι ακόμη εντοπίζουν ανθρώπινες σορούς σε αποσύνθεση, ακόμη προσπαθούν να απομακρύνουν τα μπάζα πάνω από σπίτια ανθρώπων που θάφτηκαν οικογενειακώς σε κάποια επιχείρηση εξόντωσης.
Στους εναπομείναντες τοίχους των κτηρίων υπάρχουν σημάδια από σφαίρες, ακόμη και αίμα ανθρώπων που εκτελέστηκαν. Άλλωστε, περισσότεροι από 380.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μοσούλη για να σωθούν και να σώσουν τις ζωές των αγαπημένων τους. Όσο για εκείνους που έμειναν πίσω; Αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι από την κυβέρνησή τους, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα.
Χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς φαγητό πολλές φορές ο κόσμος εκεί προσπαθεί να επιβιώσει, σε μία πόλη που η στοιχειώδης ανοικοδόμησή της χρειάζεται περί τα 874 εκ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως το Save The Children καταγράφουν και τις ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά της Μοσούλης. Ένα 90% του ανήλικου πληθυσμού στη Δυτική Μοσούλη υποφέρει από κατάθλιψη και τρόμο ότι θα ζήσει ξανά ακόμη έναν πόλεμο.
Ωστόσο, στα ανατολικά της πόλης τα πράγματα μοιάζουν λίγο καλύτερα. Το ρεύμα και το νερό έχουν επιστρέψει σ' αυτή την πλευρά της πόλης και μαζί και μια αίσθηση κανονικότητας. Τα σχολεία και το Πανεπιστήμιο έχουν ανοίξει και πάλι
σχόλια