Αν στον εργασιακό χώρο ακούγεται μουσική που υποβαθμίζει τις γυναίκες, αυτό μπορεί να συνιστά σεξουαλική παρενόχληση, αναφέρει απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου σχετικά με αγωγή που αφορούσε και τραγούδια του Eminem.
Η αγωγή έγινε σε βάρος εταιρείας ρούχων, από οχτώ άτομα, που ανέφεραν ότι στην αποθήκη της S&S Activewear στο Ρένο της Νεβάδα ακούγονταν μισογυνιστικά τραγούδια, που ήταν προσβλητικά. Η εταιρεία- σύμφωνα με την αγωγή- επέτρεπε σε διευθυντές και υπαλλήλους να παίζουν συχνά «βίαια μισογυνιστική μουσική».
Επρόκειτο για τραγούδια στα οποία ακούγονταν προσβολές όπως «που@@να» και «σκύ@@», ενώ λοι στίχοι τους δυσφημούσαν τις γυναίκες. Στην αγωγή γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο «Stan», το τραγούδι του Eminem το οποίο «περιγράφει ακραία βίαια σε βάρος γυναικών», επισημαίνουν τα άτομα που κινήθηκαν δικαστικά κατά της εταιρείας. Επίσης, γίνεται αναφορά σε τραγούδια του ράπερ Too $hort.
Παρά τις συχνές διαμαρτυρίες τους για τη μουσική, η διεύθυνση της αποθήκης επέμεινε ότι τα τραγούδια παρακινούσαν τους εργαζόμενους, αναφέρουν στην αγωγή τα οχτώ άτομα που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.
Αρχικά, δικαστής απέρριψε την υπόθεση, αλλά εφετείο ανέτρεψε την απόφαση, επικαλούμενο άλλες περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώθηκε ότι «η χρήση σεξουαλικών, εξευτελιστικών επιθέτων που σχετίζονται με το φύλο, όπως “που@@α, τσ@@@α και σκ@@α” θεωρείται ότι συνιστούν έμφυλη παρενόχληση».
«Μισογυνισμός δεν υπάρχει μόνο στα ραπ τραγούδια»
Η Χάρις Κούμπριν, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχει μελετήσει τον μισογυνισμό στους στίχους της ραπ. Αν και τα ευρήματά της δείχνουν ότι στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 περίπου ένα στα πέντε ραπ τραγούδια είχαν μισογυνιστικούς στίχους, η καθηγήτρια επεσήμανε πως πρόκειται για φαινόμενο που δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο είδος. «Η κάντρι, η ροκ, κάθε είδους μουσική έχει αρκετά μισογυνιστικά θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην έρευνά της διαπίστωσε ότι η ραπ περιλαμβάνει πολλά θέματα που υποβαθμίζουν τις γυναίκες, μεταξύ άλλων με τη σεξουαλική αντικειμενοποίησή τους. «Ουσιαστικά υπάρχουν για τη σεξουαλική ικανοποίηση των ανδρών», εξήγησε και συμπλήρωσε πως άλλα τραγούδια περιγράφουν βία κατά των γυναικών.
Όλα αυτά, κάθε άλλο παρά περιορίζονται στη ραπ, συμπλήρωσε και έφερε ως παράδειγμα το «Under My Thumb» των Rolling Stones. Μάλιστα, πάνω από το ένα τρίτο των ποπ τραγουδιών υποβιβάζουν ή υποτιμούν τις γυναίκες, καθώς τις παρουσιάζουν ως υποτελείς στους άνδρες ή σεξουαλικά αντικείμενα, σύμφωνα με μελέτη σε στίχους κομματιών που κυκλοφόρησαν από το 2006 έως το 2016. Άλλη ανάλυση, σε ροκ βίντεο κλιπ, έδειξε πως στην πλειονότητά τους παρουσιάζουν τις γυναίκες εξαρτημένες από τους άνδρες, παθητικές ή δίνουν έμφαση στην εξωτερική εμφάνισή τους.
Με πληροφορίες από Forbes