Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως τον Απρίλιο του 2013 η Τουρκία θα έχει αποπληρώσει το εναπομείναν χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως το χρέος της Τουρκίας προς το ΔΝΤ, βάσει των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν 23,5 δισ. δολάρια το 2002, φέτος συρρικνώθηκε στο 1,7 δισ. δολάρια και τον επόμενο Απρίλιο θα έχει αποπληρωθεί το σύνολο του ποσού, ενώ υπογράμμισε πως «παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα σε μία 'δύσκολη' γεωγραφία, η Τουρκία συνεχίζει ν' αναπτύσσεται σταθερά και δημοκρατικά».
«Είναι ξεκάθαρο πως όποια χώρα απομακρυνθεί από την περιφερειακή συνεργασία στον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια θα στερηθεί όχι μόνο την ευημερία, αλλά και την ηρεμία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια» δήλωσε, ενώ πρόσθεσε: «Η επικεντρωμένη στην ειρήνη εξωτερική μας πολιτική την τελευταία δεκαετία, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν τον εκδημοκρατισμό είναι ιδιαίτερης σημασίας για να καταδειχθεί πώς μπορεί να προχωρήσει μπροστά μία χώρα».
Ο Ερντογάν τόνισε πως η τουρκική οικονομία, την τελευταία δεκαετία, αναπτύσσεται κατά μέσο όρο με ρυθμούς της τάξεως του 5,3%, σε ετήσια βάση.
«Αν αναλογιστεί κανείς την παγκόσμια οικονομική κρίση, ετήσια ανάπτυξη 5,3% είναι ένα σημαντικό επίτευγμα» τόνισε. Μάλιστα, όπως ανέφερε, το 2011 η Τουρκία ήρθε δεύτερη μετά την Κίνα σε ρυθμούς ανάπτυξης, με 8,5%.
Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ακόμη πως το 2002 το εθνικό εισόδημα της Τουρκίας ήταν 230 δισ. δολάρια και το 2011 «εκτοξεύτηκε» στα 772 δισ. δολάρια. Την ίδια χρονιά, το κατά κεφαλήν εισόδημα έφτασε τα 10.444 δολάρια, ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου αυξήθηκε σε 376 δισ. δολάρια (από μόλις 88 δισ. δολάρια το 2002) και τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν τα 23,5 δισεκατομμύρια. Επιπλέον, οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2011 διαμορφώθηκαν στα 16 δισ. δολάρια.
Καταλήγοντας δήλωσε: «Κι ενώ τα οικονομικά στοιχεία για την τουρκική οικονομία θα μπορούσαν να είχαν επηρεαστεί αρνητικά το 2009 εξαιτίας της σοβαρής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αντίθετα σήμερα είναι καλύτερα απ' ό,τι πριν από την κρίση».
σχόλια