Από την ημέρα θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, έως και την ταφή της, την ερχόμενη Δευτέρα, μεσολαβούν 11 μέρες και, βάσιμα, δημιουργείται το ερώτημα πώς διατηρείται η σορός της στην κατάλληλη κατάσταση, ενώ μεταφέρεται από τη μία χώρα στην άλλη για τα λαϊκά προσκυνήματα.
Η βασίλισσα θα ταφεί δίπλα στον αγαπημένο της πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος την «περιμένει», στο παλάτι του Ουίνσδορ. Μέχρι τότε, όμως, το φέρετρό της θα παραμείνει στο Γουέστμινστερ όπου χιλιάδες πολιτών συρρέουν για να πουν το «τελευταίο αντίο», με δάκρυα στο μάτια.
Η προσπάθεια διατήρησης της σορού στην κατάλληλη κατάσταση είναι απαιτητική και σίγουρα τα πολλά ταξίδια και οι ώρες εντός του φέρετρου, που βρίσκεται σε δημόσια θέα, κάνουν την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη.
Τα γερμανικά μέσα RTL και RND πήραν συνεντεύξεις από ειδικούς, οι οποίοι ενημέρωσαν σχετικά με τις πιθανές μεθόδους που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για τη διατήρηση.
Ο επικεφαλής της Ένωσης Νεκροθαφτών της Κάτω Σαξονίας εξήγησε πως για να αντιστραφεί η φυσική αποσύνθεση, «τα σωματικά υγρά αντικαθίστανται με φορμαλδεΰδη κι άλλα χημικά». Για να καταστεί εφικτό, ανοίγουν αρτηρίες και αγγεία. Δεν γίνεται καμία παρέμβαση εξωτερικά και η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από δύο μέχρι και έξι ώρες, ανάλογα με την κατάσταση της σορού. Κατά αυτόν τον τρόπο, το σώμα μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και δύο – τρεις μήνες και όσο το δυνατόν συντομότερα αντικατασταθούν τα σωματικά υγρά, τόσο πιο επιτυχημένη η διαδικασία και μακρά η διατήρηση.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία διαδικασία «ταρίχευσης», η οποία μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές. «Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Λένιν στη Μόσχα. Του κάνουν ενέσεις κάθε 12 μήνες. Αναλόγως της μεθόδου, η ταρίχευση μπορεί να κρατήσει ακόμα και έναν χρόνο» σημείωσε ένας.
Η μέθοδος αυτή δεν χρησιμοποιείται μόνο για διασημότητες, όμως, αλλά είναι συχνή η προσφυγή σε αυτή σε περιπτώσεις θανάτων στο εξωτερικό και ανάγκης μεταφοράς της σορού σε πάτρια εδάφη για την ταφή.
Από την άλλη, η Bild αναφέρει πως η σορός μπορεί να διατηρείται μέσω ειδικών ψυκτικών πλακών.
Το παλάτι, είναι βέβαιο, πως δεν θα αποκαλύψει τα «μυστικά» πίσω από τη διατήρηση της σορού της βασίλισσας.
Συνεχίζεται το λαϊκό προσκύνημα
Η βασίλισσα θα συνεχίζει να εκτίθεται να λαϊκό προσκύνημα και αυτό το Σαββατοκύριακο, με την ουρά στο Γουέστμινστερ να είναι χιλιομέτρων και ορισμένους να περιμένουν ακόμα και περισσότερες από 22 ώρες.
Το κοινό μπορεί να αποτίσει φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα ως τις 06:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας.
Χθες το βράδυ έγινε τη «αγρύπνια των πριγκίπων»: τα τέσσερα παιδιά της Ελισάβετ - ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, η Άννα, ο Άντριου και ο Έντουαρντ - πήραν θέσεις γύρω από το φέρετρό της, όπως είχαν κάνει και στο Εδιμβούργο.
Φορώντας στρατιωτικές στολές και με το κεφάλι κατεβασμένο παρέμειναν εκεί για ένα τέταρτο, περιστοιχισμένοι από το πλήθος που περίμενε για να προσκυνήσει το φέρετρο της Ελισάβετ Β’, που είναι τοποθετημένο στην παλαιότερη αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου.
Για την περίσταση επετράπη στον Άντριου, ο οποίος έχει στερηθεί τους περισσότερους στρατιωτικούς του τίτλους έπειτα από ένα σεξουαλικό σκάνδαλο, να φορέσει τη στρατιωτική του στολή.
Τα οκτώ εγγόνια της βασίλισσας – ανάμεσά τους ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο Χάρι - αναμένεται να πάνε σήμερα να προσκυνήσουν το φέρετρό της.
Χθες ανάμεσα στο πλήθος που περίμενε για να αποτίσει φόρο τιμής στην Ελισάβετ ήταν και ο πρώην ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ.
«Είμαστε όλοι εδώ για να ευχαριστήσουμε την Αυτής Μεγαλειότητα που ήταν τόσο ευγενική, προσεκτική, παρηγορητική στη διάρκεια των ετών» δήλωσε κατά την έξοδό του από το Ουέστμινστερ Χολ.
Επίσης, χθες η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, φορώντας μαύρα ρούχα, υποκλίθηκε στο φέρετρο της βασίλισσας.
Σήμερα πρόκειται να πάνε να αποτίσουν φόρο τιμής στην Ελισάβετ οι εκπρόσωποι των 14 βασιλείων της Κοινοπολιτείας.
Η κηδεία
Τη Δευτέρα το πρωί το φέρετρο της Ελισάβετ Β’ θα μεταφερθεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της στις 11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας). Πρόκειται για την πρώτη κρατική κηδεία που πραγματοποιείται στη Βρετανία μετά από αυτή του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.
Περίπου 2.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους εκατοντάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο, εστεμμένοι, αλλά και ανώνυμοι που έχουν τιμηθεί, θα παραστούν στην τελετή.
Θα είναι το πιο σημαντικό γεγονός που έχει αναλάβει να περιφρουρήσει η αστυνομία του Λονδίνου, όπως ανακοίνωσε. Ακόμη μεγαλύτερο και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας, που ανέλαβε τον θώκο πριν περίπου 10 ημέρες, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με πολλούς ηγέτες, ανάμεσά τους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαελ Μάρτιν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Επίσης, θα συνομιλήσει με τους ομολόγους της της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι και της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.
Αύριο, Κυριακή, το απόγευμα ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα δεχθεί τους επικεφαλής των κρατών στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ. Ο βασιλιάς ολοκλήρωσε χθες στην Ουαλία την περιοδεία του στις τέσσερις χώρες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο: την Αγγλία, τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία.
Η Ελισάβετ Β’ θα ταφεί τη Δευτέρα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον πύργο του Ουίνδσορ, στο δυτικό Λονδίνο.
Με πληροφορίες από NTV και ΑΠΕ