Το τέλος των capital controls κλείνει ένα κεφάλαιο οικονομικής απομόνωσης για την Ισλανδία

Το τέλος των capital controls κλείνει ένα κεφάλαιο οικονομικής απομόνωσης για την Ισλανδία Facebook Twitter
1

Η Ισλανδία ήρε χθες τους υπόλοιπους περιορισμούς κεφαλαίων, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς σε νοικοκυριά και εταιρείες και θέτοντας τέλος σε πάνω από οκτώ χρόνια ελέγχων κεφαλαίων που τέθηκαν σε ισχύ ενώ κατέρρεαν οι τράπεζές της στην οικονομική κρίση του 2008.


Η κυβέρνηση άρχισε να αποδομεί τους περιορισμούς πέρσι με μια χαλάρωση για τους επιτόπου κατοίκους. Η άρση των τελευταίων περιορισμών, που ανακοινώθηκαν πρώτα την Κυριακή, μπήκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα.


Η Ισλανδία προσέβλεπε στην κατάργηση των capital controls επί χρόνια. Η κίνηση θα ανοίξει το δρόμο για την επένδυση ισλανδικών συνταξιοδοτικών ταμείων στο εξωτερικό και θα βελτιώσει τις προοπτικές των ξένων επενδύσεων στη νησιώτικη χώρα.


Οι αρχές της χώρας προετοιμάστηκαν για την κατάργηση των περιορισμών, με την κεντρική τράπεζα να συγκεντρώνει 815 δισεκατομμύρια ισλανδικές κορώνες (6,90 εκατ. ευρώ) σε συναλλαγματικά αποθέματα στο τέλος του 2016 για να διευκολύνει την μετάβαση.


Τον Ιανουάριο η Standard & Poor's αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε Α- από το ΒΒΒ+, βάσει του ισχυρού πλεονάσματος ισοζυγίου πληρωμών και των υψηλότερων συναλλαγματικών αποθεμάτων. Η πλήρης άρση των capital controls θα μπορούσε να βελτιώσει τη βαθμολογική κατάταξη ακόμα περισσότερο, είχε πει ο οίκος αξιολόγησης.


Η διαδικασία ωστόσο μπορεί να φέρει κάποια αστάθεια. Χθες, η ισλανδική κορώνα κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση ημέρας εδώ και οκτώ χρόνια, ενώ το τέλος των περιορισμών αναμένεται να θέσει σε έξοδο αρχικά των αποδεσμευμένων ξένων και εγχώριων κεφαλαίων.


Η κορώνα όμως παραμένει σε ιστορικά ισχυρά επίπεδα, ενδυναμωμένη τη χρονιά που πέρασε από μια αλματώδη τουριστική αύξηση η οποία έχει επίσης ωθήσει την ανάπτυξη με διψήφια νούμερα, εγείροντας κάποιες ανησυχίες οικονομικής υπερθέρμανσης.


«Αν είσαι επενδυτής που ψάχνεις να βρεις θετική απόδοση, τότε η Ισλανδία μπορεί να αποτελέσει καλό προορισμό», είπε ο επικεφαλής αναλυτής της δανικής τράπεζας Danske Γιάκομπ Κρίστενσεν.«Αυτό όμως αποτελεί το δίλημμα της Ισλανδίας - εύκολα μπορεί να κατακλυστεί από εισροή κεφαλαίων και είναι πολύ δύσκολο να (το) διαχειριστεί μια τόσο μικρή οικονομία», πρόσθεσε.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέρκελ: Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματά της - Δεν μετανιώνει για πρόσφυγες, ενέργεια και Ρωσία

Διεθνή / Η προφητεία της Μέρκελ για τον Πούτιν: Είναι πάντα έτοιμος να καταφέρει πλήγματα

Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας - Πώς δικαιολογεί την απόφαση για εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας - Γιατί λέει ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα είναι πάντα τόποι στους οποίους οι άνθρωποι επιθυμούν να πάνε - Τι λέει για την selfie με τον Σύρο πρόσφυγα
LIFO NEWSROOM
Γιατί κατέρρευσε η Γερμανική κυβέρνηση;

LiFO politics / Γιατί κατέρρευσε η γερμανική κυβέρνηση;

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανόφωνων ΜΜΕ, Φέρρυ Μπατζόγλου, για τη γερμανική πολιτική κρίση και το αν αυτή σχετίζεται με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και το Ουκρανικό ζήτημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή της μέγιστης ποινής των 20 ετών κάθειρξης για τον βασικό κατηγορούμενο Ντομινίκ Πελικό - Τι είπε η Ζιζέλ κατά την έξοδό της από το δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Διεθνή / Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

H κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως η συμφωνία βρίσκεται «κοντά» - Η γαλλική προεδρία κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να αδράξουν «το ταχύτερο αυτή την ευκαιρία»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ας δουμε τι ακριβως συνεβη στην Ισλανδια,οπου το τραπεζικο συστημα κατερρευσε ,στο συνολο του,πριν λιγα,μολις, χρονια.Η,μαλλον,τι εκανε και κυριως τι δεν εκανε η μικρη Ισλανδια τοτε.Μετα το ξεσπασμα της κρισης ,λοιπον,η οποια οφειλοταν αποκλειστικα και μονον στις τυχοδιωκτικες επενδυτικες και δανειακες πρακτικες των τριων βασικων τραπεζων της χωρας,η Ισλανδια ΔΕΝ εσπευσε να διασωσει τις Τραπεζες της δανειζομενη τα τεραστια ποσα που απαιτουντο προς τουτο.Τις αφησε να πτωχευσουν,ιδρυοντας παραλληλα μεσα σε ελαχιστο χρονο καινουργιες Τραπεζες ωστε το συστημα να παραμεινει σε λειτουργια.Παραλληλα νομοθετησε κηρυσσοντας τις καταθεσεις/επενδυσεις των Ισλανδων ως πρωτης προτεραιοτητας προστασιας ,εναντι αυτων των ξενων πολιτων και νομικων προσωπων,ητοι κυριως αγγλικων και ολλανδικων.Η Ισλανδια στην δυσκολη περιοδο που ακολουθησε συνηψε δανειο με το ΔΝΤ και καποιες χωρες ,επεβαλε capital controls,και υπεστη αρκετα οικονομικα πληγματα.Ομως ολη αυτη η ιστορια αποτελει πλεον παρελθον,και η αναπτυξη την οποια γνωριζει ειναι απο τις πλεον αξιοσημειωτες παγκοσμιως.Η Ισλανδια ,λοιπον,δεν διεσωσε τις Τραπεζες της.Και,μη ανηκοντας σε καποια μεγαλη νομισματικη "ενωση",αρα εχοντας δικο της νομισμα,το υποτιμησε ,αρχικα,κατα το δοκουν.Και εδωσε προτεραιοτητα στην προστασια των καταθεσεων και επενδυσεων των πολιτων της.Την καταρρευση των Τραπεζων της και το αναποφευκτο σχετικο -ας πουμε-bail-in ,το αφησε για τους ξενους !Αυτα.Ετσι,για την "Ιστορια".