Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 184 άτομα το 2019 - αριθμός ρεκόρ για το βασίλειο - παρά τη μείωση των εκτελέσεων παγκοσμίως, λέει η Διεθνής Αμνηστία.
Ο αριθμός των εκτελέσεων διπλασιάστηκε επίσης στο Ιράκ σε 100 πέρυσι, ενώ το Ιράν με 251 εκτελέσεις παρέμεινε η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες εκτελέσεις μετά την Κίνα.
Ωστόσο, οι παγκόσμιες επιβεβαιωμένες εκτελέσεις μειώθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά σε 657 - 5% λιγότερο από ό, τι το 2018. Ήταν το χαμηλότερο ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.
Στην Κίνα, όπου ο αριθμός των εκτελέσεων πιστεύεται ότι είναι χιλιάδες, το πόσες εκτελέσεις γίνονται παραμένει ένα κρατικό μυστικό. Η Αμνησία σημειώνει επίσης ότι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Βόρειας Κορέας και του Βιετνάμ, κρύβουν την πλήρη έκταση της χρήσης της θανατικής ποινής περιορίζοντας την πρόσβαση σε πληροφορίες.
«Η θανατική ποινή είναι μια αποτρόπαια και απάνθρωπη τιμωρία. Και δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι αποτρέπει το έγκλημα περισσότερο από την φυλάκιση. Μια μεγάλη πλειοψηφία χωρών το αναγνωρίζουν αυτό και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι εκτελέσεις συνεχίζουν να μειώνονται παγκοσμίως», δήλωσε η Clare Algar, διευθύντρια έρευνας της Αμνηστίας. «Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός χωρών αψηφά την παγκόσμια τάση καταφεύγοντας όλο και περισσότερο σε εκτελέσεις», πρόσθεσε και τόνισε ότι «η αυξανόμενη εφαρμογή της θανατικής ποινής από τη Σαουδική Αραβία ήταν ανησυχητική εξέλιξη».
Το βασίλειο εκτέλεσε 178 άνδρες και έξι γυναίκες το 2019. Το σύνολο ήταν 149 το 2018. Οι περισσότεροι καταδικάστηκαν για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά και ανθρωποκτονίες. Αλλά, η Αμνηστία κάνει λόγο για «αυξημένη χρήση της θανατικής ποινής ως πολιτικό όπλο εναντίον αντιφρονούντων στη σιιτική μουσουλμανική μειονότητα».
Τον Απρίλιο του 2019, πραγματοποιήθηκε μαζική εκτέλεση 37 ατόμων. Όλοι εκτός από πέντε ήταν Σιίτες άνδρες που καταδικάστηκαν για κατηγορίες τρομοκρατίας μετά από δίκες που όπως ανέφερε η Αμνηστία βασίζονταν σε ομολογίες που εξήχθησαν μέσω βασανιστηρίων. Η Algar είπε επίσης ότι το μεγάλο άλμα στις εκτελέσεις στο Ιράκ - από τουλάχιστον 52 το 2018 σε τουλάχιστον 100 το 2019 - ήταν «συγκλονιστικό».
Η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχιζόμενη εφαρμογή της θανατικής ποινής κατά ατόμων που κατηγορήθηκαν ως μέλη της τζιχαντιστικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος (IS).
Στο Νότιο Σουδάν, οι αρχές εκτέλεσαν τουλάχιστον 11 άτομα πέρυσι και η Υεμένη εκτέλεσε τουλάχιστον επτά άτομα το 2019, σε σύγκριση με τουλάχιστον τέσσερα το 2018. Το Μπαχρέιν και το Μπαγκλαντές επανέλαβαν επίσης τις εκτελέσεις μετά από ένα χρόνο παύσης. Όμως δεν πραγματοποιήθηκαν εκτελέσεις στο Αφγανιστάν για πρώτη φορά από το 2010.
Σε όλο τον κόσμο, 106 χώρες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα και 142 χώρες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή σύμφωνα με το νόμο.
σχόλια