Επιστήμονες στη Γερμανία εκτιμούν πως εντόπισαν την αιτία των σπάνιων (και σε ορισμένες περιπτώσεις θανατηφόρων) θρομβώσεων, οι οποίες συνδέονται με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Goethe στη Φρανκφούρτη, Ρολφ Μάρσαλεκ, πιστεύει ότι με κάποιες μετατροπές στα συγκεκριμένα εμβόλια μπορεί να αποτραπεί το ενδεχόμενο θρόμβωσης. Η έρευνα έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο και οι επιστήμονες θεωρούν ότι το «πρόβλημα» εντοπίζεται στους φορείς του αδενοϊού που χρησιμοποιούν τα εμβόλια για να μεταφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό τις γενετικές πληροφορίες της πρωτεϊνικής ακίδας του κορωνοϊού Sars-Cov-2.
Σύμφωνα με την προδημοσίευση της έρευνας, που έγινε την Τετάρτη, μέσα στον κυτταρικό πυρήνα συγκεκριμένα τμήματα της πρωτεϊνικής ακίδας συνενώνονται ή διαχωρίζονται, δημιουργώντας μεταλλαγμένες εκδοχές που είναι αδύνατο να προσδεθούν στην κυτταρική μεμβράνη όπου λαμβάνει χώρα η σημαντική ανοσοποίηση. Η υπόθεση της ομάδας είναι πως αυτές οι πρωτεΐνες εκκρίνονται από τα κύτταρα και διαχέονται στο σώμα, προκαλώντας θρόμβους αίματος σε ένα άτομο ανά 100.000 που έχουν δεχτεί δόση.
Αντίθετα, τα εμβόλια με τεχνολογία mRNA όπως αυτά των BioNTech/Pfizer και Moderna, αποδίδουν το γενετικό υλικό στο κυτταρικό υγρό, χωρίς αυτό να εισέρχεται στον κυτταρικό πυρήνα. «Όταν αυτά τα γονίδια του ιού βρίσκονται στον πυρήνα, μπορούν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα», δήλωσε ο Μάρσαλεκ στους Financial Times.
Σπάνια περιστατικά θρόμβωσης που έχουν προκαλέσει ανησυχία, έχουν καταγραφεί σε περίπου 309 περιπτώσεις από τα 33 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν κάνει εμβόλιο της AstraZeneca στη Μεγάλη Βρετανία. Πενήντα έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 142 άνθρωποι έχουν εμφανίσει θρομβώσεις από τα 16 εκατομμύρια που έχουν κάνει το εμβόλιο.
Η χορήγηση του AstraZeneca περιορίστηκε ηλικιακά ή και σταμάτησε εντελώς σε αρκετά κράτη. Τον Απρίλιο, η Johnson & Johnson ξεκίνησε την διανομή του δικού της εμβολίου στην Ευρώπη με προειδοποίηση για την σπάνια παρενέργεια, μετά από μία μικρή καθυστέρηση που οφειλόταν στην ανησυχία για τις θρομβώσεις. Όμως ο Μάρσαλεκ πιστεύει ότι υπάρχει μία ξεκάθαρη λύση, αν οι φαρμακοβιομηχανίες καταφέρουν να κάνουν ορισμένες τροποποιήσεις στη γονιδιακή ακολουθία που κωδικοποιεί την πρωτεϊνική ακίδα, ώστε να αποτραπεί η διάσπαση.
Η J&J έχει ήδη επικοινωνήσει με το εργαστήριο του Μάρσαλεκ για καθοδήγηση, όπως λέει ο ίδιος, αναζητώντας τρόπους βελτιστοποίησης του εμβολίου. Σύμφωνα με τον Μάρσαλεκ, οι «οδηγίες» για την πρωτεϊνική ακίδα στο εμβόλιο της J&J ήταν λιγότερο επιρρεπείς στον διαχωρισμό, σε σύγκριση με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Στις ΗΠΑ, οχτώ άτομα μέσα στα 7,4 εκατομμύρια ανθρώπων που έκαναν το εμβόλιο της J&J ανέφεραν την σπάνια αντίδραση. «Με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, μπορούμε να υποδείξουμε στις εταιρείες πώς να μεταλλάξουν αυτές τις ακολουθίες, κωδικοποιώντας (τα στοιχεία) για την πρωτεϊνική ακίδα με έναν τρόπο που αποτρέπει ανεπιθύμητες αντιδράσεις διαχωρισμού».
Από την πλευρά της, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε πως υποστηρίζει την συνεχιζόμενη έρευνα και ανάλυση αυτών των σπάνιων περιστατικών.
Ορισμένοι επιστήμονες ωστόσο υπογραμμίζουν πως η θεωρία του Μάρσαλεκ είναι απλώς μία μεταξύ άλλων και χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να αποκτήσει έρεισμα. «Λείπουν κάποια στοιχεία που θα καταδείκνυαν την αιτιακή αλυσίδα από τον διαχωρισμό (...) της πρωτεϊνικής ακίδας ως τα περιστατικά θρομβώσεων», λέει ο καθηγητής φαρμακευτικής μετάγγισης του πανεπιστημίου της Βόννης, Γιοχάνες Όλντεμπουργκ. «Είναι απλώς μία υπόθεση που πρέπει να αποδειχθεί με πειραματικά δεδομένα».
Ο Μάρσαλεκ είπε ότι παρουσίασε τα ευρήματα του στο Ινστιτούτο Paul-Ehrlich και το συμβουλευτικό σώμα της χώρας του σχετικά με την ανοσοποίηση και τους εμβολιασμούς. «Έμειναν έκπληκτοι από τα ευρήματά μας επειδή κανείς δεν είχε σκεφτεί το πρόβλημα διχοτόμησης».
Με πληροφορίες από Financial Times